26/7/12

Το καλύτερο αντηλιακό είναι ο καφές

Ο καφές είναι το καλύτερο αντηλιακό σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες στο Νιού Τζέρσευ. Η συγκεκριμένη έρευνα αποδεικνύει ότι ο καφές μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος. Ο καφές προστατεύει....το δέρμα μας απο την ηλιακή ακτινοβολία με την καφείνη να καταστρέφει τα αντικαρκινικά κύτταρα που έχουν υποστεί ζημιά απο την υπεριώδη ακτινοβολία, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα μετατρέπονταν σε καρκινικά κύτταρα.

Όσες γυναίκες (απο τις 90.000 που συμμετείχαν στην έρευνα) έπιναν καφέ κάθε μέρα, είχαν 5% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος. Η ερευνα πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 113.000 ανθρώπους και των δύο φύλων, δείχνοντας ότι όσοι καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα καφέ είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, την πιο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος. Δεν φάνηκε μειωμένος κίνδυνος σε σχέση με τον ντεκαφεινέ. Άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερο από 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι τον μήνα.

Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του δέρματος, όπως χρώμα μαλλιών και ιστορικό εγκαυμάτων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι γυναίκες που κατανάλωναν την περισσότερη καφεΐνη είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και οι άντρες 13% λιγότερες πιθανότητες, σε σύγκριση με άλλους που κατανάλωναν τη λιγότερη. Παρόμοια μείωση του κινδύνου για καρκίνο του δέρματος παρατηρήθηκε σε ανθρώπους που λάμβαναν καφεΐνη από άλλες πηγές, όπως τσάι, κόλα και σοκολάτα.

Φυσικά και βρέθηκε ξεκάθαρη σχέση μεταξύ του καφέ και της ανθεκτικότητας τον κυττάρων απέναντι στην ακτινοβολία, όμως δεν πρέπει να πίνει κανείς καφέ με βάση μόνο αυτά τα στοιχεία. . Η λίστα περιλαμβάνει ακόμη παθήσεις με σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την υγεία, όπως ο διαβήτης 2 και η νόσος Πάρκινσον. Ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος είναι σίγουρα να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Παν μέτρον άριστον, δηλαδή- όμως οι λάτρεις του καφέ έχουν ακόμη ένα λόγο να εκτιμούν τις ευεργετικές του ιδιότητες.πηγη:thestival

Αντιδράσεις: