26/6/11

Φτιάξε τη δική σου ισορροπημένη δίαιτα. Μέρος Τρίτο.

Συνεχίζουμε με τις ομάδες τροφίμων.

Πρωτεΐνη
Όπως αναφέραμε σε σχόλιο στην προηγούμενη ανάρτηση, δεν έχουμε αναφερθεί σε γραμμάρια να απλοποιήσουμε τα πράγματα και να μην χρειάζεται κανείς να ζυγίζει συνεχώς αυτά που τρώει. Στη περίπτωση της πρωτεΐνης αναφέρουμε γραμμάρια αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να δείτε με το μάτι πόσο είναι μια μερίδα περίπου. Έτσι τα 30 γραμμάρια τυριού η κρέατος είναι περίπου με το μάτι όσο 4 ζάρια, ενώ μια μερίδα 90-100 γραμμάρια κρέας είναι όσο μια τράπουλα. Επιπλέον μια φέτα τυρί για τοστ είναι επίσης περίπου 30 γραμμάρια. Σημειώνουμε ότι σε αυτό το σύστημα το τυρί ανήκει στην ομάδα της πρωτεΐνης αν και είναι και γαλακτοκομικό.
1 μερίδα πρωτεΐνης λοιπόν αντιστοιχεί σε:
30 γρ. μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα
30 γρ. θαλασσινά όπως στρείδια μύδια, γαρίδες...
30 γρ. ψάρι όπως σολομό και τόνο
30 γρ. τυρί
1 αυγό
* Για τα πιο λιπαρά κομμάτια κρέατος και τα λιπαρά τυριά προσθέτεις και 1 μερίδα λιπαρά.

Λιπαρά
1 κουταλιά γλυκού βούτυρο, μαργαρίνη, ελαιόλαδο, μαγιονέζα (προτίμησε ελαιόλαδο)
2 κουταλιές γλυκού ταχίνι
1 κουταλιά σούπας κρέμα γάλακτος (κανονική)
10 ελιές
1/8 αβοκάντο
2 ολόκληρα καρύδια
10 φιστίκια
15 φιστίκια Αιγίνης
6 αμύγδαλα
6 κάσιους

Γαλακτοκομικά
1 φλιτζάνι γάλα
1/2 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
200 γραμμάρια γιαούρτι
*Για πλήρες γαλακτοκομικά προσθέτεις και μια μερίδα λίπους.
http://natofao.blogspot.com/2011/06/blog-post_22.html