10/3/10

Τα χειρόγραφα της «Θεωρίας της Σχετικότητας» του Αϊνστάιν εκτίθενται για πρώτη φορά, στο Ισραήλ!

Το κοινό έχει την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά στην ολότητά του το πρωτότυπο χειρόγραφο ενός κειμένου-ορόσημου για την επιστήμη, της «Θεωρίας της Γενικής Σχετικότητας» του Άλμπερτ Αϊνστάιν, σε έκθεση που διοργανώνει η Ακαδημία Επιστημών του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, με αφορμή την 50ή επέτειο από την ίδρυσή της.


Η θεωρία του Αϊνστάιν, που περιέχεται στο ιστορικό 46σελιδο κείμενο, βοηθά στην κατανόηση των μυστηρίων του σύμπαντος, από το αρχικό «Μπινγκ Μπανγκ» ως τις μαύρες τρύπες στο διάστημα. Ο διάσημος φυσικός εξηγεί γιατί το σύμπαν επεκτείνεται και γιατί η βαρύτητα «καμπυλώνει» τον χωρόχρονο. Μεταξύ άλλων, μάθαμε ότι η ροή του χρόνου επηρεάζεται από τη βαρύτητα, με συνέπεια τα ρολόγια να τρέχουν πιο γρήγορα όσο πιο μακριά βρίσκονται από μια μεγάλη πηγή βαρύτητας (π.χ. τη Γη), ενώ οι δείκτες κινούνται πιο αργά όσο βρίσκονται πιο κοντά σε αυτήν.

Το κείμενο, που γράφηκε στο σπίτι του Αϊνστάιν στο Βερολίνο και δωρίστηκε στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο το 1925, κατά τα εγκαίνια του τελευταίου, τυπώθηκε για πρώτη φορά το 1916. «Άλλαξε την κατανόησή μας για τον χώρο, τον χρόνο, τη βαρύτητα, στην πραγματικότητα για όλο το σύμπαν», δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Χάνοκ Γκουτφρόιντ, πρόεδρος της ακαδημαϊκής επιτροπής για τα Αρχεία Αϊνστάιν του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, που διαθέτουν την πλήρη συλλογή των γραπτών του διάσημου επιστήμονα.

Το -γεμάτο μαθηματικές εξισώσεις και σχόλια, υπογραμμίσεις, διαγραφές και ξαναγραμμένες φράσεις- χειρόγραφο εκτίθεται σαν να είναι έργο τέχνης, σε μια ειδική θήκη από πεύκο, στη μέση ενός κατά τα άλλα γυμνού δωματίου με πολύ αχνό φωτισμό και υπό προσεκτικά ελεγχόμενες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας για λόγους προστασίας του κειμένου, θυμίζοντας έναν πραγματικό βωμό της επιστήμης.
Μερικές σελίδες του χειρογράφου είχαν εκτεθεί στο παρελθόν, αλλά ποτέ ολόκληρο το ανεκτίμητης αξίας κείμενο, το οποίο θα εκτεθεί αυτή την φορά επί τρεις εβδομάδες. Το χειρόγραφο, που φυλαγόταν στα υπόγεια της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Ισραήλ, μεταφέρθηκε με θωρακισμένο όχημα στην Ακαδημία Επιστημών για να εκτεθεί μέχρι τις 25 Μαρτίου στην έκθεση, η οποία, μεταξύ άλλων, φροντίζει να αναδείξει «τη σχέση ανάμεσα στον Άλμπερτ Αϊνστάιν και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο και τον εβραϊκό λαό», όπως δήλωσε ο Γκουτφρόιντ.

Ο Αϊνστάιν γεννήθηκε το 1879 στην τότε Γερμανική Αυτοκρατορία και κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής το 1921. Διέφυγε από τη ναζιστική Γερμανία στο μεσοπόλεμο. Αν και είχε συμβάλει στη δημιουργία του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, αρνήθηκε να γίνει πρόεδρός του το 1952, όταν του υποβλήθηκε σχετικό αίτημα, όμως κληροδότησε με τη διαθήκη του όλα τα γραπτά του στο πανεπιστήμιο, πριν τον θάνατό του στις ΗΠΑ το 1976.
apolitistosteki