19/1/13

Μετεγγραφές φοιτητών 2013: Ερωτήσεις - απαντήσεις


Πραγματοποιείται ευνοϊκή ρύθμιση που επιτρέπει τις μετεγγραφές αφορά μόνο την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά και έχει σκοπό να δώσει ανάσα σε χιλιάδες φοιτητές και στις οικογένειές τους, μειώνοντας τα έξοδα διαβίωσης των φοιτητών, που σπουδάζουν σε πόλεις που βρίσκονται μακριά από τον τόπο διαμονής τους ή της οικογένειάς τους. 

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας δρομολογεί ρύθμιση και για τους επί πτυχίω φοιτητές. Για αυτή την κατηγορία, καθιερώνεται μόνο για τη φετινή χρονιά η 4η εξεταστική περίοδος, στην οποία θα έχουν τη δυνατότητα να μετάσχουν, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθημάτων που οφείλουν, προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους το γρηγορότερο δυνατόν και να επιστρέψουν στο σπίτι τους.
Το βασικό κριτήριο για τις μετεγγραφές είναι το εισοδηματικό. Για πρώτη φορά σε ρύθμιση για μετεγγραφές φοιτητών ΑΕΙ και ΤΕΙ τo βασικό κριτήριο είναι οικονομικό - δηλαδή το κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως αυτό βεβαιώνεται με το εκκαθαριστικό Εισοδήματος του Οικονομικού Έτους 2011.

Το ποσόν που αναγράφεται διαιρείται με τον αριθμό των μελών της οικογένειας, συνυπολογιζόμενων και των προστατευόμενων μελών της, ώστε να προσδιοριστεί το κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως ορίζεται στη ρύθμιση.
Το ποσό του κατά κεφαλήν εισοδήματος που έχει τεθεί ως βασικό κριτήριο για τις μετεγγραφές έχει οριστεί στα 7.500 ευρώ, ενώ ειδικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν σχετικά περισσότερα προβλήματα, το ποσό αυτό διπλασιάζεται και ανέρχεται σε 15.000 ευρώ.

Για παράδειγμα: 
• Για μία τριμελή οικογένεια, με εισόδημα, π.χ. 20.000 ευρώ, το κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται πως είναι 6.833 ευρώ (20.500 δια 3).
• Για μία πενταμελή οικογένεια με εισόδημα, π.χ. 30.000 ευρώ θεωρείται πως είναι 6.000 ευρώ (30.000 διά 5).
• Για μία εξαμελή οικογένεια με εισόδημα π.χ. 35.000 ευρώ, το κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται πως είναι 5.833 ευρώ (35.000 διά 6)
 
Δικαιολογητικά
Τα βασικά δικαιολογητικά, τα οποία θα εξειδικευτούν εντός των επομένων ημερών από το Υπουργείο Παιδείας, μπορεί να είναι:
• Εκκαθαριστικό των εισοδημάτων του 2011
• Βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ σε περίπτωση ανεργίας των γονέων ή κηδεμόνων, που αποδεικνύει το διάστημα κατά το οποίο είναι ή ήταν άνεργοι κατά το 2012
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
• Γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από κρατικούς φορείς για τους ίδιους ή για γονείς ή για τέκνα ή για αδελφούς ή για συζύγους.
• Βεβαίωση σπουδών αδελφού ή αδελφής από το Τμήμα στο οποίο φοιτά
• Βεβαίωση πως είναι τέκνο θύματος τρομοκρατίας
Ας δούμε όμως σειρά ερωτημάτων που ενδεχομένως προβληματίζουν τους ενδιαφερόμενους και τις απαντήσεις σ΄αυτά, σύμφωνα πάντα με πηγές του υπουργείου.
 
- Ποιοι είναι αυτοί που δικαιούνται μετεγγραφής;
- Όλοι οι επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις Πανελλαδικού επιπέδου το Σχολικό Έτος 2011-2012 και κατετάγησαν σε θέσεις εισαγωγής ΑΕΙ της ημεδαπής και εφόσον το ετήσιο εισόδημα κατά το οικονομικό έτος 2011 του δυνητικού δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του, δεν ξεπερνά τις 7.500 ευρώ, κατά κεφαλήν. Για τις μονογονεικές οικογένειες και τους επιτυχόντες που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ΄ αριθμόν Φ.151/122732/Β6 (ΦΕΚ Β΄1612/2010) παθήσεις ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνων σε συγγενή 'Α ή ΄Β βαθμού ή οι γονείς ή κηδεμόνες αυτών, ένας εκ των δύο ή και οι δύο αθροιστικά υπήρξαν άνεργοι για 10 μήνες εντός του 2012, το ανωτέρω εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο δηλαδή 15.000 ευρώ κατά κεφαλήν.
 
- Πως ορίζεται το κατά κεφαλήν εισόδημα;
- Κατά κεφαλήν εισόδημα εννοείται το μεικτό εισόδημα όπως αυτό βεβαιώνεται με την ετήσια φορολογική δήλωση, διαιρούμενο με τον αριθμό των μελών της οικογένειας, συνυπολογιζόμενων και των προστατευόμενων μελών της. Π.χ. για μία τριμελή οικογένεια, με εισόδημα 20.000 ευρώ το κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται πως είναι 6.833 ευρώ (20.500 δια 3). Για μία πενταμελή οικογένεια με εισόδημα 30.000 ευρώ το κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται πως είναι 6.000 ευρώ (30.000 διά 5). Για μία εφταμελή οικογένεια με εισόδημα 45.500 ευρώ το κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται πως είναι 6.500 ευρώ (45.500 διά 7).
 
- Πού μπορεί κάποιος να μετεγγραφεί;
- Κάποιος μπορεί να μετεγγραφεί μόνο σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα με αυτήν που επέτυχε κατά τις Πανελλήνιες εξετάσεις του σχολικού έτους 2011-2012. Η αντιστοιχία ορίζεται με βάση την υπ΄ αριθμόν 67859/Β1/5.7.2006 του Υπουργού Παιδείας, όπως αυτή θα επικαιροποιηθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2013
 
- Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγγραφής;
- Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί επίσημα στο site του ΥΠΑΙΘΠΑ μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.
 
- Που μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί τις ασθένειες - παθήσεις που λειτουργούν ως κριτήριο για τις μετεγγραφές;
-Η πλήρης λίστα των ασθενειών-παθήσεων που λειτουργούν ως συμπληρωματικό κριτήριο για τις μετεγγραφές θα ανακοινωθεί επίσημα στο site του ΥΠΑΙΘΠΑ μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.
 
-Τι δικαιολογητικά οφείλει δυνητικά να καταθέσει ο υποψήφιος για τη μετεγγραφή του;
- Τα βασικά δικαιολογητικά, τα οποία θα εξειδικευτούν εντός των επομένων ημερών από το Υπουργείο Παιδείας, μπορεί να είναι:
• Εκκαθαριστικό των εισοδημάτων του 2011.
• Βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ σε περίπτωση ανεργίας των γονέων ή κηδεμόνων, που αποδεικνύει το διάστημα κατά το οποίο είναι ή ήταν άνεργοι κατά το 2012.
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
• Γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από κρατικούς φορείς για τους ίδιους ή για γονείς ή για τέκνα ή για αδελφούς ή για συζύγους.
• Βεβαίωση σπουδών αδελφού ή αδελφής από το Τμήμα στο οποίο φοιτά.
• Βεβαίωση πως είναι τέκνο θύματος τρομοκρατίας.
 
-Ποιο είναι το ποσοστό των υποψηφίων που μπορούν να μετεγγραφούν ανά Τμήμα;
- Το ποσοστό των μετεγγραφόμενων δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, των Πανελληνίων εξετάσεων του σχολικού έτους 2011-2012, της γενικής σειράς κατάταξης, όταν πρόκειται για Τμήματα της Περιφέρειας Αττικής ή του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης. Στα τμήματα που υπάρχουν στο υπόλοιπο της επικράτειας το ποσοστό δεν μπορεί να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, των Πανελληνίων εξετάσεων του σχολικού έτους 2011-2012, της γενικής κατάταξης. Ο ακριβής αριθμός ανά Τμήμα των υπό μεταφορά θέσεων, θα οριστεί από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.
 
Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των μετεγγραφών;
- Η διαδικασία των μετεγγραφών θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Φεβρουάριο, ώστε οι μετεγγραφέντες να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο νέο τμήμα με την έναρξη του εαρινού εξαμήνου.
 
Που θα καταθέσει τα δικαιολογητικά του εκείνος που έχει επιλεγεί για μετεγγραφή;
- Όσοι από τους επιλεγέντες είναι ήδη φοιτητές σε κάποιο Τμήμα, καλούνται να προσέλθουν στο τμήμα φοίτησης τους για να καταθέσουν το φάκελο με τα δικαιολογητικά τους στο τμήμα που είναι εγγεγραμμένοι και να λάβουν την βεβαίωση για την εγγραφή τους στο τμήμα στο οποίο μεταφέρεται η θέση τους. Όσοι από τους επιλεγέντες είναι επιτυχόντες των Πανελληνίων εξετάσεων του 2011-12 αλλά δεν προχώρησαν στην εγγραφή τους στο τμήμα στο οποίο είχαν εισέλθει καλούνται να προσέλθουν στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΙΘΠΑ για να καταθέσουν το φάκελο με τα δικαιολογητικά τους και να λάβουν την βεβαίωση για την εγγραφή τους στο τμήμα στο οποίο μεταφέρεται η θέση τους.

πηγη:Real.gr