18/4/10


Το πείραμα είναι αρκετά πρωτότυπο. Το διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερι, που εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα του Πάσχα 5/4/2010 με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μεταφέρει μαζί του βακτήρια σαλμονέλας. Οι αστροναύτες θέλουν να δουν πώς αυτή η μολυσματική ασθένεια επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό σε συνθήκες μικροβαρύτητας, μακριά δηλαδή από το γήινο περιβάλλον.


Στο διάστημα, σε κοντινή απόσταση από τη Γη, γίνονται καθημερινά πολλά επιστημονικά και ιατρικά πειράματα που στοχεύουν στην κατανόηση της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού αλλά και της φυσιολογίας των φυτών. Το συγκεκριμένο πείραμα είναι ξεχωριστό γιατί θα δώσει την ευκαιρία στους ειδικούς να καταλάβουν τη διαδικασία με την οποία εξαπλώνονται μολυσματικές ασθένειες όπως ο καρκίνος και κάποιες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον αναμένεται να προσφέρει νέες γνώσεις για την προστασία των αστροναυτών σε μελλοντικές αποστολές μακράς διάρκειας. Κι αυτό γιατί όταν ο ανθρώπινος οργανισμός βρίσκεται σε συνθήκες μικροβαρύτητας είναι ιδιαίτερα ευπαθής σε μολύνσεις εξαιτίας της μειωμένης λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα βακτήρια σαλμονέλας που αναπτύσσονται στα τρόφιμα θα βρίσκονται μαζί με ανθρώπινα κύτταρα σε ειδική πειραματική συσκευή επί 13 μέρες στο Διάστημα. Εκεί θα διαπιστωθεί ο τρόπος αλληλεπίδρασης μεταξύ τους. Τα βακτήρια θεωρούνται «ειδήμονες» στο να προσαρμόζονται σε διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες και έχουν την ικανότητα να αναπροσαρμόζουν την ιογόνο δύναμή τους ώστε να παρακάμπτουν την άμυνα των κυττάρων ενός οργανισμού.

Πηγή: tanea.gr