22/4/12

Ο ξάδερφος-σκιά με πτυχίο στις offshore


Ο ξάδερφος-σκιά με πτυχίο στις offshore

Η εντυπωσιακή πορεία του πρώην ξυλεμπόρου, από τα καφενεία της Θεσσαλονίκης μέχρι τη δημιουργία των offshore εταιρειών οι οποίες υποδέχονταν το «μαύρο χρήμα» και στη συνέχεια το «ξέπλεναν», καλυπτόταν από ένα πέπλο μυστηρίου

Ο ξάδερφος-σκιά με πτυχίο στις offshore
Κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου περισσότερο από κάθε άλλον. Φέρεται ως ο... άνθρωπος-σκιά, και παρότι δεν εμφανίζεται στο προσκήνιο την επίμαχη δεκαετία που «κυκλοφορούν» οι μίζες και γίνεται το ξέπλυμά τους, ο ίδιος βρίσκεται πίσω από κάθε συναλλαγή.
Ο ξυλέμπορος Νικόλαος Ζήγρας λάμπει διά... της απουσίας του από τον εμφανή στενό και ευρύτερο κύκλο συνεργατών του πρώην υπουργού, αλλά αποτελεί τον ομφάλιο λώρο μέσω του οποίου κατέληξαν οι μίζες (για υποβρύχια και TOR M1) στον Ακη Τσοχατζόπουλο, σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα που αποτελεί κόλαφο για τις ημέρες και τα έργα του «δραστήριου» εξαδέλφου. Η δράση του περιγράφεται σε επτά σελίδες στα συμπεράσματα του πορίσματος, όσες χρειάστηκαν και για τον κύριο κατηγορούμενο, τον πρώην υπουργό, αποτυπώνοντας την πλήρη αναντιστοιχία με τη φυσική του παρουσία, αφού ουδέποτε εμφανίστηκε στα υπουργεία όπου κατά καιρούς υπηρέτησε ο Ακης.
Πολιτικές συζητήσεις
Η πορεία του πρώην ξυλεμπόρου, από τα καφενεία της Θεσσαλονίκης όπου σύχναζε παρακολουθώντας πολιτικές συζητήσεις μέχρι τη δημιουργία των offshore εταιρειών οι οποίες υποδέχονταν το «μαύρο χρήμα» και στη συνέχεια το «ξέπλεναν» μέσω της αγοράς ακινήτων, είναι εντυπωσιακή αλλά καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου.
Oι μίζες από τις συμβάσεις των οπλικών συστημάτων ΤOR M1 και των υποβρυχίων ξεκινούσαν το μακρύ ταξίδι του «ξεπλύματος» μέσα από λογαριασμούς σε μεγάλες τράπεζες, όπως η UBS και η Mοrgan Stanley.
Oι μίζες από τις συμβάσεις των οπλικών συστημάτων ΤOR M1 και των υποβρυχίων ξεκινούσαν το μακρύ ταξίδι του «ξεπλύματος» μέσα από λογαριασμούς σε μεγάλες τράπεζες, όπως η UBS και η Mοrgan Stanley.
Τα ίχνη του Νίκου Ζήγρα χάνονται από την επιχειρηματικότητα της συμπρωτεύουσας στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αν και το όνομά του στη Θεσσαλονίκη συντηρείται μέσω της χρηματιστηριακής εταιρείας που διατηρεί η κόρη του Σμαράγδα Ζήγρα, στα γραφεία της οποίας τον συνέλαβαν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η τελευταία πιστοποίηση επάρκειας που πήρε η εταιρεία της κόρης του δόθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον Ιανουάριο του 2011.
Ο ίδιος όμως μεσουρανεί στις δαιδαλώδεις, αλλά χωρίς ονοματεπώνυμο διαδρομές που δημιουργούσαν οι εξοπλιστικές αγορές του ελληνικού υπουργείου Αμυνας.
Για μία από αυτές, όμως, εκείνη των υποβρυχίων, οι εισαγγελείς εντόπισαν στοιχεία και ονόματα. Οπως αναφέρουν στο πόρισμά τους, από τον Μάρτιο του 2000 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2003 δόθηκαν 55 εκατ. ευρώ σε τρίτα πρόσωπα, εκ των οποίων και στον Νίκο Ζήγρα.
Ο ξάδερφος-σκιά με πτυχίο στις offshore
Και καταλήγουν: «Με δεδομένο ότι ο Ν. Ζήγρας δεν είχε οποιαδήποτε ιδιότητα για να λάβει για τον εαυτό του παράνομες πληρωμές από τη γερμανική κοινοπραξία και ότι με χρήματα που αδικαιολόγητα και παράνομα περιήλθαν στην κατοχή του αποκτήθηκαν περιουσιακά στοιχεία που τελικώς κατέληξαν στον πρώην υπουργό ή συγγενικά του πρόσωπα, καθίσταται προφανές ότι ο Ν. Ζήγρας εισέπραξε το ανωτέρω ποσό (σ.σ. 2,9 εκατ. ελβετικά φράγκα) για λογαριασμό του πρώην υπουργού και ότι ο ίδιος ή οι άνθρωποι του περιβάλλοντος του πρώην υπουργού υπέδειξαν τους συγκεκριμένους λογαριασμούς?».
Η δράση του Νίκου Ζήγρα, όσον αφορά στο «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος, ήταν πολύπλοκη, αλλά για τους εισαγγελείς ξεκάθαρη.
Ο Νίκος Ζήγρας κατηγορείται ότι συνέστησε μαζί με τον πρώην υπουργό οργάνωση με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων προερχόμενων από παθητική δωροδοκία.
Ο Ζήγρας μέσω της BLUEBELL έλαβε εμβάσματα 16 εκ. ελβετικών φράγκων από τον Σύρο Αλ Ζαγιάτ, ενώ και η Αρετή Τσοχατζοπούλου απέκτησε το ακίνητο της Δεινοκράτους από την ίδια εταιρεία.
Ο Ζήγρας μέσω της BLUEBELL έλαβε εμβάσματα 16 εκ. ελβετικών φράγκων από τον Σύρο Αλ Ζαγιάτ, ενώ και η Αρετή Τσοχατζοπούλου απέκτησε το ακίνητο της Δεινοκράτους από την ίδια εταιρεία.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν το πρόσωπο που, μέσω της ίδρυσης τριών offshore εταιρειών, εκπλήρωνε τη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων.
Συναλλαγές
Επειτα από μια σειρά συναλλαγών και με τη χρησιμοποίηση πολλών τραπεζικών λογαριασμών με δικαιούχους τον ίδιο (τον κ. Ζήγρα) αλλά και εταιρείες και τράπεζες της Ελβετίας, τα κεφάλαια μεταφέρονται στο όνομά του και στη συνέχεια στον πρώην υπουργό.
Με την αγορά ακινήτων σε όλη την Ελλάδα επιχειρείται το ξέπλυμα των τεράστιων κεφαλαίων που διακινήθηκαν.
Συγκεκριμένα, αγοράστηκαν από τις offshore, στις οποίες φαινόταν ως δικαιούχος ο ίδιος, αλλά αληθινός ιδιοκτήτης ήταν ο κ. Τζοχατζόπουλος, διαμερίσματα και γραφεία στην Αθήνα και στη συνέχεια μεταβιβάστηκαν στον πρώην υπουργό.
Η δραστηριότητα των αγοραπωλησιών συνεχίζεται έως το 2010, οπότε μία από τις offshore εταιρείες εμφανίζεται να πουλά ακίνητα της λεωφόρου Κηφισίας και της Κυψέλης στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου.
Πώς έσβηνε τα ίχνη της μίζας
Οι λογαριασμοί γίνονταν ακίνητα
Η πρακτική της μονιμοποίησης των μιζών ήταν η μεταφορά τους από πολυάριθμους λογαριασμούς που ανήκαν σε τράπεζες της Ελβετίας και τους οποίους διαχειριζόταν ο Νίκος Ζήγρας μέσω offshore και στη συνέχεια το ξέπλυμα μέσω αγορών ακινήτων.
Πιο αναλυτικά, από τον Μάιο του 1998 έως και τον Ιούνιο του 2001, ο κ. Ζήγρας, σε συνεργασία με τον ξάδερφό του, Ακη, απέκρυψε 16.202.000 ελβετικά φράγκα τα οποία προέρχονταν από «μίζα» και αφορούσαν στις συμβάσεις των οπλικών συστημάτων TOR M1. Το ποσό δόθηκε μέσω επιταγών οι οποίες εκδόθηκαν σε διαταγή της λιβεριανής υπεράκτιας BLUEBELL S.A., δικαιούχος της οποίας ήταν ο Ζήγρας και πραγματικός ιδιοκτήτης ο Ακης. Στις 2 Δεκεμβρίου του 2002, τα δύο ξαδέλφια έγιναν αποδέκτες 2.960.225 ελβετικών φράγκων, τα οποία ήταν το «δώρο» στον πρώην υπουργό για τις συμβάσεις των υποβρυχίων. Τα χρήματα παρέλαβαν μέσω δύο εμβασμάτων (890.225 και 2.070.000) από λογαριασμό της MARINE INDUSTR. ENTER. στην τράπεζα UBS, σε λογαριασμό της Morelia στην τράπεζα MORGAN STANLEY. Σκοπός της «διαδρομής» ήταν η συγκάλυψη της προελεύσεως των χρημάτων.
Από κοινού
Το επόμενο βήμα, ήταν η εξαφάνιση των μιζών. Oπως αναφέρει το πόρισμα, από το 1999 έως το 2005, ο κ. Ζήγρας, ενεργώντας από κοινού με τον κ. Τσοχατζόπουλο, «επιχείρησαν σειρά κινήσεων και συναλλαγών σε χρηματοπιστωτικούς φορείς για τη μεταφορά της περιουσίας αυτής από την αλλοδαπή στην Ελλάδα, με σκοπό να απομακρυνθούν τα ίχνη των κεφαλαίων από την αρχική τους προέλευση και να παρεμποδιστεί ο εντοπισμός τους από τις ελεγκτικές αρχές».
Η απολογία
Ο Ακης δεν ήξερε για τον εισπράκτορα
Σύμφωνα με το πόρισμα- «μέχρι τα τέλη του 1999 ο Νίκος Ζήγρας διαχειρίστηκε εκ μέρους του πρώην υπουργού 8,2 εκατ. δολάρια, τα οποία ''ξεπλύθηκαν'' μέσω της απόκτησης των ακινήτων», ενώ στον τραπεζικό λογαριασμό του πρώην υπουργού στην Εθνική Τράπεζα βρέθηκαν καταθέσεις από τον Ζήγρα. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός στην απολογία του αποποιείται οποιαδήποτε επαγγελματική σχέση με τον εξάδελφό του έμπορο ξυλείας, αφού αυτός ήταν πολιτικός, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμιά σχέση με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Στις ερωτήσεις για τα εμβάσματα από τα αντισταθμιστικά που έφταναν στους λογαριασμούς του εξαδέλφου του, ο πρώην υπουργός επικαλέστηκε αδυναμία να διαβάσει τα πορίσματα των εισαγγελέων που αποδίδουν στον κ. Ζήγρα και πάλι τον ρόλο του εισπράκτορα. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, μέσω της εταιρείας BLUEBELL έλαβε εμβάσματα ύψους 16 εκατ. ελβετικών φράγκων από τον Σύρο Φουάντ Αλ Ζαγιάτ, εκπρόσωπο της εταιρείας Drumlan, με την οποία συνεβλήθη τελικά το ελληνικό Δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την εταιρεία BLUEBELL η Αρετή Τσοχατζοπούλου απέκτησε το ακίνητο της Δεινοκράτους.
  • Στο γραφείο της κόρης
    Ο επιχειρηματικός κόσμος της Θεσσαλονίκης χάνει τα ίχνη του Ν. Ζήγρα στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αν και στη συμπρωτεύουσα η κόρη του Σμαράγδα συντηρεί χρηματιστηριακή εταιρεία, στα γραφεία της οποίας τον συνέλαβαν τη Μεγάλη Εβδομάδα.







ΔΗΜΗΤΡΗΣ Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ
dkanellis@pegasus.gr