15/7/10

Αδυναμία είσπραξης για ημιυπαίθριους

Αδυναμία να υποστηρίξουν τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους δηλώνουν οι νομάρχες, στους οποίους υπάγονται οι πολεοδομίες. Με επιστολή που έστειλε στην υπουργό Περιβάλλοντος, η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) εκφράζει τη δυσφορία της για τις ασφυκτικές, όπως τις χαρακτηρίζει, προθεσμίες της διαδικασίας «ρύθμισης» των ημιυπαίθριων και υποστηρίζει ότι θα οδηγήσουν σε παράλυση τα πολεοδομικά γραφεία. Περαιτέρω, αποκαλύπτουν ότι τους ζητήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος δειγματοληπτικός έλεγχος οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν το 2009.
Η ΕΝΑΕ «άδειασε» χθες την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, κατηγορώντας την ότι σχεδίασε τη ρύθμιση «χωρίς τον ξενοδόχο».
Με επιστολή που της απηύθυνε δηλώνει αδυναμία να διεκπεραιώσει τον όγκο των αιτήσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν (αν και στην πραγματικότητα οι αιτήσεις που έχουν έως τώρα υποβληθεί είναι ελάχιστες) και αδυναμία να καταβάλει υπερωριακή εργασία στο προσωπικό των πολεοδομιών για να ασχοληθούν με την υπόθεση. «Είναι πασιφανές ότι εντός ενός πολύ περιοριστικού χρονικού ορίου και με ασφυκτικές προθεσμίες επί των διαδικασιών, οι με ελλείψεις προσωπικού πολεοδομικές υπηρεσίες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων θα κληθούν να παραλάβουν ένα τεράστιο αριθμό σχετικών αιτημάτων και να τα διεκπεραιώσουν παράλληλα με τον υπάρχοντα όγκο έργου τους, με συνέπεια την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις τρέχουσες και πρόσθετες υποχρεώσεις τους», εκτιμά η ΕΝΑΕ.
Οσον αφορά στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έχει ζητήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για το 10% των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν το 2009 (και συγκεκριμένα όσες λήγουν σε 5), υποστηρίζει ότι αδυνατεί να τους πραγματοποιήσει. Το συλλογικό όργανο των νομαρχιών ζητεί την παράταση της διαδικασίας «ρύθμισης» των ημιυπαίθριων κατά ένα εξάμηνο και την ενίσχυση των υπηρεσιών με προσωπικό και μέσα. «Αν δεν συμβούν όλα αυτά, ο νόμος κινδυνεύει να μείνει ανεφάρμοστος», καταλήγει.



http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_15/07/2010_408019