20/12/11

Ο πιο ακριβός καφές του κόσμου

Νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα για τον καφέ; Κι όμως ο Kopi luwak δεν
είναι ένας συνηθισμένος καφές, αλλά ένα γκουρμέ ρόφημα για εκλεκτικούς γευσιγνώστες, που παρασκευάζεται από κόκκους που έχουν περάσει από το έντερο του ζώου civet της Ινδονησίας.


Ο Kopi luwak ή καφές civet, είναι μια από τις πιο ακριβές και μειωμένης παραγωγής ποικιλίες καφέ στον κόσμο. Προκύπτει από τους καρπούς καφέ που έχουν φάει τα άγρια θηλαστικά Asian Palm Civet (Paradoxurus hermaphroditus) και οι οποίοι στη συνέχεια εξέρχονται ως περιττώματα μέσω του πεπτικού τους συστήματός τους μένοντας αναλλοίωτοι σε όψη.


Τα μικρά αυτά ζώα, τρώνε τους καρπούς για το σαρκώδη πολτό τους. Στο στομάχι τους, πρωτεολυτικά ένζυμα διαποτίζουν τους καρπούς, οι οποίοι στη συνέχεια αποβάλλονται μέσω του πεπτικού συστήματος, διατηρώντας το σχήμα τους. Μετά τη συγκέντρωσή τους, σχολαστικό πλύσιμο, στέγνωμα στον ήλιο, ψήσιμο στο φως και επεξεργασία, αυτοί οι καρποί δίνουν έναν αρωματικό καφέ με πολύ λιγότερο πικρή γεύση και ιδιαίτερα απαλή υφή, που είναι ευρέως γνωστός ως ο πιο ακριβός καφές στον κόσμο, με τιμή που ξεκινά από 100 και φτάνει μέχρι και 600 δολάρια τα 453 γρ. Η εργασία του μαζέματος είναι τόσο δύσκολη, που παράγονται ελάχιστα κιλά καφέ το χρόνο.
Ο Kopi luwak παράγεται κυρίως στα νησιά Σουμάτρα, Ιάβα, Μπαλί και Sulawesi, στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, καθώς και στις Φιλιππίνες, αλλά και στο ανατολικό Τιμόρ (όπου λέγεται kafe-laku).


Γεύση και ποικιλίες
Kopi luwak είναι το όνομα για πολλές ποικιλίες και μείγματα καφέ Arabica, Robusta, Liberica, excelsa ή άλλους σπόρους που τρώγονται από τα ζώα civets, εξ’ ου και η γεύση τους μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Παρ' όλα αυτά, οι καφέδες luwak έχουν ένα κοινό στοιχείο στο άρωμα και τη γεύση τους, σε συνδυασμό με την έλλειψη της πικρής γεύσης.
Η υφή του Kopi Luwak είναι πυκνή και οι γεύσεις του ποικίλουν επίσης ανάλογα με το ψήσιμο. Συνήθως, τα επίπεδα ψησίματος κυμαίνονται από το χρώμα κανέλας, μέχρι μεσαίο, με λίγη ή καθόλου καραμελοποίηση των σακχάρων των καρπών, όπως συμβαίνει με το πολύ ψήσιμο.



Η Sumatra στις Φιλιππίνες, είναι η μεγαλύτερη παραγωγός περιοχή του kopi luwak στον κόσμο. Οι κόκκοι καφέ που παράγονται εκεί είναι κυρίως πρώιμης ποικιλίας Arabica που καλλιεργούνται στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας από τον δέκατο έβδομο αιώνα.

clickatlife.gr/