7/3/10

ΤΟ NEWS24plus ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ......ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ....Η ΔΙΑΒΟΗΤΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ...ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΑΓΑΛΜΑΤΑΚΙ...ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΟΣΚΑΡ


Πώς ξεκίνησαν όλα

Ήταν 16 Μαΐου 1929 και δεν είχε περάσει πολύς καιρός από τις πρώτες ομιλούσες ταινίες, όταν έλαβε χώρα η πρώτη απονομή βραβείων Όσκαρ στην ιστορία του Κινηματογράφου. Στην αίθουσα δεξιώσεων του ξενοδοχείου Ρούζβελτ στο Χόλυγουντ 270 άνθρωποι παρακολούθησαν αυτή την πρώτη τελετή. Από τότε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι.
Για αρκετά χρόνια η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν μία ακόμη βαρετή δεξίωση, όπου μαζεύονταν κινηματογραφόφιλοι. Η απονομή άρχισε να μεταδίδεται τηλεοπτικά (1953) και άλλαξε αρκετές φορές στέγη, για να καταλήξει εδώ και 5 χρόνια στο KODAK Theatre του Χόλυγουντ (φυσικά!). Ο άγιος λόφος του Λος Άντζελες και τα Όσκαρ ανέκαθεν ήταν έννοιες αλληλένδετες. Με τον καιρό άρχισαν να προστίθενται ολοένα και περισσότερα ειδικά βραβεία (π.χ. ειδικών εφέ), πέρα από τα αρχικά (καλύτερης ταινίας, καλύτερου ηθοποιού κ.τ.λ.). Έτσι, άλλαξε και η μορφή της τελετής, στην οποία ενεπλάκη με τον καιρό η πλειονότητα της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Τα Όσκαρ, άλλωστε, συνετέλεσαν αποφασιστικά, ώστε ο Κινηματογράφος να καταστεί βιομηχανία, λαμπερή και επιτυχημένη.Αρχικώς, τα μέλη της Αμερικανικής ψήφιζαν το συνάδελφο της αρεσκείας τους και η τελική απόφαση για τους νικητές περνούσε από το Κεντρικό Συμβούλιο Κρίσεων. Τα αποτελέσματα δίνονταν στις εφημερίδες για δημοσίευση στις 11 π.μ. τη μέρα των βραβείων. Αλλά το 1940, η εφημερίδα «Los Angeles Times» ανακοίνωνε τους νικητές στην έκδοση των 8:45. Την επόμενη χρονιά υιοθετήθηκε και διατηρείται έως σήμερα το σύστημα του κλειστού φακέλου και η πασίγνωστη φράση: «And the Οscar goes to...». Τα πρώτα βραβεία δόθηκαν στις 16 Μαΐου του 1929, σε μια κλειστή τελετή 250 ατόμων στο Blossom Room του ξενοδοχείου Roosevelt στο Χόλιγουντ, για ταινίες της περιόδου 1927 - 1928. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν υπήρχες, καθώς οι νικητές ήταν γνωστοί από τις 18 Φεβρουαρίου, με την ανακοίνωση της θέσπισης των βραβείων. Η πρώτη ομιλούσα ταινία «The Jazz Singer» αποφασίστηκε ότι δεν έπρεπε να συναγωνιστεί τις άλλες, και της δόθηκε ειδικό αγαλματίδιο. Ένα τέτοιο πήρε και ο Τσάρλι Τσάπλιν, μιας και δεν κατάφερε να αποσπάσει ούτε ένα βραβείο στις κατηγορίες σκηνοθεσίας, κωμωδίας, ερμηνείας και σεναρίου, για την ταινία του «Το Τσίρκο».


Για την ιστορία, το πρώτο Όσκαρ καλύτερης ταινίας πήγε στο πολεμικό δράμα «Wings», που κέρδισε και τα εφέ. Ίσως μεγαλύτερος νικητής, η ταινία «7th Heaven», που απέσπασε τα βραβεία σκηνοθεσίας (Φράνκ Μπόρζειτζ), Σεναρίου και Γυναικείας Ερμηνείας (Τζάνετ Γκέινορ). Το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου απονεμήθηκε στον Έμιλ Γιάνινγκς για το «Τhe Last Command», ο οποίος παρέλαβε το βραβείο του στη Γερμανία.
Η τελετή αναμεταδόθηκε για πρώτη φορά ραδιοφωνικά το 1930 και τηλεοπτικά 23 χρόνια αργότερα, οπότε άρχισε πλέον να γίνεται ένα εξαιρετικά δημοφιλές χάπενινγκ. Η ονομασία «Όσκαρ» πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1939. Για την πατρότητά της ερίζουν η Μπέτυ Ντέιβις, ο Σίντνεϊ Σκάλσκι και η βιβλιοθηκάριος της Ακαδημίας Μαργκαρετ Χέρικ... «Καλέ αυτός είναι φτυστός ο θειος μου, ο Όσκαρ» φέρεται να αναφώνησε όταν είδε το επίχρυσο αγαλματίδιο, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Σέντρικ Γκίμπονς, αρχισχεδιαστή τότε της MGM. Σήμερα, η Ακαδημία αριθμεί 5.607 μέλη, τα οποία ξεχωρίζουν με την ψήφο τους τούς καλύτερους καλλιτέχνες της χρονιάς. Και όσο κι αν πολλοί έχουν αντιρρήσεις για τις επιλογές της Ακαδημίας, αφού συχνά δεν συμπλέουν με τα γούστα και τις επιλογές του κοινού, κάθε αμερικανός καλλιτέχνης επιθυμεί το Όσκαρ ως ανώτατη αναγνώριση της προσφοράς και των ικανοτήτων του στον τομέα του, και οι θεατές παρακολουθούν τουλάχιστον με ενδιαφέρον τις αποφάνσεις της Ακαδημίας.

Τα Όσκαρ, με όλη τη μυθολογία που τα συνοδεύει, έχουν επιτύχει να απογειώσουν το μαζικό ενδιαφέρον για τον κινηματογράφο, τις ταινίες και όλον αυτόν το λαμπερό κόσμο που προβάλλει μέσα από τις σκοτεινές αίθουσες.

Λος Αντζελες
Δύο πολύ διαφορετικές τελετές απονομής βραβείων Όσκαρ ετοιμάζει η Ακαδημία εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των σεναριογράφων. Η μία η λαμπερή, κλασσική τελετή απονομής και η άλλη απλή, με βίντεο ταινιών και σκηνές από την ιστορία των Όσκαρ. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ακαδημίας «το σόου που θα θέλαμε να κάνουμε και... το σόου που θα προτιμούσαμε να μην κάνουμε».

Η Ακαδημία αναγκάστηκε να οργανώσει ένα δεύτερο σχέδιο για την περίπτωση που το Συνδικάτο των σεναριογράφων επιμείνει στην απόφασή τους να μποϋκοτάρουν τα Όσκαρ. Μια τέτοια κίνηση θα είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν οι σεναριογράφοι να εργαστούν στα Όσκαρ ως κειμενογράφοι και ίσως να μην παρευρεθούν στην τελετή διάσημοι σταρ προκειμένου να μην «σπάσουν» την απεργία.


Το οικονομικό κόστος όμως της ακύρωσης του μεγαλύτερου ψυχαγωγικού σόου σε παγκόσμια κλίμακα θα ήταν τεράστια. Για αυτούς τους λόγους η Ακαδημία αποφάσισε να διοργανώσει την τελετή απονομής με τη συμμετοχή ηθοποιών ή χωρίς.


Η κλασσική τελετή με το κόκκινο χαλί και τους δεκάδες σταρ προετοιμάζεται κανονικά. Την ίδια ώρα όμως ετοιμάζεται και ένα άλλο σόου σε περίπτωση που οι σεναριογράφοι δεν καταλήξουν σε ειδική συμφωνία με την Ακαδημία.


Αυτό το ενναλακτικό σόου θα περιλαμβάνει κομμάτια της ιστορίας των Όσκαρ και βίντεο με σκηνές από ταινίες. «Έχουμε υποχρέωση στην τέχνη να παρουσιάσουμε τα Όσκαρ, έτσι θα πρέπει να ασχοληθούμε με την πιθανότητα των πικετοφοριών ή της μη κατάληξης σε συμφωνία» δήλωσε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Σιντ Γκάνις στο Associated Press.



Η Ακαδημία πάντως βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με το Συνδικάτο των σεναριογράφων (WGA).


«Θέλουμε να κάνουμε τα Όσκαρ που κάνουμε πάντα και θέλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να το κάνουμε αυτό» δήλωσε εκπρόσωπος της Ακαδημίας.




Ο Φρανκ Κάπρα υπήρξε εμβληματική μορφή για την Ακαδημία




Το αξέχαστο «Όσα παίρνει ο άνεμος» (1939)




Η ιστορική «Casablanca» (1943)




«Ο Νονός», μία από τις σπουδαιότερες στιγμές στην ιστορία του Κινηματογράφου




«Κράμερ εναντίον Κράμερ» (1979) με Ντάστιν Χόφμαν και Μέριλ Στριπ




Η θρυλική και τρομακτική «Σιωπή των Αμνών» (1991)




Ο «Τιτανικός» του Τζέιμς Κάμερον πέρασε στην ιστορία το 1997







Στη γιορτή του θείου Όσκαρ

Στις 24 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα στο Λος Άντζελες η 80 η απονομή βραβείων OSCAR, η μεγαλύτερη ίσως γιορτή του Κινηματογράφου, η σίγουρα πιο λαμπερή στιγμή της μεγάλης οθόνης. Τι ξέρετε για τα Όσκαρ; Πάμε να δούμε ...;


Η «διαβόητη» Ακαδημία

Τι είναι, όμως, αυτή η Ακαδημία που αποφασίζει ποιο αγαλματάκι θα πάει πού; Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) είναι μια τιμητική, επαγγελματική οργάνωση που αποτελείται από 6.000 καλλιτέχνες και «εργάτες» του κινηματογράφου. Στόχος της είναι η προώθηση του τομέα του Κινηματογράφου στο σύνολό του, ως τέχνης, ως επιστήμης, ως πρακτικής, ως τεχνολογίας. Μολονότι στην προκήρυξη της ίδρυσής της το Μάιο του 1927 ορίζεται ρητά πως δεν προωθεί οικονομικά, εμπορικά και πολιτικά ζητήματα, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως κάτι τέτοιο ισχύει ακόμη και σήμερα. Στα πρώτα μέλη της Ακαδημίας συγκαταλέγονταν ιερά τέρατα της έβδομης τέχνης, όπως ο Φρανκ Κάπρα.

Το χρυσό αγαλματάκι

Ζυγίζει κάτι λιγότερο από 4 κιλά, έχει ύψος περίπου 35 εκατοστά και είναι δημιούργημα του καλλιτεχνικού διευθυντή της MGM (Metro Goldwyn Mayer). Τι αναπαριστά αυτό το τόσο πολύτιμο αγαλματάκι; Πρόκειται για έναν ιππότη που κρατά ένα σπαθί, για να φέρει εις πέρας τη σταυροφορία προάσπισης της τέχνης του Κινηματογράφου. Ο ιππότης στέκεται πάνω σε πέντε καρούλια από φιλμ που συμβολίζουν τις πέντε κατηγορίες ανθρώπων που η Ακαδημία έχει υπό την σκέπη της. Ο λόγος γίνεται για τους ηθοποιούς, τους σκηνοθέτες, τους σεναριογράφους, τους παραγωγούς και τους τεχνικούς. Όσο για το πώς πήρε το όνομα Όσκαρ; Αυτό είναι μια μάλλον αστεία ιστορία. Μία υπάλληλος στη βιβλιοθήκη της Ακαδημίας και μέλλουσα σκηνοθέτις, η Margaret Herrick υποστήριξε το 1934 πως το αγαλματάκι έμοιαζε πολύ στο θείο της, τον Όσκαρ. Στην τελετή απονομής του 1934 το όνομα «Όσκαρ» χρησιμοποιήθηκε από κάποιον κριτικό κινηματογράφου μέχρι που το 1939 το ενστερνίστηκε και η ίδια η Ακαδημία. Έτσι, εδώ και περίπου 70 χρόνια γίνεται λόγος για τα Όσκαρ.

And the Oscar goes to ...;

Η περίφημη αυτή φράση έχει ακουστεί κατά καιρούς για πολύ μεγάλα ονόματα της έβδομης τέχνης. Ας κάνουμε μια βόλτα στο χρόνο με τη βοήθεια του αρχείου της Ακαδημίας και ας θυμηθούμε ενδεικτικά κάποιες στιγμές.

3 Το 1928 ο Τσάρλι Τσάπλιν παίρνει ειδικό τιμητικό βραβείο ως ηθοποιός, παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας "The Circus".

3 Το 1943 η Κατίνα Παξινού τιμάται με Όσκαρ για τον υποστηρικτικό της ρόλο στην ταινία «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα».

3 Φτάνουμε στο 1951, χρονιά, όπου λάμπει το άστρο του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, του Charlie Allnut στο "African Queen".

3 Στην 26 η απονομή βραβείων Όσκαρ, το 1953 έρχεται η ώρα του Φρανκ Σινάτρα για τον υποστηρικτικό του ρόλο στο «Από εδώ ως την αιωνιότητα», ενώ την ίδια χρονιά κατακτά το χρυσό αγαλματάκι και η σπουδαία Όντρεϊ Χέμπορν, πρωταγωνίστρια του "Roman Holiday".

3 Το 1961 παίρνει στα χέρια της το πολυπόθητο βραβείο η Σοφία Λόρεν , μία από τις «Δύο Γύναικες».

3 Το 1964 είναι η χρονιά της Mary Poppins και κατ' επέκταση της Julie Andrews.

3 Το 1970 ο George Scott κερδίζει Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, αλλά αρνείται το βραβείο.

3 Φτάνουμε αισίως στο 1972, «Ο Νονός» σπάει ταμεία και ο Μάρλον Μπράντο κερδίζει το Όσκαρ.

3 1975 και το Όσκαρ πάει στον Τζακ Νίκολσον για τη «Φωλιά του Κούκου».

3 Μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά είναι ακόμη πρωταγωνίστρια. Ο λόγος για την Diane Keaton που το 1977 κερδίζει το Όσκαρ ως Annie Hall στην ομώνυμη ταινία.

3 Το 1979 οι Κράμερ κερδίζουν τα Όσκαρ, δηλαδή ο Dustin Hoffman και η Meryl Streep.

3 Το ημερολόγιο δείχνει 1986 και στην 59 η τελετή έρχεται η ώρα του Πολ Νιούμαν για το «Χρώμα του Χρήματος».

3 Το 1991 ο Άντονι Χόπκινς και η Τζόντι Φόστερ προσθέτουν στη συλλογή τους το Όσκαρ για την εμφάνισή τους στη «Σιωπή των Αμνών».

3 Ένα χρόνο αργότερα, το 1992, ο Αλ Πατσίνο μαγεύει κοινό και Ακαδημία στο «Άρωμα γυναίκας» και το Όσκαρ είναι φυσιολογική εξέλιξη.

3 Το 1997 θριαμβεύει το «Καλύτερα δε γίνεται», καθώς οι πρωταγωνιστές, Τζακ Νίκολσον και Έλεν Χαντ κερδίζουν αμφότεροι το πολύτιμο βραβείο.

3 Το 1998 είναι η χρονιά ενός Ευρωπαίου. Ο Ρομπέρτο Μπενίνι κάνει θραύση με το «Η ζωή είναι ωραία».

3 Το 2000 η «Έριν Μπρόκοβιτς» χαρίζει στην Τζούλια Ρόμπερτς ένα Όσκαρ.

3 Η Hillary Swank συγκινεί στο "Million Dollar Baby" (2004) και κερδίζει το δεύτερο αγαλματάκι της μετά το "Boys don' t cry".

Στην περσινή τελετή σίγουρα ξεχώρισε το Όσκαρ σκηνοθεσίας που επιτέλους πήγε στον Μάρτιν Σκορτσέζε. Περνώντας στους σκηνοθέτες αξίζει να σταθούμε σε μερικούς.

3 Το 1934 ο Φράνκ Κάπρα παίρνει το βραβείο για το «Συνέβη μια νύχτα» και δύο χρόνια αργότερα για το "Mr. Deeds Goes to Town", όπως και το 1938 για το "You Can't Take It with You".

3 Το 1947 ο Ελία Καζάν βραβεύεται για το «Συμφωνία κυρίων».

3 Το 1974 ο μεγάλος Φράνσις Φόρντ Κόπολα παίρνει το αγαλματάκι για το δεύτερο μέρος του «Νονού», ενώ στην 50 η επέτειο των βραβείων είναι η ώρα του Woody Allen για το "Annie Hall".

3 Το 1986 το "Platoon" «απογειώνει» τον Όλιβερ Στόουν πριν την καθιέρωσή του το 1989 με το «Γεννημένος την 4 η Ιουλίου».

3 Αλήθεια, ποιος μπορεί να ξεχάσει τον «Τιτανικό» που το 1997 χάρισε το Όσκαρ στον Τζέιμς Κάμερον;

3 Το 1998 ο Στίβεν Σπίλμπεργκ θα «διασώσει το στρατιώτη Ράιαν» και θα τιμηθεί με το Όσκαρ.

3 Τέλος, το 2004 ο Κλιντ Ίστγουντ διπλασιάζει τα αγαλματάκια του με το "Million Dollar Baby"

Όσο για τις καλύτερες ταινίες σύμφωνα με την ακαδημία; Και πάλι ενδεικτικά:

3 Το αξέχαστο «Όσα παίρνει ο άνεμος» του 1939

3 Η «Καζαμπλάνκα» το 1943

3 Το «Μπεν Χουρ» του 1959

3 Ο «Λόρενς της Αραβίας» το 1962

3 «Ο Νονός» του F.F. Coppola το 1972 και το δεύτερο μέρος του το 1974

3 Το ιστορικό πρώτο «Ρόκι» το 1976

3 Το «Κράμερ εναντίον Κράμερ» το 1979

3 «Χορεύοντας με τους Λύκους» το 1990

3 «Η σιωπή των Αμνών» το 1991

3 «Η λίστα του Σίντλερ» το 1993

3 Ο «Τιτανικός» το 1997 που «έσπασε» τα ταμεία ...;

Και η λίστα δεν έχει τελιεωμό ...; 81χρόνια δεν είναι και λίγα!


Τα παράξενα περιστατικά στην ιστορία των βραβείων Όσκαρ

Associated Press


Λος Αντζελες
   




Τα βραβεία Όσκαρ μετρούν ήδη 80 χρόνια ζωής. Μέσα σε αυτό το διάστημα, ο θείος Όσκαρ έχει γίνει μάρτυρας αρκετών παράξενων περιστατικών. Πρωτότυπες διαμαρτυρίες, λάθη, γκάφες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από έναν θεσμό που τα έχει όλα. «Έλα να το πάρεις Φρανκ» αναφώνησε το 1933 ο ηθοποιός Γουίλ Ρότζερς ανοίγοντας τον φάκελο και διαβάζοντας το όνομα του καλύτερου σκηνοθέτη. Ο Φρανκ Κάπρα (είχε σκηνοθετήσει το Lady for a Day) ξεκίνησε να προχωράει προς τη σκηνή, όταν ανακάλυψε ότι ο νικητής δεν ήταν ο ίδιος, αλλά ο Φρανκ Λόιντ για το Cavalcade. Ο Κάπρα θα κέρδιζε την επόμενη χρονιά για το Συνέβη μια Νύχτα.

Κανείς δεν γνώριζε τον άνδρα που σηκώθηκε το 1937 να παραλάβει το βραβείο β' γυναικείου ρόλου εκ μέρους της ηθοποιού Αλις Μπρέιντι, η οποία βρισκόταν στο κρεβάτι με σπασμένο αστράγαλο. Ούτε καν η ίδια η Μπρέιντι, η οποία δεν είχε στείλει κανέναν να παραλάβει το βραβείο στη θέση της. Ο απατεώνας και το αγαλματίδιο δεν βρέθηκαν ποτέ.

Όταν, το 1963, η Μπέτι Ντέιβις προτάθηκε για την ερμηνεία της στην ταινία Τι Απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;, η μεγάλη της αντίπαλος Τζόαν Κρόφορντ έγραψε ένα γράμμα στις υπόλοιπες υποψήφιες της κατηγορίας ζητώντας τους να παραλάβει εκείνη το βραβείο στη θέση τους. Η Ανν Μπάνκροφτ κέρδισε για την ταινία Μάνα Κουράγιο, η Κρόφορντ παρέλαβε το Όσκαρ και η Μπέτι Ντέιβις έμεινε να παρακολουθεί εξοργισμένη. Το 1972, ο Μάρλον Μπράντο κέρδισε το Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου για τον Νονό. Αντί όμως να παραλάβει ο ίδιος το βραβείο, στη σκηνή ανέβηκε μια νεαρή γυναίκα με στολή Ινδιάνας, η οποία δήλωσε ότι το όνομά της είναι Σαχίν Λίτλφέδερ και ότι ο Μπράντο την είχε στείλει για να διαμαρτυρηθεί για τις διακρίσεις απέναντι στους Ινδιάνους. Στη συνέχεια απεκαλύφθη ότι το όνομα της κοπέλας ήταν στην πραγματικότητα Μαρία Κρουζ και ήταν ηθοποιός.

Το 1974 ένας άνδρας, ονόματι Ρόμπερτ Όπαλ, φωτογράφος και ιδιοκτήτης γκαλερί τέχνης, γδύθηκε και έτρεξε κατά μήκος της σκηνής, κάνοντας παράλληλα και το σήμα της ειρήνης, πίσω από έναν έκπληκτο Ντέιβιντ Νίβεν, ο οποίος ανακοίνωνε εκείνη τη στιγμή κάποιες υποψηφιότητες. Πέντε χρόνια αργότερα ο Όπαλ θα σκοτωνόταν κατά τη διάρκεια ληστείας στο κατάστημα σεξουαλικών ειδών που διατηρούσε στο Λος Αντζελες.

Πιστεύοντας ότι θα κερδίσει μια υποψηφιότητα για Όσκαρ για το Jaws, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έβαλε ένα κινηματογραφικό συνεργείο να κινηματογραφήσει την αντίδρασή του. Όταν δεν κέρδισε μια θέση στην πεντάδα, ο Σπίλμπεργκ «συνελήφθη» να λέει μπροστά στην κάμερα: «Δεν το πιστεύω! Επέλεξαν τον Φελίνι αντί για μένα!»

Αφού κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης μικρού μήκους ταινίας κινουμένων σχεδίων (το 1983) ο Πολωνός Ζμπίγκνιου Ριμπουτσίνσκι αποφάσισε να καπνίσει ένα τσιγάρο. Όταν προσπάθησε να επιστρέψει στην αίθουσα, οι υπεύθυνοι ασφαλείας τον εμπόδισαν, επειδή φορούσε ελβιέλες και επειδή δεν μιλούσε καλά Αγγλικά. «Έχω Όσκαρ! Έχω Όσκαρ!» φώναζε ο Ριμπουτσίνσκι, αλλά μάταια. Ο σκηνοθέτης κλώτσησε έναν φύλακα με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να περάσει τη βραδιά του σε ένα κελί.

Το 2000 τα 55 αγαλματίδια που προορίζονταν για την απονομή των βραβείων Όσκαρ εκλάπησαν μία εβδομάδα πριν την απονομή των βραβείων. Ψάχνοντας για άδεια χαρτόκουτα στους σκουπιδοτενεκέδες της γειτονιάς του, ο Ουίλι Φούλγκιαρ, κάτοικος του Λος Αντζελες ανακάλυψε τα 52 από αυτά. Ο Φούλκιαρ έγινε ο ήρωας της βραδιάς της απονομής. Στη συνέχεια βέβαια απεκαλύφθη ότι ένας από τους βασικούς υπεύθυνους της κλοπής ήταν ο αδελφός του Φούλγκιαρ, Τζον Χάρις.

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Έμμα Τόμσον και η Σούζαν Σάραντον έχουν βάλει το Όσκαρ τους στο μπάνιο, ο σεναριογράφος του American Beauty Αλαν Μπολ το έχει ντύσει με ένα ροζ σακάκι Μπάρμπι. Ο Ράσελ Κρόου, πάλι, το έχει τοποθετήσει στο κοτέτσι του, λέγοντας ότι βοήθησε στο να μεγαλώσει το μέγεθος των αυγών που γεννούν οι χήνες του.

cinema1.pblogs.gr,sansimera.gr