26/4/10

Εξαφανίζουν την ακμή με μητρικό γάλα

Στο μητρικό γάλα κρύβεται πιθανότατα το μυστικό για την επιτυχή καταπολέμηση της ακμής. Αμερικανοί επιστήμονες θεωρούν, μάλιστα, ότι μια κρέμα προσώπου που βασίζεται σε αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση για χιλιάδες εφήβους που ταλαιπωρούνται από το εν λόγω πρόβλημα.

Η αποτελεσματικότητά του οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε λαυρικό οξύ, ένα συστατικό που απαντάται και στο φοινικέλαιο και μπορεί να καταπολεμά τα ενοχλητικά σπυράκια. Οι ερευνητές που βρίσκονται πίσω από το project της δημιουργίας μιας κρέμας με βάση το μητρικό γάλα και το φοινικέλαιο ελπίζουν να ξεκινήσουν δοκιμές σε ανθρώπους το συντομότερο δυνατόν, ενώ αισιοδοξούν ότι η νέα αυτή θεραπεία, σε αντίθεση με αυτές που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, δεν θα έχει παρενέργειες, καθώς θα αποτελείται από φυσικά υλικά.

«Αισθάνομαι υπέροχα που γνωρίζω ότι έχω την ευκαιρία να φτιάξω ένα προϊόν που θα βοηθήσει τα άτομα με ακμή» λέει η Ντισάγια Πορνπατανανανγκούλ, απόφοιτη του τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, που έκανε την ανακάλυψη σχετικά με το μητρικό γάλα. «Η κοινή ακμή ταλαιπωρεί το 85% των εφήβων και πάνω από σαράντα εκατομμύρια άτομα μόνο στις ΗΠΑ. Οι κοινές θεραπείες, όμως, έχουν παρενέργειες, όπως κοκκινίλες και αίσθημα καύσου» προσθέτει η ερευνήτρια, τονίζοντας ότι οι θεραπείες με λαυρικό οξύ δεν επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η φόρμουλα που έχει δημιουργήσει περιλαμβάνει και νανομόρια χρυσού, τα οποία βοηθούν τα λιποσώματα να εντοπίσουν τα βακτήρια που προκαλούν ακμή στο μικροπεριβάλλον της επιδερμίδας. «Ελπίζουμε ότι η τοπική εφαρμογή του φαρμάκου στο δέρμα και στα βακτήρια που δημιουργούν το πρόβλημα θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητά του και θα ελαχιστοποιήσει τις παρενέργειες» υποστηρίζει και ο συνεργάτης της Πορνπατανανανγκούλ, Λιανγκφάνγκ Ζανγκ. Οπως εξηγεί, όλα τα κύρια συστατικά της κρέμας είτε είναι φυσικά προϊόντα είτε έχουν ήδη εγκριθεί για ανθρώπινη χρήση, οπότε οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους δεν θα αργήσουν να ξεκινήσουν.

- από την Espresso -