1/12/13

Πωλούσαν ληγμένα φάρμακα


Κύκλωμα που διοχέτευε στην αγορά επικίνδυνα ληγμένα ναρκωτικά φάρμακα είχε στήσει 39χρονη φαρμακοποιός από τον Πειραιά, η οποία θησαύριζε πουλώντας παράνομα τα συγκεκριμένα φάρμακα, πολλά από τα οποία είχαν λήξει πάνω από 10 χρόνια. 

Συνελήφθησαν η φαρμακοποιός και δύο συνεργοί της, ένας 60χρονος Έλληνας και ένας 30χρονος Αλγερινός, σε συντονισμένη επιχείρηση στον Βύρωνα και στον Πειραιά, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώθηκε το Σάββατο. 
 
Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν – μεταξύ άλλων - 10.680 ναρκωτικά δισκία, 6.500 αυτοκόλλητες ταινίες γνησιότητας διαφόρων φαρμάκων και 25 βιβλιάρια καταθέσεων, από τα οποία προκύπτουν ότι έχουν διακινηθεί πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά.
 
 
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι η 39χρονη, που διατηρεί φαρμακείο στην οδό Αγχιάλου 157 στον Πειραιά, την τελευταία εξαετία προμήθευε σε τακτά χρονικά διαστήματα τους δύο συνεργούς της με μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων για την δημόσια υγεία φαρμάκων, χωρίς νόμιμα παραστατικά και χωρίς συνταγογράφηση, οι οποίοι τα πωλούσαν σε καθημερινή βάση σε διάφορα άτομα, αποκομίζοντας πολύ μεγάλα κέρδη.
 
Οι αστυνομικοί, μετά από πληροφορίες, έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση σπίτι στον Βύρωνα, όπου εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν ο 60χρονος Έλληνας και ο 30χρονος αλλοδαπός, στην κατοχή των οποίων καθώς και εντός του σπιτιού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 7.700 ναρκωτικά χάπια.
 
Στην συνέχεια, με την αναγκαστική συνεργασία του 60χρονου, έστησαν παγίδα στην φαρμακοποιό, η οποία, σε προκαθορισμένο ραντεβού παρέδωσε στον συνεργό της άλλα 3.780 ναρκωτικά χάπια, εισπράττοντας από αυτόν χρήματα που είχαν προσημειωθεί και συνελήφθη.
 
Από σχετικό έλεγχο που διενεργήθηκε στο φαρμακείο της 39χρονης, παρουσία Επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας διαπιστώθηκε πλήθος σοβαρών παραβάσεων, όπως κατοχή 249 κουτιών διαφορετικών φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία δεν έφεραν την προβλεπόμενη ταινία γνησιότητας, ενώ τα περισσότερα εξ αυτών είτε ήταν ληγμένα (μερικά από δεκαετίας) είτε είχαν εμφανώς παραποιημένη την ημερομηνία λήξης. Επίσης, βρέθηκε πλήθος μονόγραμων συνταγών, οι οποίες εκτός των άλλων παρατυπιών, ανέγραφαν ποσότητες ναρκωτικών σκευασμάτων μεγαλύτερες από το επιτρεπόμενο όριο.
 
Διαπιστώθηκε ότι η φαρμακοποιός, σε πολλές περιπτώσεις επικολλούσε τα κουπόνια στις συνταγές χωρίς να δίνει τα φάρμακα στους ασθενείς και εισέπραττε το χρηματικό ποσό που αναφέρεται στην συνταγή, εξαπατώντας τα ασφαλιστικά ταμεία και αποκομίζοντας υπέρογκα χρηματικά ποσά.
 
Στο σπίτι της 39χρονης βρέθηκαν 6.500 ταινίες γνησιότητας, η προέλευση των οποίων ερευνάται. Στην κατοχή της επίσης βρέθηκαν τα 25 βιβλιάρια καταθέσεων από τα οποία προκύπτει κίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών.
 
Βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν 1.505 ευρώ, οκτώ σφραγίδες, πλήθος αποδείξεων είσπραξης διαφόρων τραπεζών, δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τρία κινητά τηλέφωνα και δύο  Ι.Χ. αυτοκίνητα.
 
Σε βάρος των τριών συλληφθέντων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απάτης, της πλαστογραφίας, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών και παράβαση των νόμων περί οργανωμένου εγκλήματος, περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί αλλοδαπών και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. 
 
Newsroom Enet  με πληροφορίες από την Αστυνομία

Αντιδράσεις: