26/6/11

ΣHΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

 Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο κόστος ενός δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα. Οι σχετικές συνομιλίες με τράπεζες θα ολοκληρωθούν μέχρι τις στις 3 Ιουλίου.
Σημαντική άτυπη συνάντηση γίνεται τη Δευτέρα στη Ρώμη, μεταξύ εκπροσώπων των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης και ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας.
Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, ο μηχανισμός ανταλλαγής των ομολόγων με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης.
Εκπρόσωπος 400 τραπεζικών ιδρυμάτων είχε, στο πλαίσιο της εξελισσόμενης προσπάθειας, συνομιλίες αυτή την εβδομάδα με την ελληνική κυβέρνηση και πρόκειται να συμμετάσχει στη συνάντηση της Ρώμης.
Την ίδια ώρα, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να μην εκληφθεί η απόφαση για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων ως πιστωτικό γεγονός από τις αγορές, εντείνονται.

Γαλλικές και ισπανικές τράπεζες και ασφαλιστικοί όμιλοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους. Αλλά και η μεγάλη βελγική τράπεζα Dexia έχει επιδείξει ενδιαφέρον. Οι γερμανοί πιστωτές, εμφανίζονται κατ` αρχήν έτοιμοι να συμμετάσχουν, περιμένουν ωστόσο το πράσινο φως των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Για τον λόγο άλλωστε αυτόν η καγκελάριος Μέρκελ απέφυγε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου να αναφερθεί στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τις γερμανικές τράπεζες. Αντίθετα, ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί και ο ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο ήταν πιο συγκεκριμένοι. «Είχαμε πολλές συσκέψεις εργασίας, με τη συμμετοχή τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών της Γαλλίας...Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, ούτε έχουμε δυσκολία, ούτε φοβόμαστε», τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί.

Εν τω μεταξύ οι γερμανικές τράπεζες έχουν καταστήσει σαφές μέσω του συνδέσμου τους ότι απαιτούνται κίνητρα για την συμμετοχή τους στο κόστος. Κάτι που απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μιλώντας σήμερα στην Neue Osnabrücker Zeitung, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ διαβεβαίωσε ότι ο γερμανικός χρηματοπιστωτικός κόσμος θα συμβάλει στη διάσωση της Ελλάδας. «Θα πρέπει όμως και οι Έλληνες να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να σωθούν και οι ίδιοι», διευκρίνισε. Μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας οι γερμανοί πιστωτές καλούνται να καταθέσουν στοιχεία για τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν και να δηλώσουν εάν θα συμμετάσχουν στο κόστος της διάσωσης. Το γεγονός ότι το γερμανικό δημόσιο ελέγχει με διάφορους τρόπους τρεις από τις τράπεζες που κατέχουν τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις προτάσεις που θα καταθέσουν οι γερμανοί πιστωτές. Οι σχετικές συνομιλίες ξεκίνησαν στις αρχές της εβδομάδας και θα ολοκληρωθούν μέχρι την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup στις 3 Ιουλίου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι οι «συνεχίζονται οι συζητήσεις» για την πιθανή συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο κόστος ενός δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

''Τhe New Daily Mail''