17/1/12

Ανησυχία για τα... «Τσερνόμπιλ με ρόδες»

Η κυβέρνηση στη Ρωσία σκοπεύει να μεταφέρει με τραίνα 22.000 τόνους πυρηνικών αποβλήτων από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη περνώντας από δεκάδες μικρές και μεγάλες πόλεις, απόφαση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ρωσικής περιβαλλοντικής οργάνωσης, Ecodefence.

«Η υπηρεσία ατομικής ενέργειας Rosatom σκοπεύει να μεταφέρει με 300 τραίνα χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα από έναν πυρηνικό σταθμό κοντά στην Αγία Πετρούπολη σε μία νέα αποθήκη για επικίνδυνα απόβλητα που έχει κατασκευαστεί στην πόλη Ζελεζνογκόρσκ, 4.100 χλμ. ανατολικά της Μόσχας. Αυτό σημαίνει ότι τα πυρηνικά απόβλητα θα περάσουν από 15 μεγάλες ρωσικές πόλεις και δεκάδες κωμοπόλεις, ενώ τα δρομολόγια θα ολοκληρωθούν το 2025», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της οργάνωσης.

«Τα πυρηνικά απόβλητα, η κακή ποιότητα των σιδηροδρομικών γραμμών και η έλλειψη εξοπλισμού του προσωπικού ασφαλείας καθιστούν αυτά τα τραίνα μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων πραγματικά "Τσερνόμπιλ" με ρόδες. Δεν πρόκειται για μία μεμονωμένη μεταφορά αποβλήτων, αλλά για ένα πρόγραμμα που θα διαρκέσει για περισσότερα από 10 χρόνια και θα περάσει από πολλές ρωσικές επαρχίες», προστίθεται.

zougla.gr

Αντιδράσεις: