19/12/11

Ιωάννινα: Σημαντική υποψηφιότητα για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Υποψήφιο για το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2012» (European Museum Award - EMYA ) είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. To βραβείο αυτό, χορηγείται ετησίως από τον Οργανισμό European Museum Forum (EMF) και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης Πρόκειται για το μακροβιότερο και σημαντικότερο βραβείο στο χώρο των Ευρωπαϊκών Μουσείων. Στόχος του βραβείου είναι η προώθηση της καινοτόμου μουσειακής πρακτικής και προσφοράς ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών προς όλες τις κατηγορίες επισκεπτών. 

Το 2012 συμπληρώνονται 35 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του βραβείου. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει και το περιβαλλόμενο με μοναδικό κύρος βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων επισκέφθηκαν, τον Σεπτέμβριο του 2011, τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής, Shirley Collier (Διευθύντρια του Μουσείου Scarborough στην Αγγλία) και Michael Ryan (Επικεφαλής του ICOM στην Ιρλανδία) και εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την έκθεση, αλλά και τη θετική τους έκπληξη για την οργάνωση του Μουσείου.


Ο διαγωνισμός και η απονομή του Βραβείου θα πραγματοποιηθεί στο Penafiel της Πορτογαλίας από τις 16 έως τις 20 Μαΐου 2012. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων προκρίθηκε στα Μουσεία που θα παρουσιαστούν στη συνάντηση και θα συμμετέχει με αντιπροσωπεία. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει σε ειδική τελετή στις 19 Μαΐου 2012.


Με το Πρώτο Βραβείο ΕΜΥΑ έχει τιμηθεί στο παρελθόν το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του Ναυπλίου (1981) και με το βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης (2005).





press-gr