29/7/10

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στη Σάμο

Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις, λόγω των καιρικών συνθηκών, ανέπτυξε μεγάλο μέτωπο και η κινητοποίηση ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντών, υπήρξε άμεση.
Στο έργο της πυρόσβεσης επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 64 εθελοντές, 2 βυτιοφόρα, 8 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη, ενώ το έργο της κατάσβεσης δυσχαιρένουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν (5-6 μποφόρ). Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν με 80 άνδρες της ΕΜΑΚ, με το συντονισμό να έχει ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η κατάσταση φαίνεται να ελέγχεται από τις ομάδες πυρόσβεσης, αλλά υπάρχουν συχνές αναζωπυρώσεις, λόγω της θερμοκρασίας και των ισχυρών ανέμων.
Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Σάμου, Κώστας Φωτόπουλος, εκτίμησε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα κατορθώσουν εντός της ημέρας να σβήσουν την πυρκαγιά.
Οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας για να κρατήσουν το μέτωπο, σε δύσβατο σημείο, στην περιοχή Τρίστρατο και να μην περάσουν οι φλόγες προς την πλευρά των χωριών Μαυρατζέοι και Μυτιληνιοί. Στο Τρίστρατο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάηκαν ζώα βοσκού, που διατηρούσε στάνη στην περιοχή.
Αυτή την ώρα οι πύρινες γλώσσες μαίνονται σε χαράδρα, στο Κάστρο της Λουλούδας. Επιτόπου επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα. Έως αυτή τη στιγμή δεν έχει απειληθεί κατοικημένη περιοχή.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ (28/7) από τις πυροσβεστικές δυνάμεις η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στο Βελβίτσι Ρίου Αχαΐας.
ΠΗΓΗ: cosmo.gr