23/3/10

Αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ


Αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων και συνέχιση του διαλόγου με την πολιτική ηγεσία της χώρας αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Ωστόσο η Ομοσπονδία τονίζει στην σχετική ανακοίνωσή της ότι «τίποτα δεν τέλειωσε. Τα πάντα εξαρτώνται από την τελική στάση της κυβέρνησης». Ακόμη στη σχετική ανακοινωσή της η ΓΕΝΟΠ περιγράφει ποιες «δεσμεύσεις» έχει προς το παρόν εξασφαλίσει για προσλήψεις, και τι προτίθεται να κάνει για το θέμα των περικοπών στους μισθούς, αλλά και το Ασφαλιστικό.
Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση για το θέμα των προσλήψεων: «Για τους επιτυχόντες του διαγωνισμού 1/2007 ξεκινά άμεσα η πρόσληψη τους και θα ολοκληρωθεί για όλους (και τους 1.634) μέσα στο 2010. Η άποψη μας για την ταλαιπωρία αυτών των νέων παιδιών είναι γνωστή και εκφρασμένη πολλές φορές. Αυτό που συνέβη σε βάρος τους μόνο με την λέξη απαράδεκτο μπορεί να χαρακτηριστεί.»


»Στη βάση των επιχειρημάτων μας, αλλά και του αγώνα μας πήραμε τη δέσμευση ότι μέσα στο 2010 (για να μην χαθεί χρόνος) θα βγει νέα προκήρυξη για την πρόσληψη νέων συναδέλφων».

Όσον αφορά τη μείωση των μισθών, «η πολιτική θέση της Ομοσπονδίας μας είναι γνωστή και εκφρασμένη. Δηλαδή ότι για την κρίση δεν έπρεπε να πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι.»

»Πέρα από αυτό όμως, αφού (κακώς – κάκιστα) πληρώνουν όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας σε ένα συνδικάτο που έχει λογική κοινωνίας και όχι συντεχνίας (αλλά και για άλλους λόγους που φανταζόμαστε γίνονται αντιληπτοί από τον καθένα μας) ποτέ δεν θα κάναμε αγώνα απλά και μόνο για να γλιτώσουμε εμείς και μόνο εμείς.»
»Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με οδηγό την ΓΣΕΕ δίνει αγώνες για να μην πληρώνουν οι εργαζόμενοι αλλά οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τη δημιουργία της κρίσης».
»Με βάση τα παραπάνω η κύρια διαφωνία μας σε σχέση με την μείωση των μισθών μας κατά 7% και των επιδομάτων αδείας, δώρου Πάσχα και Χριστουγέννων κατά 30% ήταν ότι α) Τα χρήματα αυτά δεν πάνε στην ενίσχυση της Εθνικής προσπάθειας αλλά κατά το ήμισυ στις τσέπες των μετόχων και β) ότι εξαιτίας αυτού του λόγου (της μείωσης των μισθών μας) ως παράγωγο χάνονται δεκάδες εκατομμύρια ασφαλιστικές εισφορές προς τους ασφαλιστικούς μας φορείς. (ΤΑΠ - ΔΕΗ και ΤΑΥΤΕΚΩ).»
»Με βάση τον αγώνα μας γι αυτό το θέμα συμφωνήθηκε: με απόφαση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ να μην πάει ούτε 1 ευρώ στις τσέπες των μετόχων, αλλά τα χρήματα αυτά (από τη στιγμή που δεν πάνε στο κράτος) να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές που χάνονται και επιπροσθέτως να ενισχύσουν περαιτέρω τον ασφαλιστικό μας φορέα που βάλετε πανταχόθεν και που από την απόφαση της κυβέρνησης παρανόμως φέτος του στερούνται 71 εκ. ευρώ».
Ασφαλιστικό
Για τον ασφαλιστικό φορέα «το πρώτο πράγμα που θέλουμε να σας πούμε είναι ότι γι' αυτό το θέμα να είστε σίγουροι ότι τους επόμενους μήνες ή και εβδομάδες θα χρειαστεί να δώσουμε μάχες και μάχες. Σκληρές, πολύ σκληρές και αυτό γιατί οι θέσεις της Κυβέρνησης είναι απαξιωτικές και απαράδεκτες γύρω από τον (Ν.2773 άρθρο 34).»

»Έχουμε χρέος από τώρα να σας καλέσουμε σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα».

»Για όσους αναρωτιέστε γνωρίζοντας το τι απαράδεκτα και καταστροφικά περιλαμβάνονται σε αυτό το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό μας γιατί μιλάμε για μάχες που θα δοθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα και όχι τώρα απαντούμε ότι, σε σχέση με τα όσα περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο συνεχίζουμε την πίεση στη βάση του απόλυτου δίκιου μας ώστε η κυβέρνηση να διορθώσει τις συνειδητές και απαράδεκτες αποφάσεις της.»

»Αν αυτό το πετύχουμε απλά θα έχουμε πάρει μια ανάσα. Το πρόβλημα με γνωστές τις απόψεις της Κυβέρνησης είναι μπροστά και έχουμε χρέος από τώρα να το επισημάνουμε. Γι αυτό λέμε ότι έχουμε μάχες μπροστά μας. Σε σχέση με τα περιλαμβανόμενα σε αυτό το νόμο με συντριπτική πλειοψηφία και σεβόμενοι τους καταναλωτές που δεν ευθύνονται σε τίποτα για να ταλαιπωρούνται αποφασίσαμε να δώσουμε λίγο χώρο και χρόνο ακόμα στο διάλογο.»

»Η ξεκάθαρη θέση όλων μας είναι ότι αν η Κυβέρνηση δεν αποκαταστήσει την αδικία και κυρίως αν δεν σεβαστεί τους νόμους, όχι απλά θα ενεργοποιηθεί η απόφαση των επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών αλλά για ό,τι ακολουθήσει θα έχει την αποκλειστική ευθύνη».
Newsroom ΔΟΛ