31/7/10

Με βυτιοφόρα του Στρατού ανεφοδιάζεται η αγορά

Ξεκίνησε από το πρωί ο ανεφοδιασμός της αγοράς με καύσιμα. Στρατιωτικά, αλλά και ιδιωτικά βυτιοφόρα εφοδιάζονται από τα ξημερώματα από τα διυλιστήρια, συνοδευόμενα από περιπολικά της αστυνομίας και στρατιωτικά τζιπ, και μεταφέρουν καύσιμα σε κρίσιμους τομείς, όπως αεροδρόμια, πλοία και νοσοκομεία..Στην Αττική ικανοποιητικός αριθμός πρατηρίων διαθέτει καύσιμα, ενώ εκτιμάται ότι η κατάσταση έχει αρχίσει, σταδιακά, να ομαλοποιείται.Κατ’ εφαρμογή της χθεσινής απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από την απόφαση των μεταφορέων να συνεχίσουν την απεργία τους, τα ιδιωτικά βυτιοφόρα και τα οχήματα των εταιρειών πετρελαιοειδών εργάζονται επί 24ώρου βάσεως ώστε να καλύψουν όσο το δυνατόν ταχύτερα τις ανάγκες της αγοράς σε καύσιμα.


Παρουσία της αστυνομίας ο ανεφοδιασμός

Έξω από τα διυλιστήρια παρατηρείται -διακριτική- παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν παρεμπόδιση της εισόδου και εξόδου των βυτιοφόρων, όπως συνέβη χθες στα διυλιστήρια Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης. Εκεί, ομάδα απεργών μεταφορέων παρεμπόδισαν βυτιοφόρα να προμηθευτούν με καύσιμα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν με εκδορές σε νοσοκομείο της πόλης για την παροχή πρώτων βοηθειών. Όπως έγινε γνωστό από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά όταν ποδοπατήθηκε κατά τη διάρκεια της έντασης.

Επιδίδονται τα φύλλα επίταξης
Παράλληλα, συνεχίζεται η επίδοση των πράξεων επίταξης των οχημάτων και των φύλλων πορείας προς τους ιδιοκτήτες από την αστυνομία, στο πλαίσιο εφαρμογής της κυβερνητικής απόφασης για πολιτική επιστράτευση.

Η διαδικασία επίδοσης των περίπου 30 χιλιάδων φύλλων, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι αύριο το βράδυ ή το αργότερο έως τη Δευτέρα το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί ιδιοκτήτες αρνούνται να παραλάβουν τα φύλλα πορείας, τα οποία -σε αυτή την περίπτωση- θυροκολλούνται.

«Όσοι μιλούν για καθυστέρηση είναι εκτός τόπου και χρόνου», δήλωσε ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός αναφερόμενος στη διαδικασία της επίταξης. Σύμφωνα με τον ίδιο, 60 υπάλληλοι εργάστηκαν από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι σήμερα και συνέταξαν 28.431 δελτία επίταξης.

«Αυτό δείχνει ότι έγιναν όλα σε χρόνο ρεκόρ. Και, παρά τις δυσκολίες, θα είχαμε ολοκληρώσει νωρίτερα τη διαδικασία εάν το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μας είχε δώσει τα συμπληρωματικά στοιχεία που εμείς δεν έχουμε, ώστε να συνταχθούν σωστά τα Δελτία Επίταξης. Με τους λιγοστούς υπαλλήλους η Νομαρχία Αθηνών κατόρθωσε σε μια ημέρα να ολοκληρώσει τη διαδικασία», υπογράμμισε ο Νομάρχης Αθηνών.
Αποφασισμένη η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να εφαρμόσει την πολιτική επιστράτευση των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης και βυτιοφόρων, την οποία αποφάσισε το βράδυ της Τετάρτης.

Όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής Επιτροπής, που συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, η άρνηση των ιδιοκτητών να συμμορφωθούν στις αποφάσεις της Πολιτείας συνιστά βαριά προσβολή της έννομης τάξης, πλήττει το κοινωνικό σύνολο και αντιμετωπίζεται άμεσα με τα ακόλουθα μέτρα:

1. Τα βυτιοφόρα Ιδιωτικής Χρήσης εντάσσονται στο σχέδιο κάλυψης των δημοσίων αναγκών σε συνεργασία με τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

2. Οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα δικά τους μέσα διασφαλίζουν ήδη -σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο- την τροφοδοσία σε καύσιμα κρίσιμων τομέων (αεροδρόμια, μονάδες της ΔΕΗ, Νοσοκομεία, κ.ο.κ).
Αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού θα συμβάλλουν, εφόσον χρειαστεί, στην κάλυψη των αναγκών των νησιών μεταφέροντας βυτιοφόρα.

3. Τα στοιχεία όλων των παραβατών διαβιβάζονται στους αρμόδιους εισαγγελείς για την άσκηση ποινικής δίωξης.

4. Οι προβλεπόμενες στη νομοθεσία διοικητικές κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την αφαίρεση αδειών, θα εφαρμοσθούν αμέσως σε βάρος των παραβατών.

Δεν κάνουν πίσω οι απεργοί

Χθες το απόγευμα, οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης αποφάσισαν τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεών τους, μετά την πολύωρη γενική συνέλευση των ομοσπονδιών τους. Η σχετική απόφαση ελήφθη δια βοής και όχι με μυστική ψηφοφορία, όπως προβλέπει το καταστατικό. Ακολούθησε πορεία των οδηγών και ιδιοκτητών προς τη Βουλή.

πηγη: tanea.gr