30/3/10

Ο σκοτεινός θρύλος πίσω από τις "Μαύρες Χήρες" που σπέρνουν θάνατο


Οι Μαύρες Χήρες της Τσετσενίας έγιναν ευρέως γνωστές στην υπόθεση της ομηρίας και του μακελειού που ακολούθησε στην αίθουσα του Θεάτρου Πολιτισμού της Μόσχας το βράδυ της 25ης Οκτωβρίουτου 2002.

Η ονομασία τους οφείλεται στις ρωσικές αρχές ασφαλείας, που μετά από δεκάδες επιθέσεις αυτοκτονίας τόσο στη Ρωσία όσο και στην Τσετσενία, διαπίστωσαν ότι δράστες ήταν γυναίκες, σχεδόν όλες μαυροντυμένες.

Από τα στοιχεία τους , διαπίστωσαν και το...
παρελθόν τους. Επρόκειτο για γυναίκες, συζύγους και μητέρες Τσετσένων αυτονομιστών μαχητών που στρατολογήθηκαν στο αυτονομιστικό κίνημα, όταν κατά τη διάρκεια μαχών με τις ρωσικές δυνάμεις, έπεσαν νεκροί οι δικοί τους άνθρωποι.

Οι Μαύρες Χήρες έκτοτε περιεβλήθησαν με μύθο. Εκτός από το Θέατρο της Μόσχας, όπου στη διάρκεια της ομηρείας των θεατών, πολλές από αυτές μίλησαν με ομήρους και από τις μαρτυρίες επιζώντων που είδαν το φως της δημοσιότητας η παγκόσμια κοινότητα πληροφορήθηκε τα κίνητρα και τις προθέσεις τους. Επρόκειτο για γυναίκες που δεν είχαν πλέον τίποτε να χάσουν και μπορούσαν να κάνουν τα πάντα, προκειμένου να επιτύχουν το σκοπό τους. Να σκορπίσουν τον θάνατο, είτε ένοπλες, με συγκεκριμένο στόχο, είτε ζωσμένες με εκρηκτικά που πυροδοτούν σε πολυσύχναστα σημεία.

Το κοινό τους σημείο, είναι το μίσος για τους Ρώσους , με τους οποίους ο βρώμικος πόλεμος άφησε πίσω του ισοπεδωμένες πόλεις και χωριά και μία ανθρωπιστική τραγωδία που δεν λέει να κλείσει.

Αντιδράσεις: