14/6/11

Με λουκέτο απειλούνται 150.000 επιχειρήσεις

Στον αέρα 450 χιλιάδες εργαζόμενοι

Κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο 150.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να βρεθούν άνεργοι περί τις 450.000 εργαζόμενοι. Στις 800.000 υπολογίζεται ο αριθμός των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σχεδόν η 1 στις 2 έχει ως κύριο στόχο την επιβίωση (ποσοστό 47%).

Μάλιστα, από τις 400.000 επιχειρήσεις που έχουν δάνεια, οι 150.000 θεωρούν ότι είναι υπερδανεισμένες και ότι αντιμετωπίζουν την απειλή του λουκέτου. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα με αντικείμενο τις μικρές επιχειρήσεις, που διενήργησε για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας η ICAP το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η πίεση στη ρευστότητα είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα για τις επιχειρήσεις σήμερα. Σε ποσοστό 80% δήλωσαν ότι τόσο οι πωλήσεις τους όσο και τα κέρδη τους υποχώρησαν μέσα στο 2010.

Η ανάγκη να πάνε σε αναδιάρθρωση οφειλών όσες επιχειρήσεις είναι υπερδανεισμένες είναι επιτακτική. Ας σημειωθεί ότι από τις 400.000 επιχειρήσεις που έχουν δάνεια οι 150.000 θεωρούν ότι δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν το φάσμα του λουκέτου.

Το άλλο πρόβλημα έχει να κάνει με τις επιταγές. Πλέον οι επιχειρήσεις δεν τις δέχονται για τις μεταξύ τους συναλλαγές, αφού θεωρούν αμφίβολο αν θα πληρωθούν.

Μάλιστα, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει νέο μοντέλο για τις μεταξύ τους συναλλαγές, καθώς χρησιμοποιούν τα μετρητά ή τις εγγυητικές επιστολές για την προμήθεια εμπορευμάτων και πρώτων υλών.

Ακόμα, από την έρευνα, την οποία επιμελήθηκε ο γενικός διευθυντής λιανικής τραπεζικής της ΕΤΕ κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, προκύπτει ότι:

Οι 4 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Η 1 στις 2 νιώθει απογοητευμένη από τις τράπεζες.

Σε ποσοστό 47% έχουν ως κύριο στόχο την επιβίωση. Οι 6 στους 10 επιχειρηματίες επηρεάστηκαν όχι μόνο επαγγελματικά αλλά και προσωπικά.

Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική πρακτική: το 57% μείωσε τις παραγγελίες, το 33% καθυστέρησε την πληρωμή των προμηθευτών, το 36% των επιχειρήσεων προχώρησε σε απολύσεις, το 23% καθιέρωσε ευέλικτο ωράριο εργασίας και το 36% προχώρησε σε επαναδιαπραγμάτευση του ενοικίου (το ποσοστό ήταν στο 18% στο εξάμηνο 2010).

Το 20% καθυστέρησε την πληρωμή των δανείων


Το 20% των επιχειρήσεων καθυστέρησε την πληρωμή των δανείων του. Ας σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ποσοστό ήταν 27% στο εξάμηνο 2010 και κινήθηκε πτωτικά λόγω του μέτρου των ρυθμίσεων που έχουν υιοθετήσει όλες οι τράπεζες. Σε ποσοστό 75%-80% οι μικρές επιχειρήσεις είδαν τόσο τις πωλήσεις τους, όσο και τα κέρδη τους να υποχωρούν πέρυσι και να πιέζονται οικονομικά από την αυξανόμενη ανισορροπία μεταξύ ημερών πληρωμών και ημερών εισπράξεων ( η διαφορά έχει αυξηθεί στις 20 μέρες) με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανάγκη για κεφάλαια κίνησης, αφού εισπράττουν κατά μέσο όρο στις 76 μέρες ενώ πρέπει να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε διάστημα 56 ημερών.







ΠΗΓΗ