30/3/10

Aποζημιώσεις 192 εκατομμυρίων ευρώ

Η γαλλική δικαιοσύνη με σημερινή της απόφαση υποχρεώνει τους υπεύθυνους της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής καταστροφής στην ιστορία της Γαλλίας, το ναυάγιο του τάνκερ Έρικα, να καταβάλλουν αποζημιώσεις συνολικού ύψους 192 εκατομμυρίων  ευρώ.

Το εφετείο του Παρισιού επικύρωσε  τις πρωτόδικες αποφάσεις με τις οποίες η πετρελαϊκή εταιρεία Total κρίθηκε ένοχη για την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε από το ναυάγιο του Έρικα.

Η ιταλική εταιρία ENEL σύναψε με την Total International Ltd σύμβαση προμηθείας βαρέος μαζούτ και μεταφοράς του από τον λιμάνι  της Δουνκέρκης στη Γαλλία   στο λιμάνι  του Mίλλαζο της Ιταλιας.


Στις 12 Δεκεμβρίου 1999 το Erika βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Βρετάνης στο  Φινιστέρ, αφού προηγουμένως απέρριψε τμήμα του φορτίου και των δεξαμενών του στη θάλασσα, προκαλώντας ρύπανση στις γαλλικές ακτές του Ατλαντικού.

Το αποτέλεσμα ήταν να  χυθούν στη θάλασσα περίπου 20.000 τόνοι τοξικών καυσίμων, τα οποία μόλυναν τις ακτές σε μήκος 400 χιλιομέτρων και σκότωσαν γύρω στα 150.000 πουλιά.

Κατά των εταιριών του ομίλου Total άσκησε αγωγή ο Δήμος Mesquer, με αντικείμενο την απόδοση των δαπανών που οφείλονταν στις πράξεις καθαρισμού και απορρυπάνσεως των παραλίων του, βάσει της οδηγίας "περί αποβλήτων".

Ως προς το μέρος της ποινικής ευθύνης, το εφετείο επικύρωσε τις ποινές που επιβλήθηκαν πρωτοδίκως, 75.000 ευρώ για τους Αντόνιο Πολάρα και Τζουζέπε Σαβαρέζε, διαχειριστή και πλοιοκτήτη του Έρικα  αντιστοίχως και 375.000 ευρώ για τις εταιρείες RINA και Total.
Η σημερινή απόφαση επικυρώνει τη νομική έννοια σύμφωνα με την οποία η περιβαλλοντική βλάβη θεωρείται βλάβη για την οποία οι υπεύθυνοι οφείλουν να καταβάλουν αποζημίωση με τον ίδιο τρόπο που γίνεται με άλλες μορφές οικονομικής βλάβης προς ιδιώτες ή εταιρείες.

Η Total κατέθεσε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του 2008, με την οποία η εταιρεία καταδικάσθηκε σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 192 εκατομμυρίων ευρώ σε περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπικές αρχές και άλλους φορείς που ενεπλάκησαν στον καθαρισμό των περιοχών που ρυπάνθηκαν.

Το επιχείρημα της Total ήταν ότι δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για τις παραλείψεις ιταλικής ναυτιλιακής εταιρείας πιστοποίησης που έδωσε στο Έρικα καθαρό πιστοποιητικό καταλληλότητας.

news247.gr