21/12/11

Ο καιρός έως τα Χριστούγεννα

Την Πέμπτη 22/12 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες στα πεδινά, χιόνια σε όλα τα ορεινά αλλά και σε περιοχές της Ηπείρου και της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. 


Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι έντονα, από το μεσημέρι και μετά και κυρίως τις βραδινές ώρες, στη Δυτική και τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και το Κεντρικό Αιγαίο θα παρουσιάσουν εξασθένηση. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μπ. αλλά σταδιακά, με εξαίρεση το Βόρειο Αιγαίο όπου θα στραφούν σε βορειοανατολικούς, θα εξασθενήσουν. 


Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί – βορειοδυτικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν. Οι θερμοκρασίες θα φτάσουν στα βόρεια τους 9 βαθμούς αλλά η μέγιστη στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία δε θα ξεπεράσει τους 6 βαθμούς, στα δυτικά τους 11, στα κεντρικά τους 7, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 15 και στα νησιά του Αιγαίου τους 16 βαθμούς.

Την Παρασκευή 23/12 στη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες οι οποίες στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της Βόρειας και της Κεντρικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα από το απόγευμα σταδιακά θα περιοριστούν στο Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις με περαιτέρω ενίσχυση σε θυελλώδεις από το μεσημέρι και μετά. Στο Ιόνιο θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Το Σάββατο 24/12 στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις. Εξαίρεση αποτελεί η Χαλκιδική, η Εύβοια, η Αττική, η Βοιωτία, η Βόρεια Κρήτη και τα Νότια Δωδεκάνησα όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά. Τα φαινόμενα όμως βαθμιαία θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο θυελλώδεις με σταδιακή εξασθένηση και στο Ιόνιο ασθενείς. Η θερμοκρασία παρά την ηλιοφάνεια θα σημειώσει αισθητή πτώση και το πρωί στα κεντρικά και βόρεια θα σημειωθεί παγετός.

Την Κυριακή των Χριστουγέννων 25/12 στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο, προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της Βόρειας και της Κεντρικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις με περιόδους ηλιοφάνειας στο Ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στο Βόρειο Αιγαίο ισχυροί και Ιόνιο ανατολικοί – βορειοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι και στα νότια τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.





meteo.gr