15/7/10

86χρονος μάστορας ανέστησε νερόμυλο 610 ετών

O ήχος από τους δύο νερόμυλους, τη νεροτριβή και το μαντάνι ακούστηκε και πάλι ύστερα από πολλά χρόνια στη γραφική τοποθεσία Γκούρα της Κάτω Ρεματιάς στον Δήμο Λούρου του Νομού Πρεβέζης. Ξύπνησαν μνήμες που είχαν χαθεί από τότε που ο ηλεκτρισμός μπήκε στη ζωή μας.

Ο 86χρονος τεχνίτης νερόμυλων μπάρμπα-Νάσος Μίνου εργάστηκε άοκνα 
πολλές ημέρες, για να δουλέψει ο παλιός νερόμυλος στη γραφική τοποθεσία 
Γκούρα της Κάτω Ρεματιάς στον Δήμο Λούρου της Πρέβεζας
Ο 86χρονος τεχνίτης νερόμυλων μπάρμπα-Νάσος Μίνου εργάστηκε άοκνα πολλές ημέρες, για να δουλέψει ο παλιός νερόμυλος στη γραφική τοποθεσία Γκούρα της Κάτω Ρεματιάς στον Δήμο Λούρου της Πρέβεζας
Ο νερόμυλος, χτισμένος, σύμφωνα με επιγραφή που φέρει, το 1.400, αναστηλώθηκε χάρη στις προσπάθειες του Δήμου Λούρου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Ρεματιάς και τις γνώσεις του μοναδικού στην ευρύτερη περιοχή τεχνίτη νερόμυλων, του 86χρονου μπάρμπα-Νάσου Μίνου.
Από 14 χρόνων ο μπάρμπα-Νάσος άρχισε να κατασκευάζει μυλόπετρες ενώνοντας κομμάτι κομμάτι την ειδική πέτρα που βρίσκεται σε ελάχιστα σημεία της χώρας.

Γνωρίζει πολύ καλά τα «μυστικά» των νερόμυλων και των μαντανιών ενός συστήματος από ξύλα μέσα από τα οποία περνούσαν τα ρούχα για να πλένονται.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λούρου Χρήστο Μπαΐλη, χάρη στον 86χρονο που εργάστηκε άοκνα πολλές μέρες, το σύστημα του παλιού νερόμυλου δούλεψε ξανά. Μέσα στο νερόμυλο υπάρχουν όλα τα παλιά αντικείμενα, ενώ ανέγγιχτο έχει μείνει και το δωμάτιο όπου έμενε ο μυλωνάς.
«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό που δώσαμε ζωή στις εγκαταστάσεις αυτές οι οποίες τα παλιότερα χρόνια εξυπηρετούσαν τους κατοίκους ολόκληρης της περιοχής», συνεχίζει ο Χρ. Μπαΐλης, σημειώνοντας ότι οι νερόμυλοι και η νεροτριβή θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν έναντι ενός συμβολικού αντίτιμου για όποιον επιθυμεί.
Ο μύλος εξυπηρετούσε όχι μόνο την περιοχή αλλά και χωριά του Σουλίου, οι κάτοικοι του οποίου κατέβαιναν μέχρι εκεί από «κρυφά» μονοπάτια.
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Ρεματιάς, Απόστολος Παππάς, η παλιά πόρτα έχει όλα τα ονόματα των μυλωνάδων που πέρασαν από κει, προσφέροντας στον κόσμο όχι μόνο το αλεύρι αλλά και τη ζεστασιά και την αγάπη τους.


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=20440948