2/7/13

Google Science Fair 2013 - Χαράλαμπος Ιωάννου

Στον διεθνή διαγωνισμό της Google που απευθύνεται σε έφηβους, οι οποίοι έχουν ιδέες για επιστημονικές και τεχνολογικές εφευρέσεις που θα «αλλάξουν τον κόσμο» συμμετέχει μαζί με άλλους 15 φιναλίστ ο Χαράλαμπος Ιωάννου, ένας 17χρονος μαθητής ο οποίος σχεδίασε ένα εξωσκελετικό γάντι για άτομα με αναπηρία στα άνω άκρα.

Αφορμή για την κατασκευή αυτού του πρότζεκτ αποτέλεσε η θέληση του 17χρονου Χαράλαμπου Ιωάννου να διευκολύνει την καθημερινή ζωή της γιαγιάς του, η οποία πάσχει από αναπηρία στο χέρι της. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «μια μέρα είδα τη γιαγιά μου να προσπαθεί να πιάσει το χειριστήριο της τηλεόρασης και να γλιστράει από τα δάχτυλά της, αφού πάσχει από μια χρόνια αναπηρία του άνω χεριού. Αυτό με παρακίνησε να προσπαθήσω να φτιάξω μια συσκευή, προκειμένου να την βοηθήσω».

Ο Χαράλαμπος Ιωάννου έφτασε στις 15 πρώτες θέσεις του διαγωνισμού Google Science Fair 2013, με το εξωσκελετικό γάντι, στον μεγαλύτερο επιστημονικό online διαγωνισμό του κόσμου για νέους ηλικίας 13 εώς 18 ετών, που φέτος είχε θέμα «90 τρόποι για να αλλάξετε τον κόσμο».
«Η νίκη στον διαγωνισμό του Google Science Fair θα με ενθαρρύνει να συνεχίσω να δημιουργώ πρότζεκτς που θα κάνουν τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη και καλύτερη», δήλωσε ο 17χρονος Χαράλαμπος Ιωάννου και πρόσθεσε ότι «ενώ το χρηματικό έπαθλο και η αναγνώριση, θα δώσουν σίγουρα τεράστια ώθηση στην καριέρα μου, το σημαντικότερο είναι ότι η νίκη αυτή θα με βοηθήσει στην προώθηση, την ολοκλήρωση και την μαζική παραγωγή του πρότζεκτ μου, που θα βοηθήσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Το εξωσκελετικό γάντι ενισχύει και στηρίζει την κίνηση της ανθρώπινης παλάμης, προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από αναπηρία στο άνω μέρος του χεριού.
Η κεντρική ιδέα της πρότασής του είναι ότι ένας μεταλλικός σκελετός σε σχήμα γαντιού, θα φοριέται από τον χρήστη και αφού θα τοποθετείται στο σωστό σημείο -ώστε να πιέζει τους αισθητήρες κίνησης- θα μπορεί να ανιχνεύσει το κινητικό ερέθισμα του χρήστη, το οποίο στη συνέχεια θα ενισχύεται με τη χρήση των «σερβοκινητήρων».

Το μεγάλο βραβείο του νικητή του Google Science Fair που θα ανακοινωθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει ένα 10-ήμερο ταξίδι στα νησιά Γκαλαπάγκος με την αποστολή του National Geographic, μία υποτροφία ύψους 50.000 δολαρίων, μία hands-on εμπειρία σε έναν από τους συμμετέχοντες οργανισμούς (LEGO, CERN ή Google) και επιχορήγηση για το σχολείο του αξίας 10.000 δολαρίων.