3/1/12

Επεισόδια στην Κύπρο σε διαδήλωση εναντίον των Βρετανικών βάσεων

Mεγάλης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου. Όλα άρχισαν όταν 120 περίπου άτομα, πήγαν το απόγευμα στην περιοχή, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για το καθεστώς των βάσεων, και να ζητήσουν την απομάκρυνση τους από την Κύπρο.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, πάνοπλοι αστυνομικοί των βάσεων παρατάχθηκαν για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στην είσοδο της βάσης.

Οι αστυνομικοί ζήτησαν από τους διαδηλωτές να μην προχωρήσουν πιο μπροστά, χωρίς όμως να βρουν ανταπόκριση. Όλα άρχισαν όταν οι δυνάμεις των βάσεων κινήθηκαν προς το μέρος των διαδηλωτών με βίαιες διαθέσεις.

Ως απάντηση οι διαδηλωτές έριξαν τρεις κροτίδες εναντίον των αστυνομικών, και τότε οι τελευταίοι εξαπόλυσαν σκυλιά.

Στη συνέχεια ακολούθησε πετροπόλεμος σε έκταση ενός χιλιομέτρου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο τύπου των βρετανικών βάσεων, τέσσερις άντρες της αστυνομίας καθώς και ένας κινηματογραφιστής τραυματίστηκαν. Ένας νεαρός και μια νεαρή βρίσκονται υπό κράτηση.

Την ώρα των επεισοδίων ελικόπτερο των βρετανικών βάσεων παρακολουθούσε τις εξελίξεις.

Μέχρι τις 10 τα πνεύματα ηρέμησαν, παρόλο που διαδηλωτές παρέμειναν στο χώρο ζητώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων υπήρξαν υλικές ζημιές σε παρακείμενα υποστατικά.

H διαδήλωση οργανώθηκε από την Εθνική Αντι - αποικιοκρατική πλατφόρμα επί ευκαιρίας των πρόσφατων δηλώσεων του Βρετανού ΥΠΑΜ, ο οποίος έκανε λόγο για παραμονή των βάσεων λόγω της γεωπολιτικής σημασίας και ψηλής προτεραιότητας περιοχής στην οποία βρίσκονται.


dailynews24.gr