26/4/10

Καινοτομική εφεύρεση για τον αυτισμό

Καινοτομική εφεύρεση για τον αυτισμό
Ο 11χρονος γιος του Στήεβν Λοτζ από τη Βρετανία γεννήθηκε αυτιστικός και δεν μπορούσε να μιλήσει με τους γύρω του.

Ο πατέρας του για πολλά σκεφτόταν τη δημιουργία ενός συστήματος που θα βοηθούσε τον γιο του να μιλήσει. Ωστόσο έπρεπε να περιμένει να αναπτυχθεί αρκετά η τεχνολογία, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει την ιδέα του.

Έχει δημιουργήσει μια συσκευή η οποία τρέχει σε όλες τις εκδόσεις των windows. Η συσκευή αυτή είναι απλή στη χρήση της. Ο χρήστης μεταφέρει εικόνες διαφόρων αντικειμένων από μια περιοχή της οθόνης σε μια άλλη ειδική περιοχή και με το πάτημα ενός κουμπιού η συσκευή μετατρέπει τις εικόνες σε ολοκληρωμένη πρόταση.



Ο 11χρονος Κάλουμ, χρησιμοποιεί τη συσκευή, που ονομάζεται “speaks for me” εδώ και αρκετό και καιρό και μπόρεσε να σχηματίσει πολύ εκφραστικές προτάσεις.

Ο Στήβεν Λότζ παρουσίασε αυτή τη συσκευή στην ετήσια έκθεση για άτομα με ειδικές ανάγκες στο Μπέρμινχαμ της Αγγλίας. Για να μαζέψει τα χρήματα, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή αυτής της συσκευής, αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει όλες τις αποταμιεύσεις του και να υποθηκεύσει το σπίτι του.

Η συσκευή είναι φορητή και έχει οθόνη αφής, αλλά η εταιρεία που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση, βρίσκεται στα τελικά στάδια μιας έκδοσης λογισμικού, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Το πρόγραμμα είναι πολύ εύκολο στη χρήση του και χρειάζεται λιγότερο από μισή ώρα για να μπορέσει να το μάθει κάποιος. Ο Στήβεν λότζ πιστεύει ότι αυτό το πρόγραμμα θα βοηθήσει όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και έχουν απολέσει την ικανότητα ομιλίας και η τιμή αυτή τη στιγμή είναι στις 2000 λίρες. Τα μελλοντικά του σχέδια είναι να δημιουργήσει μια έκδοση για ακόμα μικρότερες συσκευές, όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα και οι κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών.



πηγη:news247