3/12/12

«Ellenico plurale»: Νέοι Έλληνες ζωγράφοι εκθέτουν στη Ρώμη

Μια δυναμική ομάδα Ελλήνων ζωγράφων, κυρίως νεότερων γενιών, που έκαναν τα πρώτα τους βήματα στη δεκαετία του '80, θα δείξουν έργα τους στη Ρώμη, στον ιστορικό και εμβληματικό χώρο του Vittoriano, μεταξύ 27 Νοεμβρίου και 11 Ιανουαρίου.

Κι αυτό χάρη στον συλλέκτη Σωτήρη Φέλιο, ο οποίος σε πείσμα των δύσκολων καιρών και χωρίς καμία κρατική υποστήριξη, επιμένει να προβάλλει την ελληνική τέχνη στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας τα τελευταία χρόνια τμήματα της συλλογής του.
«Ellenico plurale»: Νέοι Έλληνες ζωγράφοι εκθέτουν στη Ρώμη Το εγχείρημά του αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα, τη στιγμή που η χώρα πλήττεται από την οικονομική κρίση, βρίσκεται στο περιθώριο, και οι δημιουργικές της δυνάμεις αναζητούν τρόπους διεξόδου. Ο ίδιος κάνει μια θλιβερή διαπίστωση: «Εχουμε παραδοθεί στην απελπισία, γιατί αφήσαμε τον κόσμο να γίνεται βάρβαρος, γιατί λησμονήσαμε τον σεβασμό και τη ματιά με ενδιαφέρον που οφείλουμε ο ένας στον άλλον». Συνήθως η Ελλάδα «εξάγει» αρχαιότητες. Σπανίως η επίσημη πολιτιστική πολιτική περιλαμβάνει στα σχέδιά της την προβολή στο εξωτερικό της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, αφήνοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία να καλύπτει το κενό.
Ογδόντα οκτώ έργα 25 καλλιτεχνών, (πρόκειται για τους περισσότερους ζωγράφους της Συλλογής Φέλιου), θα ταξιδέψουν στην αιώνια πόλη, σε μια έκθεση με πληθυντικό χαρακτήρα (plurale), δικαιώνοντας τον τίτλο της: «Ellenico plurale», στην κεντρική αίθουσα του Complesso del Vittoriano. Επιμελητής της είναι ένας Ιταλός ιστορικός τέχνης, ο Τζουλιάνο Σεραφίνι, γνώστης της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, ο οποίος στο πνεύμα της πολυποικιλότητας της Συλλογής, προσανατολισμένης σταθερά στην παραστατική ζωγραφική, με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, κατατάσσει τους ζωγράφους σε επτά ενότητες.
«Ellenico plurale»: Νέοι Έλληνες ζωγράφοι εκθέτουν στη Ρώμη Μεταξύ μνήμης και πραγματικότητας, οι Κώστας Αργύρης, Βασίλης Παπανικολάου, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Αχιλλέας Παπακώστας, Αλέκος Λεβίδης, Κωνσταντίνος Κερεστετζής και Θανάσης Μακρής. Μόνοι σε ενότητες ο Χρόνης Μπότσογλου με τη «Νέκυια», ο Χρήστος Μποκόρος και ο Τάσος Μαντζαβίνος. Οι δύο πρώτοι εκπροσωπούσαν τη Συλλογή Φέλιου στην παρουσίασή της στο Ελληνικό Βυζαντινό Ινστιτούτο Βενετίας το 2011. Μόνος και εκτός ενοτήτων, με ένα έργο, ο δάσκαλος Γιάννης Μόραλης. Με εξαίρεση μερικούς ακόμη δασκάλους, νεότερους (Μπότσογλου, Λεβίδης, Ψυχοπαίδης), οι ζωγράφοι που εκπροσωπούν την έκθεση, αλλά και τη Συλλογή Φέλιου έχουν ηλικία από 40 έως 60 ετών.
Επιπλέον, οι Στέφανος Δασκαλάκης, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μισούρας, Κώστας Παπανικολάου, Μαρία Φιλοπούλου κ.ά. Η «Ellenico Plurale» τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο σύμβουλος του οποίου, o γνωστός ελληνιστής Louis Gobart, βοήθησε στη διοργάνωση, ενώ κείμενό του φιλοξενείται στον δίγλωσσο κατάλογο. Αρωγοί της έκθεσης είναι το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού και η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ιταλία.
«Ellenico plurale»: Νέοι Έλληνες ζωγράφοι εκθέτουν στη Ρώμη Πριν από τρία χρόνια, το 2009, έγινε γνωστή στο ευρύτερο κοινό η Συλλογή Φέλιου με την πρώτη μεγάλη παρουσίασή της στο Μουσείο Μπενάκη.
Η πρώτη της έξοδος στο εξωτερικό έγινε έναν χρόνο μετά στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη, για να ακολουθήσουν Βενετία και Ρώμη.
Η Συλλογή άρχισε να καταρτίζεται αρχές της δεκαετίας του '90 και αριθμεί πάνω από 700 έργα. Οσοι γνωρίζουν τον συλλέκτη υποστηρίζουν ότι, εκτός από την αγάπη του για τη ζωγραφική του καβαλέτου, «δεν συλλέγει για να επενδύσει, αλλά γιατί ερωτεύεται τα έργα» (Μ. Λαμπράκη-Πλάκα).



ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ