29/4/10

ΗΠΑ: Φόβοι για τεράστια οικολογική καταστροφή

Αν δεν σταματήσει η διαρροή πετρελαίου από την κατεστραμμένη πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού

 

Μεγάλος είναι ο φόβος για τεράστια οικολογική καταστροφή στις ΗΠΑ αν δεν σταματήσει η διαρροή πετρελαίου από την κατεστραμμένη πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού.

Η αμερικανική ακτοφυλακή μάλιστα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκληθεί η μεγαλύτερη –στην ιστορία- πετρελαιοκηλίδα.

"Θέλω να είμαι ειλικρινής. Οι προσπάθειες της BP (της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας που είχε μισθώσει την εξέδρα) για τη διακοπή της διαρροής δεν έχουν ως τώρα αποτέλεσμα", δήλωσε η αντιναύαρχος Μέρι Λάντρι της ακτοφυλακής των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Νέα Ορλεάνη.

Αν και αρνήθηκε να συγκρίνει την κατάσταση με την καταστροφή του Exxon Valdez , που βυθίστηκε ανοικτά των ακτών της Αλάσκας αφήνοντας να διαρρεύσουν στα θάλασσα 40 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου ρυπαίνοντας περιοχή ακτίνας 1.300 χιλιομέτρων, διαβεβαίωσε ότι "εάν δεν σφραγίσουμε το πηγάδι (του κοιτάσματος), αυτή θα είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην αμερικανική ιστορία".

Η ανάγκη διακοπής της διαρροής είναι ακόμη μεγαλύτερη , καθώς η πετρελαιοκηλίδα, περιφέρειας μήκους 965 χιλιομέτρων, βρίσκεται σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων από τις ακτές της Λουιζιάνας, κοιτίδας ενός εύθραυστου οικοσυστήματος που αποτελείται από θαλασσοπούλια. Οι αρχές, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμες να βάλουν φωτιά στην πετρελαιοκηλίδα.

Η πλατφόρμα βυθίστηκε την Πέμπτη έπειτα από έκρηξη και πυρκαγιά το βράδυ της 20ής Απριλίου.

Σύμφωνα με τη BP, οι διαρροές απελευθερώνουν 159.000 λίτρα αργού ημερησίως. Η πλατφόρμα έφερε το όνομα "Deep Water Horizon" και ήταν ιδιοκτησία της Transocean περιείχε 2,6 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου και εξόρυσσε 1,27 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Η BP προσπάθησε με τη βοήθεια τεσσάρων ρομποτικών βραχιόνων να σφραγίσει δύο εξόδους σε βάθος 1.500 μέτρων. Αλλά οι προσπάθειές της έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει και οι μηχανικοί προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα υποβρύχιο κάλυμμα που θα σταματήσει τη διαρροή.

Η BP σχεδιάζει επίσης να σφραγίσει με ειδικό υλικό οριστικά τις εξόδους του πηγαδιού του πετρελαϊκού κοιτάσματος, αλλά αυτή διαδικασία θα χρειασθεί "δύο ή τρεις μήνες", σύμφωνα με ειδικό.
www.skai.gr

Αντιδράσεις: