3/12/12

Ο «κλεμμένος» από την Εθνική Πινακοθήκη Πικάσο πήγε Γερμανία!


Φως πέφτει στην πολύκροτη ληστεία της Εθνικής Πινακοθήκης, 11 μήνες μετά, μια ληστεία με κινηματογραφικό σασπένς που χαρακτηρίστηκε και ως «ληστεία του αιώνα», ενώ προκάλεσε διεθνή κατακραυγή για την ασφάλεια της χώρας μας σε έργα ανεκτίμητης αξίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, η μπλε ελαιογραφία του Πικάσο, η μοναδική που υπήρχε σε ελληνική μουσειακή συλλογή, το «Γυναικείο Κεφάλι» φέρεται να έχει «ταξιδέψει» στο εξωτερικό. 

Ο σπάνιος πίνακας βρίσκεται στα χέρια νομικής εταιρείας της Γερμανίας, ενώ περιμένει τον νέο του αγοραστή, με σκοπό να εκτιμηθεί η αξία του και να πωληθεί στην ανάλογη τιμή. 

Να θυμίσουμε πως ο πίνακας του Πικάσο εκλάπη τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012, μαζί με τον πίνακα «Μύλος» του Ολλανδού Πιετ Μοντριάν και ένα έργο σε χαρτί του Ιταλού Γκουλιέλμο Κάτσα. Το πιο σημαντικό από τα κλοπιμαία ήταν το «Γυναικείο κεφάλι» που είχε φιλοτεχνήσει ο Πάμπλο Πικάσο το 1934. 

Το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τότε, οι Αρχές προσπαθούν να αξιοποιήσουν όποια πληροφορία ή απόδειξη θα μπορούσε να τους οδηγήσει στους φυσικούς αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς της ληστείας. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εντολή για την «επιχείρηση Πικάσο» θα μπορούσε να έχει δοθεί μόνο από το εξωτερικό, αφού ένα τέτοιο έργο δεν θα μπορούσε εύκολα να διακινηθεί εντός συνόρων. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η «δουλειά» στις λεπτομέρειές της αλλά και στην υλοποίησή της πραγματοποιήθηκε από Έλληνες δράστες, οι οποίοι φαίνεται να περίμεναν 10 μήνες για να «ξεφορτωθούν» το πολύτιμο αυτό «φορτίο». Εκτιμάται ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις ελληνικές Αρχές να επανακτήσουν τώρα τον χαμένο Πικάσο, αν δεν γίνουν έξυπνες κινήσεις από την ελληνική πλευρά.


Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Αντιδράσεις: