30/7/10

Πτώση ελικοπτέρου – Νεκροί οι δύο πιλότοι

Ένα επιθετικό ελικόπτερο τύπου Απάτσι κατέπεσε το μεσημέρι της Παρασκευής (30/07) στην περιοχή των Μεγάρων, με αποτέλεσμα οι δύο χειριστές του να τραυματιστούν θανάσιμα..Το ελικόπτερο, που επιχειρούσε εκπαιδευτική πτήση, ήταν από τη νέα παρτίδα ελικοπτέρων που αγόρασε η χώρα.
Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, κατά την πτήση, το ελικόπτερο αντιμετώπισε τεχνικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να επιχειρήσει αναγκαστική προσγείωση.Συνετρίβη όμως στο έδαφος και εν συνεχεία τυλίχτηκε στις φλόγες.Έρευνα για το τραγικό δυστύχημα θα διενεργήσει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.Την οδύνη του και τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο των δύο χειριστών του ελικοπτέρου που συνετρίβη στα Μέγαρα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας σε τηλεγράφημά του προς τις οικογένειες των θυμάτων."Η Ελλάδα ολόκληρη πενθεί για την τραγική απώλεια. Εύχομαι να είναι αυτή η τελευταία στο βωμό του καθήκοντος", αναφέρει ο κ. Παπούλιας στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του.

Ευ. Βενιζέλος : Θα διεξαχθεί έρευνα "στο μέγιστο δυνατό βάθος"

"Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τον τραγικό θάνατο δύο επίλεκτων στελεχών της Αεροπορίας Στρατού που χάθηκαν κατά την άσκηση του καθήκοντός τους στο σημερινό μείζον αεροπορικό ατύχημα του ελικοπτέρου Apache. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και μαζί τους ο ελληνικός λαός θρηνούν την απώλεια δύο νέων ανθρώπων. Το μυαλό μας στρέφεται στις οικογένειές τους. Η στοργή και η μέριμνα της Πολιτείας θα είναι πλήρης αλλά αυτό δεν μειώνει δυστυχώς το μέγεθος της απώλειάς τους.
   Έχει ήδη διαταχθεί η διενέργεια προανάκρισης από τον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου και έχει κινηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία διερεύνησης των αιτίων του συμβάντος. Η έρευνα θα εισέλθει στο μέγιστο δυνατό βάθος και θα επεκταθεί σε όλες τις πτυχές. Παράλληλα έχουν διαταχθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας των αεροπορικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων"
.

ΚΚΕ : Πολλά και σοβαρά τα ερωτήματα

"Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο τύπου Απάτσι, αμερικανικής κατασκευής που προέρχεται από την ομάδα των 12 νέων ελικοπτέρων αυτού του τύπου και που κατά την παραλαβή τους το 2007 διαπιστώθηκαν προβλήματα και παρέμειναν για 2 χρόνια σε αχρησία, εντάχθηκε πρόσφατα στην αεροπορία στρατού.Ακόμα, ερωτήματα εγείρονται και σε σχέση με τη λειτουργία του όλου συστήματος πρόληψης ατυχημάτων και προστασίας του προσωπικού. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει σαφείς απαντήσεις για τη στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό για τη συντήρηση και την εκπαίδευση για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Δεν μπορεί οι ευθύνες για μια ακόμα φορά να αποδοθούν αόριστα σε κάποια μηχανική βλάβη ή ακόμα χειρότερα σε «ανθρώπινο λάθος»", αναφέρεται στην ανακοίνωηση, που εξέδωσε το ΚΚΕ.


ΣΥΝ : Το υπουργείο οφείλει εξηγήσεις

"Είναι λυπηρό το γεγονός της πτώσης του ελικοπτέρου με τραγικό το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα καταβάλλει υψηλό τίμημα για τις στρατιωτικές δαπάνες και ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το ατύχημα και τις αιτίες που το προκάλεσαν.Ο ΣΥΝ εκφράζει τη λύπη του στις οικογένειες των χειριστών και ζητάει τον έλεγχο όλων των συνθηκών κάτω από τις οποίες αυτά τα οδυνηρά συμβάντα λαμβάνουν χώρα", αναφέρει ο ΣΥΝ.

ΠΗΓΗ:cosmo.gr

Αντιδράσεις: