5/4/12

Νέα «μαγικά» γυαλιά από την Google

Tις έρευνές της για μία νέα γενιά επαναστατικών γυαλιών που συνδέονται με το διαδίκτυο παρουσίασε η Google.
Το φιλόδοξο σχέδιο της αμερικανικής εταιρείας, με τίτλο «Project Glass», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με φωτογραφίες και βίντεο στο κοινωνικό δίκτυό της Google+.
Τα γυαλιά, που δεν είναι ακόμη σαφές πώς ακριβώς λειτουργούν, διαθέτουν κομψούς ασημένιους σκελετούς πάνω στους οποίους είναι προσαρμοσμένες μικροσκοπικές κάμερες και ειδικοί φακοί-οθόνες, που επιτρέπουν στον κάτοχο-χρήστη τους, καθώς περπατά, να δέχεται online πληροφορίες και ηλεκτρονικά μηνύματα, να κάνει αναζητήσεις στο διαδίκτυο και να βλέπει βίντεο.
Τα ψηφιακά αυτά δεδομένα προβάλλονται πάνω στον ημιδιαφανή φακό-οθόνη και, με αυτό τον τρόπο, «επαυξάνουν» αυτό που ο χρήστης βλέπει στο πραγματικό οπτικό πεδίο γύρω του. Μάλιστα τα γυαλιά διαθέτουν και ενσωματωμένα μικρόφωνα που δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα να τα ελέγχει μόνο με τη φωνή του.
Όταν ο χρήστης φορά και ενεργοποιεί τα «μαγικά» γυαλιά, αυτά εμφανίζουν στο οπτικό πεδίο του διάφορα εικονίδια με παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, όπως π.χ. το δελτίο καιρού ή οδηγίες προσανατολισμού στην πόλη μέσω του Google Maps. Μπορούν ακόμα να θυμίσουν στον χρήστη ότι έχει ένα ραντεβού ή να τον ενημερώσουν ότι ένας φίλος του έστειλε ένα μήνυμα.
Ακόμα, ο χρήστης μπορεί με τα γυαλιά του να τραβήξει φωτογραφία αυτού που βλέπει γύρω του ή να κάνει μια βιντεο-διάσκεψη με άλλους χρήστες. Θα μπορούσε επίσης να ακούσει μουσική μέσα από τα γυαλιά του χωρίς, όπως φαίνεται, να βάλει καν ακουστικά.
Η Google πάντως ξεκαθάρισε πως τα γυαλιά της, τα οποία φαίνεται να χρησιμοποιούν μία παραλλαγή του δικού της λειτουργικού συστήματος Android, βρίσκονται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο και θα αργήσουν να βγουν στην αγορά.
Οι ερευνητές της εταιρείας κάλεσαν κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει τις προτάσεις και τα σχόλια του για τη νέα τεχνολογία, μέσω της σχετικής ιστοσελίδας στο δίκτυο Google+, ώστε αυτή να βελτιωθεί περαιτέρω.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αντιδράσεις: