15/7/10

Εξι χιλιάδες «φτωχοί» με λιμουζίνες

Τους κατόχους 6.000 πολυτελών αυτοκινήτων αξίας άνω των 100.000 ευρώ που εμφανίζονται στην Εφορία με εισοδήματα «φτώχειας» έχει βάλει στο «μάτι» το ΣΔΟΕ.

Οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ ανακάλυψαν ότι οι κάτοχοι των πολυτελών ΙΧ που
 διάγουν παράλληλα πολυτελή βίο μέχρι σήμερα έκρυβαν από την Εφορία τα 
πραγματικά τους εισοδήματα
Οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ ανακάλυψαν ότι οι κάτοχοι των πολυτελών ΙΧ που διάγουν παράλληλα πολυτελή βίο μέχρι σήμερα έκρυβαν από την Εφορία τα πραγματικά τους εισοδήματα
Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από έλεγχους και διασταυρώσεις που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με τα Τελωνεία και τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, εντοπίστηκαν 6.000 υπερπολυτελή αυτοκίνητα που ανήκουν σε φορολογούμενους, οι οποίοι δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα στην Εφορία, πολύ κάτω από τις 10.000 ευρώ.

Οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ ανακάλυψαν ότι οι κάτοχοι των πολυτελών ΙΧ που διάγουν παράλληλα πολυτελή βίο μέχρι σήμερα έκρυβαν από την Εφορία τα πραγματικά τους εισοδήματα και όχι μόνο δεν πλήρωναν στο Δημόσιο τους φόρους που τους αναλογούν, αλλά είχαν το θράσος να εισπράξουν και το επίδομα αλληλεγγύης, καθώς εμφανίζονταν πάμφτωχοι.
Επίσης, είχαν φροντίσει να γλιτώσουν και από το τεκμήριο διαβίωσης για τα πανάκριβα ΙΧ τους, το οποίο μέχρι και για τα εισοδήματα του 2009 ενεργοποιούνταν για αυτοκίνητα εργοστασιακής αξίας άνω των 50.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι έδειξαν ότι τα περισσότερα από τα 6.000 οχήματα έχουν εισαχθεί ως μεταχειρισμένα, με τιμολόγια χαμηλότερης αξίας από την πραγματική τους, δηλαδή ήταν υποτιμολογημένα.
Επιπλέον, έχουν δηλωθεί ως μοντέλα προγενέστερης χρονολογίας από την πραγματική, ώστε να έχουν μεγαλύτερο συντελεστή παλαιότητας.
Με αυτούς τους δύο τρόπους, τα ΙΧ είναι καταχωρισμένα με εργοστασιακή αξία χαμηλότερη των 50.000 ευρώ και έτσι δεν υπάγονταν στο τεκμήριο (μέχρι και για τα περσινά εισοδήματα).
Μάλιστα πολλά από τα πολυτελή αυτοκίνητα ανήκουν σε ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα στην Εφορία, ή σε άλλους που δεν έχουν κάνει καν δήλωση στην Εφορία.
Το ΣΔΟΕ εντόπισε τους φορολογούμενους με τα πανάκριβα ΙΧ και τα φτωχά εισοδήματα από τους ελέγχους που γίνονται κυρίως στα νυχτερινά κέντρα.
Στα πάρκινγκΟι ελεγκτές μόλις ολοκλήρωναν το φορολογικό έλεγχο μέσα στα κέντρα διασκέδασης δεν έφευγαν αμέσως, αλλά πήγαιναν... στα πάρκινγκ.
Εκεί κατέγραφαν όλα τα πολυτελή αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα. Με τους αριθμούς κυκλοφορίας και τους αριθμούς πλαισίων των ΙΧ ανά χείρας το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με τα Τελωνεία και τη ΓΓΠΣ προχώρησε στη διασταύρωση των στοιχείων και εντόπισε τους ιδιοκτήτες των πανάκριβων αυτοκινήτων και τα εισοδήματα που δηλώνουν αυτοί στην Εφορία.
Οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν τώρα από την Εφορία για να δώσουν εξηγήσεις, ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εξονυχιστικό έλεγχο και την επιβολή υπέρογκων πρόστιμων και πρόσθετων φόρων.
Σημειώνεται ότι με τον τελευταίο φορολογικό νόμο το τεκμήριο διαβίωσης ενεργοποιείται από τα αυτοκίνητα μικρού κυβισμού. Για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.
Από εκεί και πάνω προστίθενται 300 ευρώ ανά 100 κυβικά μέχρι τα 2.000 κυβικά, 500 ευρώ ανά 100 κυβικά για αυτοκίνητα πάνω από 2.000 και έως 3.000 κυβικά και για μεγαλύτερου κυβισμού ΙΧ προστίθενται 700 ευρώ ανά 100 κυβικά.
Ανάλογα με την παλαιότητα, το τεκμήριο μειώνεται κατά 30% έως 50%.
Στο στόχαστρο και οι συναυλίες
Μπαράζ ελέγχων στα νησιά
Παράλληλα το ΣΔΟΕ εντείνει τους φορολογικούς ελέγχους στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές, για να εντοπίσει τους καταστηματάρχες που δεν κόβουν αποδείξεις και φοροδιαφεύγουν. Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι εταιρείες διοργάνωσης συναυλιών που ελέγχονται για τα εισιτήρια που εκδίδουν και τα συμφωνητικά που υπογράφουν με τους καλλιτέχνες.
Οι ελεγκτές έχουν εντοπίσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ενώ ορισμένες από τις εταιρείες αναγκάστηκαν να ακυρώσουν προγραμματισμένες συναυλίες καλλιτεχνών, καθώς είχαν φορολογικές εκκρεμότητες. Στη Σαντορίνη ακυρώθηκε συναυλία γνωστού τραγουδιστή, γιατί ύστερα από έλεγχο του ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία δεν είχε θεωρήσει στην Εφορία τα εισιτήρια. Το ίδιο συνέβη προ ημερών και στη Μύκονο. Μέχρι και τον Σεπτέμβριο οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ θα έχουν «σαρώσει» τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές της χώρας.



http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=20898948