26/1/13

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς το Σαββατοκύριακο

Xωρίς λεωφορεία, τρόλεϊ και προαστιακό σιδηρόδρομο θα μείνει η Αθήνα το Σαββατοκύριακο, λόγω της απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ). Ακινητοποιημένα θα είναι επίσης τα τρένα του ΟΣΕ.
Κανονικά κινούνται τα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή το Μετρό (γραμμές 2,3), ο ΗΣΑΠ (γραμμή 1) και το Τραμ. Οι εργαζόμενοι στο Μετρό προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της πολιτικής επιστράτευσης.

Επιπλέον, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε ότι, λόγω των κινητοποιήσεων στα τρένα, το Σαββατοκύριακο «δεν θα εξασφαλίζεται» η κυκλοφορία των συρμών του μετρό στο τμήμα «Δουκίσσης Πλακεντίας»- «Αεροδρόμιο».

Αλλαγές ενδέχεται να ανακοινωθούν το μεσημέρι του Σαββάτου, οπότε προγραμματίζεται σύσκεψη όλων των σωματείων των αστικών συγκοινωνιών και του ΟΣΕ, στα γραφεία της πρώην ΕΘΕΛ, στην περιοχή του Ρέντη, προκειμένου να επανεξετάσουν τη στάση τους.

Στο μεταξύ, η απεργία στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ κρίθηκε νόμιμη, ενώ οι εργαζόμενοι στο μετρό προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της επιστράτευσης. Το απόγευμα της Παρασκευής τα δρομολόγια του ηλεκτρικού, του τραμ και του μετρό πραγματοποιούνταν με τη συχνότητα που προβλέπεται για τα Σαββατοκύριακα.

Ακόμα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε ότι οι επιβάτες που έχουν αγοράσει εισιτήρια για τις ημέρες της απεργίας μπορούν να τα εξαργυρώσουν ή να προμηθευτούν «κουπόνι ταξιδίου» για άλλη ημερομηνία.

Με ανακοίνωσή της, η ΟΣΜΕ καταγγέλλει τη «σκληρή και απαράδεκτη απόφαση της επιστράτευσης για τους εργαζόμενους στα μέσα σταθερής τροχιάς» και ζητά την άμεση ανάκληση αυτού του «βάρβαρου και αντεργατικού μέτρου».

Παράλληλα ζητά να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στους Οργανισμούς Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας.

πηγη:in.gr

Αντιδράσεις: