31/7/12

Ρόντα, η πόλη που ενέπνευσε τον Χέμινγουεϊ

Η Ρόντα είναι μια πόλη στην επαρχία της Μάλαγα, στην Ισπανία. Βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Μάλαγα και έχει πληθυσμό 35.000 περίπου κατοίκους.

Ιδρύθηκε αρχικά από τους Κέλτες τον 6ο π.Χ. αιώνα, που της έδωσαν το όνομα Arunda. Στην συνέχεια ήρθαν οι Φοίνικες για να εγκατασταθούν δίπλα στην Ρόντα, στο Acinipo, σήμερα γνωστό στους ντόπιους και ως Ronda la Vieja ή Παλιά Ρόντα.



Ωστόσο η πόλη που ξέρουμε σήμερα είναι, ρωμαϊκής προέλευσης και ιδρύθηκε ως οχυρό από τον Scipio Africanus. Πήρε τον τίτλο της πόλης την εποχή του Ιουλίου Καίσαρα.


Η Ρόντα βρίσκεται σε μια πολύ ορεινή περιοχή περίπου 750 μέτρα πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας. Ο ποταμός Guadalevin διασχίζει την πόλη, χωρίζοντάς την στα δύο και δημιουργεί το 100 μέτρων φαράγγι El Tajo, στην κορυφή του οποίου κουρνιάζουν τα σπίτια της πόλης.
Τρεις γέφυρες, η Puente Romano, η Puente Viejo και η Puente Nuevo, ενώνουν το φαράγγι διευκολύνοντας την πρόσβαση στους κατοίκους. Η Puente Nuevo είναι η ψηλότερη από τις γέφυρες, και υψώνεται στα 120 μέτρα πάνω από το φαράγγι. Και οι τρεις αποτελούν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της πόλης.


Οι Αμερικανοί καλλιτέχνες Έρνεστ Χέμινγουεϊ και Όρσον Ουέλς πέρασαν πολλά καλοκαίρια στην Ρόντα. Και οι δύο έγραψαν για την ομορφιά της πόλης και εμπνεύστηκαν από αυτή.


Η ιστορία της πόλης είναι εκείνη που ενέπνευσε τον Χέμινγουεϊ να γράψει το «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα». Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου οι Δημοκρατικοί έριχναν τους φασίστες από το βράχο στο φαράγγι Ελ Τάχο. Κι αυτό ακριβώς, το δρομάκι που οδηγεί στο σημείο αυτό σήμερα ονομάζεται «Paseo de Hemingway».
 
Κάπως έτσι περιέγραφε την Ρόντα ο Χέμινγουεϊ: «Η Ρόντα είναι ο καλύτερος προορισμός για μήνα το μέλιτος ή για να βρεθείς με την κοπέλα σου. Καλό κρασί, ωραίοι περίπατοι, καταπληκτικό φαγητό και τίποτα να κάνεις». Μπορείς όμως να απολαύσεις την θέα.