Ο Γιώργος Αδαμόπουλος, μέλος της Κοινότητας του Μεταφυσικού και της νέας προσπάθειας του meta-δικτύου, ανακάλυψε την ύπαρξη ενός Μουσείου Ατλαντίδας στην Αθήνα και έκλεισε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον ιδρυτή του, τον κ. Πάσχο. Δημοσιεύεται για πρώτη φορά και σε αποκλειστικότητα για το ελληνικό internet στην ιστοσελίδα του www.metafysiko.gr…
1. Κύριε Πάσχο, είστε ένας ερευνητής με τεράστια πείρα πάνω στο θέμα της Χαμένης Ατλαντίδας και τις θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί γύρω από αυτήν. Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το αντικείμενο;
Η πρώτη μου επαφή με τη μυστηριώδη νήσο έγινε διαβάζοντας -μαθητής ήμουν τότε- τα περίφημα βιβλία “Η Μυστηριώδης Νήσος” και “20.000 Λεύγες κάτω από τη Θάλασσα” του Ιουλίου Βερν. Συστηματικά ασχολιόμουν με την Ατλαντίδα από την εποχή που σπούδαζα στη σχολή ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ το 1978-79. Ήμουν στο πρώτο έτος της σχολής, ειδικότητα μηχανολόγος όταν πρωτοδιάβασα το βιβλίο “Οι ‘Aτλαντες κύριε Νταίνικεν και όχι οι Θεοί” του πατέρα μου Βασίλη που μόλις είχε εκδοθεί. Από τότε άρχισα ενεργά να ασχολούμαι, διδασκόμενος από τον πατέρα μου και παίρνοντας το πάθος του με το ωραίο αυτό θέμα. Ήμουνα παρών σε όλες τις στιγμές της έρευνας και του μουσείου. Αργότερα όταν απεβίωσε ο πατέρας μου το 1993 εκλέχθηκα διευθυντής του μουσείου για να συνεχίσω το έργο μέχρι το 2000, όπου και δημοσίευσα το δικτυακό μου τόπο www.atlantida.gr και αργότερα έγινε atlantes.gr.
2. Πείτε μας περισσότερα για το Μουσείο Ατλαντίδας. Πότε ιδρύθηκε;
Το Μουσείο Ατλαντίδας ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1981 και σε πρώτη φάση ήταν ιδιωτικό από τον πατέρα μου Βασίλειο Πάσχο.Τότε ο πατέρας μου εκπόνησε ένα σχέδιο κανονισμού λειτουργίας μουσείου Ατλαντίδας, που πήρε έγκριση και κατοχυρώθηκε η πνευματική του ιδιοκτησία από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το 1982 ζητήθηκε η οικονομικη ενίσχυση του μουσείου από το Υπουργείο Πολιτισμού (Μελίνα Μερκούρη) και το Υπουργείο Πολιτισμού απάντησε με έγγραφο ότι για την αντιμετώπιση των οικονομικών και διοικητικών αιτημάτων του Μουσείου Ατλαντίδας έπρεπε να πάρει σωματειακή μορφή, να γίνει σωματείο. Κατόπιν συμβουλής αυτής του Υπουργείου, στα τέλη του 1982 συστήθηκε ο Σύλλογος Προβολής Μουσείου Ατλαντίδας από 21 μέλη, με έγκριση του πολυμελούς πρωτοδικείου Αθηνών. Συμμετείχα στην πρώτη προσωρινή διοικούσα επιτροπή που εκλέχθηκε από 21 μέλη, με πρόεδρο τον πατέρα μου και κατόπιν εκλέχθηκα μέλος στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, στην πρώτη τακτική γενική συνέλευση, με πρόεδρο πάλι τον πατέρα μου. Από τότε εκλέγομαι συνέχεια στο συμβούλιο. Το Γενάρη του 1993 απεβίωσε ο ιδρυτής του Μουσείου, Βασίλης Πάσχος και πρόεδρος εξελέγην εγώ και όλα τα μέλη με παρότρυναν να συνεχίσω τη λειτουργία του μουσείου, γεγονός που έγινε μέχρι το 2000.
3. Ζητήσατε/δεχτήκατε ποτέ την βοήθεια του κράτους ή κάποιου ιδιώτη για τις προσπάθειες σας σχετικά με το Μουσείο; Και αν όχι, γιατί δεν το επιδιώξατε να ζητήσετε κρατική ή Κοινοτική στήριξη; Πιστεύετε πως θα μπορούσε να δοθεί σήμερα;
Παρόλο που το Υπουργείο Πολιτισμού μας συνέστησε να φτιαχθεί ένα σωματείο για να μπορει έτσι να ενισχυθεί και νόμιμα το Μουσείο, τελικά όμως δε το ενίσχυσε καθόλου, ούτε καν συμβολική ενίσχυση. Πολλές υποσχέσεις βέβαια δόθηκαν, στην πράξη τίποτα. Π.χ μια υπόσχεση δόθηκε το 1985 που το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να το ενισχύσει οικονομικά, μάλιστα ο τμηματάρχης ο αρμόδιος, μας ανέφερε ακόμη και το ποσό που ήταν ικανοποιητικό. Τελικά όμως το κονδύλι αυτό δεν δόθηκε, άλλαξε πορεία γιατί από ότι μας πληροφόρησαν πήγε στα έξοδα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
4. Από κάποιον ιδιώτη ίσως βοήθεια;
Ενισχύσεις από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορεις δεν υπήρχαν, ούτε σε χρήμα αλλά ούτε και σε χώρο στέγασης ή δωρεά εκθεμάτων. Τα έσοδα προέρχονταν από τα μέλη του συλλόγου αλλά πολλοί ιδιώτες προσέφεραν ατομικά στο μουσείο, είτε μικρή οικονμική ενίσχυση, είτε προσφορές σε εκθέματα : πίνακες ζωγραφικής, μεταλλικά ερμάρια, βιβλία, βιτρίνες, ντουλάπες και άλλα. Για κάθε δωρεά, δινόταν και η αντίστοιχη βεβαίωση και γραφόταν στο βιβλίο Δωρεών που είχε ανοιχθεί.
Ο κ. Πάσχος μπροστά σε εκθέματα του Μουσείου Ατλαντίδας στην Αθήνα.
5. Τι εκθέματα περιελάμβανε το μουσείο; Από πού προέρχονταν;
Εκθέματα του μουσείου αποτελούσαν όλα τα αντικείμενα που θυμίζουν τη χαμένη Ατλαντίδα, δηλαδή κάθε ανθρώπινο έργο ή παράξενο φυσικό έυρημα που πήγαζε και επινοήθηκε από το θρύλο και την ιστορία των Ατλάντων, της Ατλαντίδας και των απογόνων τους. Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι περιελάμβανε τις εξής κατηγορίες: Βιβλία, διάφορα έντυπα, περιοδικά, εφημερίδες κτλ που είχαν βέβαια σχέση με την Ατλαντίδα, καλλιτεχνήματα με τους ήρωες και τα ευρήματα των Ατλάντων, διάφορα είδη λαικής τέχνης, πήλινα, γυάλινα, μεταλλικά, κεντητά, χάρτες, ζωγραφιές, φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, σλάιντς, σκίτσα, τίτλοι, γραμματόσημα, είδη βιοτεχνικά, βιομηχανικά κτλ που θυμίζουν την Ατλαντίδα, τον ’τλαντα, τον Ποσειδώνα και τους άλλους ήρωες της και τα αναγνωρισμένα σύμβολα της Ατλαντίδας, τα οποία ήτανε τρίαινα, δελφίνι, κυκλικές σπείρες, γοργόνες, Ήλιο, Σελήνη, φίδι, χέλι, διπλός πέλεκυς, ταύρος και τα οποία ευρήματα παρουσιάζονται και στην ελληνική μυθολογία. Όσον αφορά τώρα τα αρχαιολογικά αντικείμενα, αρχαιολογικά αντικείμενα δε μπορούσαν να υπάρχουν στο μουσείο γιατί τέτοια παράξενα αντικείμενα που βρέθηκαν σε διάφορες έρευνες (πλάκες, κρύσταλλοι κτλ) κατά καιρούς που έκαναν ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, βρέθηκαν στην Ισπανία, Μεξικό, Γουατεμάλα, στο βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού, αυτά είναι απροσδιόριστης προέλευσης και ακόμα εξετάζονται. Είναι απρόσιτα ακόμη και σε Ατλαντολόγους και τα ερευνά μόνο ένας στενός κύκλος ειδικών επιστημόνων που κάνουν και τις μυστικές έρευνες. Παρ’όλα αυτά, το μουσείο έχει μπορέσει κι έχει πάρει φωτογραφίες από αυτά τα ευρήματα, από όσες βέβαια έχουν κυκλοφορήσει. ’λλα εκθέματα του Μουσείου είναι αγάλματα, προτομές, πίνακες, επιγραφές, παραστάσεις, αγγεία, όστρακα, νομίσματα. Επίσης, γλωσσικά στοιχεία άγνωστης προέλευσης, ιερογλυφικά σύμβολα και η παρουσίαση των μεγάλων συγγραφέων της Ατλαντίδας ξεκινώντας από τους αρχαίους. Ειδικά η συλλογή των βιβλίων που έχει το μουσείο είναι τεράστια.
6. Ποιό θεωρείτε ως το πιο σημαντικό έκθεμα του μουσείου, ή το πιο αγαπημένο για εσάς προσωπικά;
Είναι κάτι χάρτες που υπάρχουν στο μουσείο και είναι πολύ παλιάς εποχής, ένα χάρτη έχω κι εδώ κι ένα άγαλμα του ’τλαντα που κρατάει την Υδρόγειο Σφαίρα, το οποίο το έχω κι εδώ σήμερα.
7. Θέλετε να μας πείτε περισσότερα για αυτά, δηλαδή χρονολογία κτλ;
Το άγαλμα είναι καινούρια κατασκευή, το πήρα από την Έλευση του ’τλαντα και μου αρέσει σαν έκθεμα. Ο χάρτης είναι από παλιούς χάρτες που βρήκαμε σε ένα παλαιό βιβλίο, τον οποίο φωτογραφήσαμε, μεγενθύναμε και κάναμε κορνίζα.
8. Ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου. Είχε επισκεψιμότητα;
Το μουσείο το επισκέπτονταν δημοσιογράφοι, άνθρωποι της τέχνης, αρχαιολόγοι, από διάφορες χώρες . Επίσης είχαμε οργανωμένες επισκέψεις μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Γίνονταν εκδηλώσεις, κυρίως από τους λογοτέχνες και οργανώνονταν οι εκδηλώσεις αυτές πάλι για συγγραφείς. Υπήρχαν όμως και τυχαίοι, μεμωνομένοι επισκέπτες γιατί το μουσείο ήταν ανοιχτό δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
Έκθεμα/τα του Μουσείου Ατλαντίδας στην Αθήνα.
9. Ποιες ήταν οι δυσκολίες που ο πατέρας σας συνάντησε στην πραγματοποίηση του εγχειρήματος αυτού;
Οι δυσκολίες δεν ήταν μόνο οικονομικής φύσεως. Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η στέγαση του μουσείου και αυτό βέβαια σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση του. Ήταν ένα πρόβλημα που ουσιαστικά δεν λύθηκε μέχρι το τέλος της ύπαρξης του. Θα σας πω και μια ιστορία για τα προβλήματα που συναντήσαμε, για τα θέματα αυτά.Μέχρι το 1983, το μουσείο στεγαζόταν εδώ, σε αυτό το σπίτι που βρισκόμαστε σήμερα. Εδώ, θυμάμαι υπήρχαν πάρα πολλά εκθέματα, γεμάτο ήτανε και στο χώρο που ήταν κάτω, στο υπόγειο. Τα παλιά αντικείμενα όμως που είχαν συλλεχθεί, φθασαν κάποια στιγμή τον αριθμό 1000 και δε χωρούσαν να εκτεθούν στο χώρο του σπιτιού. Έτσι νοικιάστηκε αίθουσα το Γενάρη του 1984 στο Νέο Ηράκλειο αλλά τότε άρχισαν να τρέχουν νέα έξοδα, όπως ενοίκια, κοινόχρηστα και λογαριασμοί. Και η νέα αίθουσα όμως μετά από τρία χρόνια πάλι κατέστη μικρή γιατί ανέβηκε ο αριθμός των εκθεμάτων, φτάσαν κάπου 1800 εκθέματα. Το 1988, το Μουσείο μετακόμισε πάλι σε νέα αίθουσα, μεγαλύτερη αυτή τη φορά, στο Νέο Κόσμο. Η αίθουσα αυτή αγοράστηκε από τον πατέρα μου, το Βασίλη Πάσχο, με χρήματα από το εφάπαξ της σύνταξης του. Εκεί άρχισε η νέα εποχή λειτουργίας του μουσείου, που ήταν και η καλύτερη γιατί την εποχή εκείνη πολλά κανάλια ενδιαφέρθηκαν να το προβάλλουν, επισκέφθηκαν πολλοί δημοσιογράφοι την αίθουσα για να κάνουν ρεπορτάζ και πηραν και συνεντεύξεις. Παρ’ολα αυτά όμως και ο νέος χώρος αποδείχθηκε ακατάλληλος γιατί ήταν υπόγειο σε μια πολυκατοικία. Αυτό δε φάνηκε εκείνη τη στιγμή αμέσως αλλά φάνηκε πολύ αργότερα, το 1995 και το 1998-99 στο οποίο έγιναν μεγάλες καταστροφές, πλημμύρες και το μουσείο τότε πλημμύρισε δύο φορές από τις μεγάλες νεροποντές με αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών εκθεμάτων κι εξοπλισμού.
10. Πόσα εκθέματα περίπου φιλοξενούσε το μουσείο; Είπατε 1800, μετά ανέβηκαν κι άλλο;
Ανέβηκαν. Αυτή τη στιγμή στα βιβλία τα οποία βλέπω, γιατί τα καταχωρούσαμε σε βιβλίο, βλέπω κάπου 2500 εκθέματα. Από αυτά βέβαια πολλά έχουν καταστραφεί αλλά είναι πάρα πολλά αυτά τα οποία έχουν μείνει.
11. Τελικά πότε και γιατί έκλεισε το μουσείο;
Το μουσείο έμεινε επισκέψιμο μέχρι και μετά τη δεύτερη καταστροφή, που έγινε το 1997 ή το 1998, από ότι θυμάμαι. Τότε πέρασε αρκετός χρόνος μέχρι ο χώρος να ξαναγίνει επισκέψιμος, και το μουσείο σταμάτησε να λειτουργεί για 6-7 μήνες την εποχή εκείνη. Απεδείχθη τότε ότι ο χώρος ήταν ακατάλληλος,λόγω του ότι δε μπορούσε να προστατευθεί από πλημμύρες με κάποια τεχνική λύση. Κατόπιν κρίθηκε ότι έπρεπε να μεταφερθούν πάλι τα εκθέματα σε άλλο χώρο προστατευμένο. Έφυγε λοιπόν από το χώρο εκεί πέρα σιγά σιγά, το 1999, σιγά σιγά άρχισα να παίρνω τα εκθέματα από το χώρο αυτό, αλλά σε ποιό χώρο να τα βάλω; Δεν υπήρχε χώρος άλλος. Ο μόνος χώρος ήταν πάλι εδώ στο σπίτι μου, στο οποίο έμενα. Οπότε, σιγά σιγά μετέφερα το μουσείο, μεταφέρθηκαν πάλι τα πιο σπουδαία εκθέματα στον ίδο χώρο από όπου πρωτοξεκίνησε: στο δικό μου σπίτι πια, στο Νέο Ηράκλειο. Τα εκθέματα αυτή τη στιγμή είναι αποθηκευμένα και δε μπορούν να εκτεθούν, δε μπορει να τα δει κάποιος. Έτσι ουσιαστικά έκλεισε το μουσείο. Η απόφαση μου για κλείσιμο του μουσείου και μεταφορά των εκθεμάτων επάρθη κάτω από την πίεση της ανάγκης. Δε μπορούσα να συντηρώ πια έναν χώρο ακατάλληλο, που μετά τις καταστροφές υπολειτουργούσε και συνδυάστηκε με την απόφαση μου να φτιάξω τον διαδικτυακό τόπο με δικό μου domain name, στον οποίο θα πρόβαλλα νέα στοιχεία, τη γνώση και τη θεωρία της Ατλαντίδος που είχε αποθησαυριστεί. Ήταν ένας τρόπος γρήγορος και οικονομικός για μένα και χωρίς ρίσκο, για να συνεχιστεί η προβολή της Ατλαντίδας. Δημιούργησα λοιπόν το 2000 τον διαδικτυακό τόπο atlantida.gr, σε ελληνική και αγγλική γλώσσα στην αρχή και μετά το 2005 το site μετονομάσθη σε atlantes.gr.
Έκθεμα/τα του Μουσείου Ατλαντίδας στην Αθήνα.
12. ‘Aρα τα εκθέματα (όσα από αυτά διασώθησαν) μεταφέρθηκαν εδώ, στο χώρο όπου είμαστε τώρα και δεν είναι επισκέψιμα;
Όχι, δεν είναι επισκέψιμα γιατί είναι αποθηκευμένα τα περισσότερα.
13. Υπάρχουν σχέδια από μέρους σας για μια μελλοντική αναβίωση του μουσείου;
Όχι, δεν έχω σκοπό να αναβιώσω το μουσείο. Το πρόβλημα της στέγασης και της οικονομικής ενίσχυσης παραμένει και δεν έχω αυταπάτες ότι θα λυθεί αυτό το πρόβλημα. Ο πατέρας μου προσπάθησε πάρα πολύ να το λύσει αλλά το πρόβλημα δε λύθηκε. Δε νομίζω ότι κάποιος θα χρηματοδοτήσει ένα μουσείο με τέτοιο θέμα, τελείωσαν πια οι αυταπάτες. Παρ’όλα αυτά το πάθος μου παραμένει, αυτό δεν έχει αλλάξει και ο άμεσος σκοπός μου είναι να προβάλλω τα εκθέματα του μουσείου στο ιντερνετ και στο διαδικτυακό μου τόπο atlantes.gr. Η νέα τεχνολογία βοηθάει στη γρηγορότερη και ευρεία προβολή του μουσείου. Ήδη στο διαδικτυακό αυτό τόπο έχω αναφορά για το μουσείο, τους σκοπούς και την ιστορία του.
14. Οπότε σκοπέυετε να ψηφιοποιήσετε τα εκθέματα;
Ναι, ο σκοπός μου είναι να ψηφιοποιήσω τα εκθέματα και να τα επεξεργαστώ, κυρίως η επεξεργασία είναι μια δουλειά πολύ χρονοβόρα. Ήδη μερικά τα έχω κάνει, αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί η δουλειά για να τα προβάλλω στο ιντερνετ. Το site υπάρχει αλλά πρέπει να γίνει επέκταση των ιστοσελίδων. Πιστεύω θα μου πάρει κάνα χρόνο. ’λλα σχέδια μου είναι η συνέχιση της έρευνας για την Ατλαντίδα, κάτι που οπωσδήποτε θα το κάνω και το κάνω ήδη και η συμμετοχή μου σε διεθνή συνέδρια που γίνονται για την Ατλαντίδα, γιατί έχω πολλά στοιχεία να παρουσιάσω. Όσον αφορά το μουσείο, θα κάνω και μια κρίση. Πιστεύω ότι ήταν μια πολύ πρωτοποριακή ιδέα αυτή του πατέρα μου, είχαμε κι επιστολές από ξένους για να έρθουν να δουν το μουσείο. Διεθνώς πρωτοποριακή ιδέα. Αλλά τελικά, δε φτάνει μόνο ο ζήλος και το πάθος που έχει κάποιος ερευνητής ούτε οι ατομικές προσφορές που κάνει ο ίδιος για να επιζήσει μια ωραία ιδέα.
Έκθεμα/τα του Μουσείου Ατλαντίδας στην Αθήνα.
15. Ας περάσουμε στη θεωρία της Ατλαντίδας όμως. Με βάση τις έρευνες σας, είστε πεπεισμένος ότι η Ατλαντίδα υπήρξε; Υπάρχουν αποδείξεις – αρχαιολογικά ευρήματα για αυτό;
Η Ατλαντίδα υπήρξε, και βέβαια υπήρξε και μάλιστα έχω βρει και το χώρο στον οποίο υπάρχει: στον Ατλαντικό ωκεανό. Υπάρχουν ενδείξεις και για την ύπαρξη και για το χώρο, αλλά είναι μόνο ενδείξεις. Αποδείξεις δεν υπάρχουν μέχρι τώρα. Αν υπήρχαν, θα ήταν οριστική η ύπαρξη της Ατλαντίδας και δε θα σταματούσε η φιλολογία αυτή. Υπάρχουν σειρά ενδείξεων, αναφορών που αν ερμηνευθούν και συσχετισθούν βγαίνει το λογικό συμπέρασμα, ότι δηλαδή η Ατλαντίδα υπήρξε. Αλλά υπάρχουν και αρχαιολογικά ευρήματα. Ιστορικά, ποιές είναι αυτές οι ενδείξεις μαζί με τα αρχαιολογικά ευρήματα; Οι μύθοι των φυλών της Αμερικής αναφέρονται στους γιους του Ήλιου που εμφανίζονται από την Ανατολή, που είναι η Ατλαντική πλευρά κι εξαφανίζονται πάλι προς την Ανατολή. Σε αντιπαραβολή με τους μύθους αυτούς υπάρχουν οι άλλοι μύθοι, των Σουμερίων και της Αιγύπτου που οι ήρωες τους συσχετίζονται με τους γιους του Ήλιου, αυτοί έρχονται από τη Δύση κι εξαφανίζονται προς τη Δύση.
Οι μύθοι των Μάγιας μιλούν για το θεό τους Κουατζακουάτλ, ότι ήρθε από μια παράξενη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Οι μύθοι στην Ελλάδα αναφέρουν το νησί των Μακάρων, που βρίσκεται στη Δύση, στον Ωκεανό. Όλες αυτές οι αναφορές στους μύθους συγκλίνουν σε μια γεωγραφική περιοχή και στην ύπαρξη μιας χώρας. Έχουν ανακαλυφθεί τώρα τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία είναι τα πιο σπουδαία τα οποία έχουν βρεθεί, έχουν ανακαλυφθεί από τους Αμερικανούς στις Μπαχάμες και τους Ρώσους στις Μαζόρες, βυθισμένα πανάρχαια ερείπια, κυκλώπεια τείχη, κλιμακοστάσια κλπ. Εντοπίστηκε με ηχοβολιστικό μηχάνημα πυραμίδα σε βάθος 300 μέτρων κοντά στο τρίγωνο των Βερμούδων. Ειδικά μηχανήματα έχουν ανασύρει στην επιφάνεια από βάθος 2800 μέτρων στον Ατλαντικό μια βραχονησίδα 15.000 ετών που προερχόταν από ηφαίστειο στεριάς. ’λλο εύρημα σπουδαίο είναι οι περίφημοι χάρτες του Πίρι Ρέις, οι αναφορές του Πλάτωνα στον Τίμαιο και Κριτία. Επίσης, σπουδαίο στοιχείο είναι τα τοπωνύμια που υπάρχουν, τα οποία είναι πανάρχαια τοπωνύμια Είναι με συνθετικό “ατλ”που υπάρχουν στο Μαρόκο, στη Γουατεμάλα, στο Μεξικό, αυτά που υπάρχουν εκατέρωθεν του Ατλαντικού και στις δύο ακτές
16. Πείτε μας ένα παράδειγμα για αυτό..
Οι περιοχές του Μάλι στο Μεξικό, Τενοτσιτατλάν π.χ, το βουνό ’τλας από την πλευρά του Μαρόκου. Έχω κάνει ένα χάρτη, τον οποίο δεν έχω αυτή τη στιγμή πρόχειρο να σας δείξω, στον οποίο υπάρχουν ίσα με 100 τοπωνύμια, στη Γουατεμάλα, στις ακτές του Μεξικού, στη Νότιο Αμερική και στις ακτές της Αφρικής που όλα περιέχουν το συνθετικό “ατλ”. Επίσης να ανφέρω και τις αναφορές των αρχαίων Ελλήνων στην Ατλαντίδα, όπως στον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Ηρόδοτο, τον Αισχύλο, τον Πλούταρχο, τον Κράτη, τον Αρίσταρχο, τον Απολλόδωρο… Είναι λάθος αυτό που λένε μερικοί, ότι δηλαδή μόνο ο Πλάτωνας αναφέρει την Ατλαντίδα, ή ότι πριν τον Πλάτωνα η Ατλαντίδα δεν αναφέρθηκε από κανέναν αρχαίο συγγραφέα. Υπήρχαν αναφορές για την Ατλαντίδα. Τι άλλο να πούμε; ’λλα ευρήματα. Ο πυθμένας του Ατλαντικού είναι ηφαιστειακός, ανασύρθηκε από εκεί πέρα η λάβα εξορύχθηκε από τον πυθμένα από βάθος 3.000 μέτρων και βρέθηκε ότι ήταν βασάλτης υελώδης, που οι γεωλόγοι επιβεβαιώνουν ότι είναι στοιχείο λάβας ηφαιστείου στεριάς και όχι υποθαλάσσιο. Όλα αυτά βέβαια είναι ενδείξεις και όχι αποδείξεις.
17. Είστε πεπεισμένος ότι η Ατλαντίδα όντως βρισκόταν στον Ατλαντικό Ωκεανό και όχι π.χ Στη Σαντορίνη όπως υποστήριζε ο καθηγητής Σπ. Μαρινάτος, ή σε κάποιο άλλο μέρος; Σας ερωτώ διότι αυτή την στιγμή σε διεθνές επίπεδο κυκλοφορούν διάφορες παράδοξες θεωρίες σχετικά με την πραγματική τοποθεσία της Ατλαντίδας και τους κατοίκους της. Αρκετοί μάλιστα μιλάνε και για εξωγήινη καταγωγή των Ατλάντων!
Πιστεύω ότι η Ατλαντίδα υπήρξε και από τα στοιχεία που ανέφερα καθόρισα και το χώρο, δηλαδή στον Ατλαντικό ωκεανό. Τώρα, για το θέμα της Σαντορίνης , ο Μαρινάτος πράγματι ερεύνησε το ζήτημα, δε μπόρεσε όμως να αποδείξει ο ίδιος με βάση τα ευρήματα των ανασκαφών στη Θήρα ότι η Ατλαντίδα βρισκόταν στο Αιγαίο, στο κομμάτι του νησιού που καταποντίστηκε. Εκείνος βέβαια στα γραπτά του αναφέρει αυτό, λέει μάλιστα οτι είναι αίνιγμα ακόμα η Ατλαντίδα και ότι υπάρχει το πρόβλημα της Ατλαντίδας. Δεν ήταν σίγουρος δηλαδή. Στη Σαντορίνη γενικότερα έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, έχουν βρεθεί αξιόλογα ευρήματα αλλά δεν αποδεικνύουν κάτι για την Ατλαντίδα. Έναν αιώνα τώρα ερευνείται η Σαντορίνη χωρίς όμως να αποδειχθεί ότι εκεί βρισκόταν η Ατλαντίδα. Για αυτό θεωρώ ότι πρέπει να σταματήσει η παραφιλολογία σχετικά με την ύπαρξη της Ατλαντίδας στο χώρο της Σαντορίνης ή η άλλη παραφιλολογία που λέει ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης δημιούργησε τον κατακλυσμό που βούλιαξε την Ατλαντίδα. Αυτό αναιρείται από ένα απλό στοιχείο που υπάρχει, ότι ο κατακλυσμός της Ατλαντίδας ήταν παγκόσμιος, είχε επίδραση σε ολόκληρη τη Γη και για αυτό το λόγο αναφέρεται με τον ίδιο τρόπο στις μυθολογίες όλων σχεδόν των πολιτισμένων λαών. Αντίθετα, η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας δημιούργησε τσουνάμι που είχε καταστρεπτικά αποτελέσματα στις ακτές του Αιγαίου και σε ένα μόνο σημείο της Κρήτης, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής από τις έρευνες. Από τα ευρήματα που βρέθηκαν στη Σαντορίνη προκύπτουν ένα σωρό αξιόλογα συμπεράσματα : Πρώτον, προσδιορίστηκε ακριβής χρονολογία της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης, που σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε το 2006 ήταν μεταξύ 1627 και 1613 π.Χ. Τα περισσότεερα ευρήματα ήταν Κρητικομινωικής προέλευσης και απεδείχθη ότι υπήρχαν πράγματι σαφείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ των κατοίκων της Προιστορικής Θήρας, Κρήτης, Κύπρου, Αιγύπτου και των νησιών του Αιγαίου, τόσο πριν την έκρηξη του ηφαιστείου όσο και μετά από αυτήν.
Θα ήθελα επίσης να αναφέρω και ορισμένες άλλες θεωρίες, όχι μόνο με εξωγηίνους, που τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί και τοποθετούν την Ατλαντίδα σε απίστευτους γεωγραφικούς χώρους, σχεδόν όπου έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα, υποθαλάσσια ή υπέργεια. Μάλιστα, οι θεωρίες αυτές προσπαθούν να ταιριάξουν τα γεωλογικά και γεωμετρικά στοιχεία του χώρου αυτού με τις αναφορές στον Πλάτωνα, ή παρερμηνεύουν και στρεβλώνουν τις αναφορές αυτές για να τις ταιριάξουν στον υπάρχοντα χώρο. Εγώ απαντώ σε όλους αυτούς ότι η έρευνα έχει πλέον επικεντρωθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό, ξεκινώντας από σημεία που έχουν βρεθεί Κυκλώπεια Τείχη και Πυραμίδες. Το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο και δαπανηρό αλλά πρέπει να να χρηματοδοτηθούν οι έρευνες, με στόχο τα σύγχρονα βαθυσκάφη να πάνε κάτω στις πέτρες, να κάνουν ανασκαφή, να τις καθαρίσουν, να τις ξεγυμνώσουν από τα φύκια και τη λάσπη και να τις μελετήσουν για επιγραφές, νομίσματα σφηνωμένα κτλ, μια επιγραφή για παράδειγμα σε παράξενη γλώσσα που αναφέρει τη λέξη Ατλαντίς ή ένα νόμισμα με παραστάσεις και σύμβολα είναι απόδειξη για την Ατλαντίδα. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει βρεθεί κάτι και παραμένουμε στις ενδείξεις. Αν πάντως βρεθεί κάτι θα πρέπει να αλλάξει η ιστορία του κόσμου, τα εκπαιδευτικά βιβλία και οι σχετικές αντιλήψεις, όλο το οικοδόμημα στο οποίο στηρίζεται ο σύγχρονος πολιτισμός μας.
Έκθεμα/τα του Μουσείου Ατλαντίδας στην Αθήνα.
18. Στην πορεία των χρόνων θα έχετε ακούσει διάφορες θεωρίες σχετικά με την χαμένη ήπειρο. Ποια είναι η πιο αλλόκοτη θεωρία που έχετε ακούσει και τι απαντάτε σ’ αυτήν;
Η πιο αλλόκοτη θεωρία που έχω ακούσει είναι η εξωγηίνη προέλευση του πολιτισμού των Ατλάντων, κατ’άλλους η εξωγηίνη προέλευση των Ελλήνων και των Ατλάντων, άλλοι λένε ότι η ίδια η ζωή έχει εξωγηίνη προέλευση. Ούτε αυτοί δεν έχουν αποφασίσει τι ακριβώς υποστηρίζουν και θέλουν να πουν. Οι θεωρίες αυτές ξεκίνησαν σε μαζικό επίπεδο από τον Νταίνικεν, τη δεκαετία 1970-80. Εγώ δε μπορώ να φανταστώ τους εξωγηίνους να τρέχουν με εμβόλια στα χέρια για να αλλάξουν τους βάρβαρους ανθρώπους της Γης. Η απάντηση στον Νταίνικεν δόθηκε την εποχή εκείνη από τον Βασίλη Πάσχο, σε επιστολή που εστάλη προσωπικά και η οποία δημοσιεύεται στην εισαγωγή του πρώτου βιβλίου “Οι ‘Aτλαντες κύριε Νταίνικεν και όχι οι Θεοί”. Ο Νταίνικεν απάντησε στην επιστολή του πατέρα μου κι έγραφε “Δώσε μου χρόνο να μελετήσω τα θέματα που αναφέρετε και θα σας απαντήσω”, όμως επίσημα, απάντηση δεν ήρθε ποτέ. Την τελευταία δεκαετία, οι εν λόγω θεωρίες έχουν πληθύνει ακόμη περισσότερο σε σχέση με την εποχή του Νταίνικεν. Έχουν σταλεί επιστολές για διαπλανητικά ταξίδια εξωγηίνων στη Γη, για συγκρούσεις μεταξύ εξωγηίνων και μάλιστα έχουν εμφανιστεί και διάμεσοι, προικίσμένοι δήθεν άνθρωποι που μπορούν να έρθουν σε πνευματική επαφή με εξωγηίνα όντα από τον Αστερισμό της Ανδρομέδας ή από τον Σείριο. Όλα αυτά τα θεωρώ παραμύθια της Χαλιμάς. Εγώ απαντώ σε όλους αυτούς ότι ο πολιτισμός στη Γη ήταν αυτοφυής, οι πρωτόγονες κοινότητες που εμφανίστηκαν σε πολλά μέρη της Γης εξελίχθηκαν σιγά σιγά, μετά από πολλές χιλιετίες και δημιούργησε η καθεμία το δικό της επίπεδο πολιτισμού. Από αυτές ξεχώρισαν και ανάπτυξαν τον δικό τους πολιτισμό οι ‘Aτλαντες, λόγω της καλύτερης γεωγραφικής θέσης και του καλύτερου κλίματος που είχαν.
19. Φαντάζομαι θα είστε γνώστης των θεωριών του Έντγκαρ Κεύση (Edgar Cayce)! Πιστεύετε πως υπάρχει κάποια αλήθεια όταν έλεγε πως θα έρθει σύντομα η εποχή όπου η Ατλαντίδα θα αναδυθεί και πως θα ανακαλύψουμε την Χαμένη Αίθουσα των Χρονικών κάτω από τα πόδια της Αιγυπτιακής Σφίγγας;
Τώρα ανοίξατε ένα μεγάλο κεφάλαιο με τον Κέησυ γιατί πηγαίνει προς τον χώρο της μεταφυσικής. Θα σας πω με λίγα λόγια για να καταλάβει και ο κόσμος. Ο Κέησυ ήταν Αμερικανός θεραπευτής και είχε την ικανότητα σε κατάσταση αυτούπνωσης να κάνει διαγνώσεις για δικές του ασθένειες αλλά και άλλων ανθρώπων που έρχονταν να ζητήσουν τη βοήθεια του κι αυτός πράγματι έδινε θεραπευτικές αγωγές οι οποίες ήταν παράξενες ιατρικά, αλλά αποτελεσματικές. (τέλος α πλευράς). Ο Κέησυ όλη του τη ζωή έδινε υπαγορεύσεις σε ανθρώπους που αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα. Πίστευε όμως και στη μετενσάρκωση, συχνά περιέγραφε προηγούμενες ζωές ανθρώπων εδώ στη Γη που έφταναν και μέχρι πριν 50.000 χρόνια και οι οποίοι κατ’αυτόν ζούσαν σε μια χώρα της Εδέμ που ονομαζόταν Ατλαντίδα. Από τις πολλές υπαγορεύσεις που έδωσε, για διαφορετικά άτομα, βρήκε ότι περίπου 700 από αυτά είχαν ενσαρκώσεις στην Ατλαντίδα που επηρέαζαν την τρέχουσα ζωή τους. Μέσα από αυτές τις υπαγορεύσεις ζωής ο Κέησυ ανέλυσε πλήρως και περιέγραψε τη χαμένη Ατλαντίδα, έδωσε τη θέση της στον Ατλαντικό, τα νησιά που την αποτελούσαν, τις ονομασίες τους, περιέγραφε εξεγέρσεις των κατοίκων της και περιέγραψε την καταστροφή της Ατλαντίδας. Σύμφωνα με τη θεωρία του, πολλές οντότητες που είχαν μια ή περισσότερες ενσαρκώσεις στην Ατλαντίδα, ενσαρκώνονται πάλι στη Γη σ’αυτό τον αιώνα και κυρίως στην Αμερική. Πολλές από τις υπαγορεύσεις του όμως βρέθηκαν αληθινές. Σε μια υπαγόρευση ας πούμε που έγινε το 1940 ο Κέησυ προείπε ότι τμήματα της Ατλαντίδας θα αναδυθούν γύρω στο 1968-69. Πράγματι, το 1968 βρέθηκαν τα υποθαλάσσια Κυκλώπεια τείχη στο νησί Μπίμινι, στις Μπαχάμες. Η περίπτωση του Κέησυ είναι συγκλονιστική και θα πρέπει να αναλυθεί σύμφωνα με τα πορίσματα της γενετικής και της βιολογίας. Τι λένε τα πορίσματα αυτά; Ότι η αρχέγονη μνήμη και συνείδηση, η συλλογική συνείδηση που αποκτά ο άνθρωπος, δηλαδή η μνήμη των προπατόρων μας κοινώς, καταγράφεται στον πυρήνα του ανθρώπινου DNA και κληρονομείται στις επόμενες γενιές. Ο Κέησυ πιστεύω πως κατάφερε να ξυπνήσει τη συλλογική αυτή μνήμη από το λήθαργο της. Θεωρώ πως με την ανακάλυψη της Ατλαντίδας ο Κέησυ θα αποδειχθεί αληθινός προφήτης.
20. ‘Aρα θα ανακαλυφθεί η αίθουσα των χρονικών;
Σε πάρα πολλές υπαγορεύσεις του ο Κέησυ λέει ότι οι Ατλάντιοι, πριν την καταστροφή, μετέφεραν τα αρχεία τους στην Αίγυπτο αλλά και σε άλλα δύο μέρη για να διαφυλάξουν και ότι κάποια μέρα θα βρεθούν. Συγκεκριμένα, σε μια υπαγόρευση λέει ότι η αίθουσα των αρχείων βρίσκεται ανάμεσα στη Σφίγγα και στο Ποτάμι. Σε μια άλλη λέει ότι η αίθουσα βρίσκεται στη δίοδο ανάμεσα στη Σφίγγα και στη Πυραμίδα των αρχείων. Στα σημεία όμως αυτά, ανάμεσα στη Σφίγγα και το ποτάμι, που παλαιότερα ο Νείλος ήταν πιο κοντά στη Σφίγγα από ότι είναι τώρα, δεν βρέθηκαν μέχρι στιγμής τα αρχεία. Ανέφερε όμως ότι τα αρχεία διαφυλάχθηκαν και σε άλλα μέρη, όπως π.χ κάπου στη χερσόνησο του Γιουκατάν αλλά και στην ίδια την Ατλαντίδα που καταποντίστηκε και τα αρχεία θα βρεθούν όταν ερευνηθεί το σημείο αυτό. Τώρα αυτά, είναι πραγματική ανάμνηση από τις καταχωρημένες πληροφορίες του ανθρώπινου DNA ή παραπληροφόρηση; Κανείς δε ξέρει. Νομίζω ότι δεν έχει κριθεί ακόμη το ζήτημα. Ο χρόνος θα δείξει.
Έκθεμα/τα του Μουσείου Ατλαντίδας στην Αθήνα.
21. Σχετικά με τα όσα καταγράφει ο Πλάτωνας για την Ατλαντίδα στα έργα του, θεωρείται πως είναι ακριβή και ιστορικά αληθή ή πρόκειται για μια συμβολική ιστορία, μια κοινωνική – ψυχολογική αλληγορία;
Νομίζω ότι είναι ακριβή. Δε θα επεκταθώ πολύ στο θέμα γιατί έχει πολυσυζητηθεί, αλλά με λίγα λόγια υπάρχουν γεωγραφικά στοιχεία στην περιγραφή του Πλάτωνα, για τη μορφή και το σχήμα των Ηράκλειων Στηλών, για ορισμένα σημεία του Ατλαντικού και για μια νέα ήπειρο, πέραν της Ατλάντίδας, που δεν κατονομάζει. ’λλωστε, οι αναφορές του Πλάτωνα είναι βέβαια ένα στοιχείο στην έρευνα μου, αλλά όχι το πιο σοβαρό. Πάντως εγώ δε μπορώ να φανταστώ πως ο Πλάτωνας κορόιδεψε όλο τον κόσμο και δίνω μια απάντηση σε αυτούς που λένε ότι αυτά που λέει ο Πλάτωνας δεν είναι πραγματικά. Τι ήταν ο Πλάτωνας; Κανένας απατεώνας; Ας το πάρουμε όμως και από άλλη οπτική γωνία. Ας υποθέσουμε ότι ο Πλάτωνας δεν έλεγε καθόλου αυτή την ιστορία, ότι δε γνωρίζαμε τίποτα για την Ατλαντίδα από τα γραπτά του Πλάτωνα. Πάλι σήμερα δε θα αναζητούσαμε την ύπαρξη ενός προκατακλυσμιαίου πολιτισμού ; Υπάρχουν τόσες ενδείξεις σε ολόκληρο τον κόσμο, τόσα ανεξήγητα ευρήματα και φαινόμενα, αναφορές και οι μύθοι που θα το κάναμε. Απλώς ο Πλάτωνας μας έδωσε το όνομα του πολιτισμού και μας προσανατόλισε. ’λλωστε, όπως είπαμε υπήρχαν και προγενέστερες αναφορές για την Ατλαντίδα από τον Πλάτωνα
22. Υπάρχουν απόγονοι των Ατλάντων σήμερα;
Ναι, πιστεύω ότι υπάρχουν. Υπάρχουν συγκεκριμένες φυλές που μπορώ να κατονομάσω. Είναι οι Βάσκοι της Ισπανίας, που κατοικούν στα Πυρηναία όρη. Αυτοί διαφέρουν από τους γείτονες τους στην εμφάνιση και τη γλώσσα και μάλιστα η γλώσσα των Βάσκων είναι η μοναδική της Δυτικής Ευρώπης που δεν είναι μια άρεια γλώσσα. Οι νησιώτες των Καναρίων, που έχουν ελάχιστες ομοιότητες με οποιαδήποτε άλλη αφρικανική φυλή και συνήθιζαν να ταριχεύουν τους νεκρούς τους. ’λλες φυλές είναι οι Βέρβεροι της Β. Αφρικής, που έχουν γλωσσικά ιδιώματα επηρεασμένα από τη λέξη “’τλας”, αλλά και μια μικρή, σχετικά άγνωστη φυλή, οι Ντόγκον, που κατοικούν στο Νότιο Μαλί, στη Δυτική Αφρική. Αυτοί λατρεύουν ακόμη και τώρα τον Σείριο, έχουν αστρονομικές γνώσεις και λένε ότι κατάγονται από τους Βέρβερους, οι οποίοι όμως αναφέρουν καθαρά ότι κατάγονται από τους ‘Aτλαντες. Επίσης, θεωρώ πως στις φυλές που κατάγονται από τους ‘Aτλαντες θα πρέπει να συγκαταλέξουμε και τους Ινδιανούς της Αμερικής αλλά και άλλες φυλές που δεν έχω υπόψην μου.
23. Οι Έλληνες;
Δε μπορώ να απαντήσω στο θέμα αυτό διότι υπάρχουν πολλές επιμειξίες… Οι Έλληνες έφτιαξαν τον δικό τους πολιτισμό και πολλά πράγματα μπορει να έχουν επιρροές αλλά. Πάντως υπάρχουν επιρροές από την Ατλαντίδα στα νησιά του Αιγαίου, σε παραδόσεις, στη μυθολογία… Μη ξεχνάμε ότι ο Δίας γεννήθηκε σ’ένα βουνό της Κρήτης, τον πήρε η Ρέα για να τον σώσει από τον Κρόνο, που κατοικούσε σε ένα νησί στον Ατλαντικό κι έτρωγε τα παιδιά του. Για αυτό και η Ρέα γπήγε στην Κρήτη και γέννησε εκεί το Δία, μακριά από τον Κρόνο. Επίσης, η λατρεία των δώδεκα θεών ξεκίνησε από την Κρήτη, οι παραδόσεις της Κρήτης, όπως ο ταύρος κτλ έχουν σχέση με τις παραδόσεις των Ατλάντων. Συσχετισμός μεταξύ των δύο πολιτισμών υπάρχει αλλά οι Έλληνες έφτιαξαν τον δικό τους πολιτισμό, έγιναν και πολλές επιμιξίες.. Ίσως ο πολιτισμός αυτός να επισκίασε την επιρροή των Ατλάντων και για αυτό δε μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά αν οι Έλληνες είναι απόγονοι των Ατλάντων ή όχι.
Έκθεμα/τα του Μουσείου Ατλαντίδας στην Αθήνα.
24. Για πιο λόγο πιστεύετε πως καταποντίστηκε η Ατλαντίδα; Ήταν απλά ένα γεωλογικό γεγονός (π.χ. λόγο ηφαιστειακής δραστηριότητας) ή ευθύνονταν και οι κάτοικοι της όπως θέλουν ορισμένες θεωρίες που αποδίδουν τα αίτια στην κακή χρήση μιας κάποια υπερ-τεχνολογίας.
Με βάση τα στοιχεία που έχω συλλέξει, θεωρώ ότι η καταπόντιση της Ατλαντίδας έγινε τμηματικά και όχι σε μια μέρα και μια νύχτα, όπως αναφέρει ο Πλάτωνας. Μάλιστα έγινε σε τουλάχιστον δύο καταστροφές, μπορεί να υπήρχαν και τρεις.Μέρος της Ατλαντίδας και πολλά νησιά της καταποντίστηκε την εποχή που έλιωσαν οι πάγοι. Η ολοκληρωτική καταστροφή όμως έγινε αργότερα. Σε αυτήν συνετέλεσαν φυσικά φαινόμενα (ηφαιστεία, σεισμοί, θύελλες μπορεί και πτώση μετεωριτών) αλλά ενδεχομένως να υπήρχαν και φαινόμενα κακής χρήσης της τεχνολογίας, αυτό υπάρχει σε όλους τους προηγμένους πολιτισμούς. Νομίζω ότι τελικά ακριβής απάντηση σε αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει. Ο Έντγκαρ Κέησυ μίλησε για κακή χρήση της τεχνολογίας. Πάντως πιστεύω ότι πρέπει να προσπαθούμε να δώσουμε μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα όταν ακόμα δεν έχουμε αναγνωρίσει την ύπαρξη της. Πρώτα να αναγνωρίσουμε την ύπαρξη της και μετά να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό.
25. Ενδεικτική ημερομηνία για καταποντισμό;
Η πρώτη καταστροφή θα έλεγα ότι έγινε γύρω στο 9.500-10.000 π.Χ, την εποχή εκείνη δηλαδή που πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι έλιωσαν οι πάγοι. Η οριστική καταστροφή πιστεύω ότι έγινε γύρω στο 7-7.500 π.Χ. Έχω μερικά στοιχεία επ’αυτού τα οποία έχω σκοπό να εκθέσω στο μέλλον.
26. Πρόσφατα λάβατε μέρος στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για την Ατλαντίδα που έλαβε χώρα στις 10-11 Νοεμβρίου 2008, στην Αθήνα, με τη συμμετοχή πολλών έγκριτων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη συμμετοχή σας σε αυτό;
Συμμετείχα στο συνέδριο αυτό, που έγινε στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2008, γιατί έχω συλλέξει αρκετά στοιχεία στο αρχείο μου και αποφάσισα ότι ήρθε ο καιρός πια να παρουσιαστούν, να τα διαβάσει ο κόσμος και άλλοι ερευνητές. Σκόπος μου ήταν να προσφέρω την ταπεινή μου γνώμη για το θέμα της Ατλαντίδας. Η συμμετοχή μου στο συνέδριο έγινε με την μορφή της παρουσίασης αφίσας (Poster Presentation) και το θέμα ήταν “Ένας Νέος Χάρτης της Ατλαντίδας – Η Ατλαντίδα καταποντίστηκε τμηματικά σε τουλάχιστον δύο καταστροφές”. Με τη συμμετοχή μου αυτή θα μου δοθεί η ευκαιρία να καταχωρήσω κάποια από τα στοιχεία που έχω στην κατοχή μου στα πρακτικά του συνεδρίου, που θα δημοσιευθούν σε βιβλίο. Όσον αφορά τα στοιχεία αυτά τώρα, πρώτον επεξηγώ τη θέση της Ατλαντίδας η οποία φαίνεται στο χάρτη και δεύτερον εξηγούν γιατί η Ατλαντίδα καταποντίστηκε τμηματικά με τουλάχιστον δύο καταστροφές. Το θέμα αυτό σκοπέυω και ελπίζω να το συμπληρώσω και να το ολοκληρώσω στο επόμενο συνέδριο, που θα γίνει στη Σαντορίνη σε δύο χρόνια.
27. Πως μπορεί κάποιος να διαβάσει τις θεωρίες σας και να έρθει σε επαφή με εσάς και το έργο σας;
Πρώτα πρώτα από τις ιστοσελίδες που διατηρώ που είναι με δικό μου domain name και είναι και σε δύο γλώσσες. Επίσης, συντηρώ κι ένα ιστολόγιο, το οποίο είναι στο χώρο spaces του msn, κι εκεί μπορεί να με βρει κάποιος. Όλες αυτές οι ιστοσελίδες έχουν σχέση όχι μόνο με την Ατλαντίδα αλλά και με άλλα αρχαία ευρήματα ενώ εκεί παρουσιάζω και τη θεωρία μου. Επίσης ένας άλλος τρόπος είναι να διαβάσει το βιβλίο του πατέρα μου “Οι ‘Aτλαντες και Όχι οι Θεοί”, που εκτύπωσα σε καινούρια έκδοση το 2004 από τις εκδόσεις Γεωργιάδη. Εκεί αναφέρεται η περισσότερη θεωρία και επίσης απλώς να με πάρει ένα τηλέφωνο.
Έκθεμα/τα του Μουσείου Ατλαντίδας στην Αθήνα.
28. Τι εννοεί ο πατέρας σας με τον τίτλο οι ‘Aτλαντες και όχι οι θεοί;
Ο αρχικός τίτλος του βιβλίου ήταν “Οι ‘Aτλαντες κύριε Νταίνικεν και όχι οι Θεοί” και πρωτοβγήκε ακριβώς για να δώσει μια απάντηση στον Νταίνικεν. Μετά όμως, το βιβλίο πήρε μια πιο γενική μορφή κι έγινε “Οι ‘Aτλαντες και όχι οι Θεοί”. Το “Όχι Οι Θεοί” είναι μια απάντηση σε κείνους που θεωρούν ότι οι εξωγηίνοι ήταν οι Θεοί που έφεραν τον πολιτισμό στη Γη και αντίστοιχα δηλώνει ότι οι ‘Aτλαντες ήταν εκείνοι που έφεραν τον πολιτισμό και ήταν αυτοφυείς.
29. Τα σχέδια σας για το μέλλον;
Πρώτα πρώτα να συμμετέχω στα διεθνή συνέδρια που γίνονται για την Ατλαντίδα, οτιδήποτε γίνεται τελοσπάντων σε διάφορους χώρους. ’λλο σχέδιο είναι να επεκτείνω την ιστοσελίδα μου με τα εκθέματα του μουσείου. Για το βιβλίο που με ρωτήσατε, δε σκοπεύω να εκδώσω κάποιο βιβλίο για την Ατλαντίδα γιατί πιστεύω ότι το θέμα αυτό έχει κορεστεί πάρα πολύ. Ίσως βγάλω ένα μικρό βιβλιαράκι που να αναφέρει συνοπτικά τις έρευνες για την Ατλαντίδα με σύντομο τρόπο, αλλά και τι ανέφεραν οι αρχαίοι έλληνες για αυτήν. Όμως, αυτή τη στιγμή έχω και ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, που πιστεύω θα έχει μεγαλύτερη πέραση, το οποίο έχει σχέση με εξωγηίνους, τις επαφές που έχουν με γηίνους και μάλιστα είναι και δύο έλληνες επιστήμονες μέσα στις επαφές αυτές, αλλά και με την Ατλαντίδα. Αυτή τη στιγμή ψάχνω να βρω εκδοτικό οίκο για να το εκδώσω.
Ένα άλλο σχέδιο για το μέλλον είναι να δημιουργηθεί ένας Σύλλογος Φίλων Ατλαντίδας, αρκεί να βρεθούν άτομα που ενδιαφέρονται για το θέμα αυτό, να έχουν όρεξη να τρέξουν και χρόνο αλλά και να έχουν κάποια “τρέλα” γιατί μόνο με τρέλα μπορεί να προωθηθεί το θέμα αυτό.
30. Ποιό είναι κατά τη γνώμη σας το πιο ακράδαντο στοιχείο, ή η πιο βάσιμη ένδειξη για το ότι η Ατλαντίδα υπήρξε;
Δε μπορεί να υπάρξει κανένα ακράδαντο στοιχείο, από μόνο του, για την ύπαρξη της Ατλαντίδας. Ούτε καν η αναφορά του Πλάτωνα δεν είναι ακράδαντη ένδειξη και το λέω αυτό γιατί πάρα πολλοί στηρίζονται στον Πλάτωνα. Όμως, ο συνδυασμός όλων αυτών των σοβαρών ενδέιξεων, σχηματίζει μια ενιαία, ακράδαντη ένδειξη. Τις σοβαρές ενδείξεις τις είπα (κτίσματα – μυθολογίες). Θα θελα να αναφέρω μια σπουδαία ένδειξη. Οι χάρτες του Πίρι Ρέις το 1513. Ένας από αυτούς τους χάρτες είναι και ο χάρτης των ακτών των χωρών που περιβάλλουν τον Ατλαντικό ωκεανό. Παρουσιάζει την Ανταρκτική και τη Γροιλανδία χωρίς πάγους, με απόλυτη ακρίβεια. Στο υπόμνημα του χάρτη ο Πίρι Ρέις αναφέρει ότι η πηγή του χάρτη αυτού είναι οκτώ παλιοί χάρτες του Πτολεμαίου και κάποιες άλλες νεότερες πηγές. Ποιός ήταν όμως ο Πτολεμαίος; Ήταν βασιλιάς της Αιγύπτου, αυτός που κατασκευάσε τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Ο Πτολεμαίος συγκέντρωσε όλους τους χάρτες που υπήρχαν στην εποχή του, παλιούς κυρίως και τους τοποθέτησε στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Μάλιστα, ο Πτολεμαίος ήταν αυτός που ονόμασε τους χάρτες αυτούς “‘Aτλαντες”. Είναι τυχαία αυτή η ονομασία. Πιστεύω ότι οι χάρτες αυτοί δημιουργήθηκαν από επιστήμονες της Ατλαντίδας, που διασώθηκαν μετά την πρώτη καταστροφή της ηπείρου, όταν δηλαδή έλιωσαν οι πάγοι. Αυτοί χαρτογράφησαν την περιοχή όπως ήταν πριν την καταστροφή και για αυτό οι περιοχές γύρω από τον Ατλαντικό φαίνονται χωρίς πάγους. Όταν τελικά καταστράφηκε η ήπειρος οι χάρτες αυτοί διασώθηκαν από τους απογόνους των Ατλάντων και τελικά βρέθηκαν στην Αλεξανδρινή βιβλιοθήκη. Εκεί ονομάστηκαν “‘Aτλαντες” από τον Πτολεμαίο, ο οποίος προφανώς κάτι ήξερε για την ιστορία τους. Όταν η βιβλιοθήκη καταστράφηκε φαίνεται ότι διασώθηκαν και από κει και τελικά κατέληξαν το 1513 στον Πίρι Ρέις, ο οποίος ήταν ένας Τούρκος ναύαρχος. Αυτό λοιπόν θεωρώ ότι είναι ένα σοβαρό στοιχείο το οποίο άξιζε να παραθέσω.
www.metafysiko.gr
28/4/10
Μουσείο Ατλαντίδας στην Αθήνα! (+ συνέντευξη)
11:00 μ.μ.
No comments
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου