9/6/11

Εργασία στο εξωτερικό: Όπου φύγει-φύγει


Μπορεί η Ελλάδα να κρατήσει τα παιδιά της; Λίγο η κρίση, λίγο η αγανάκτηση, λίγο ο δείκτης ανεργίας που φλερτάρει με το 20% σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, η ιδέα της μεγάλης φυγής περνάει λίγο πολύ από το μυαλό κάθε νέου που νιώθει ότι «χαραμίζεται» στην εργασιακή αρένα της χώρας.
Τα πτυχία και οι ικανότητες πολλές, αλλά συχνά αποδεικνύονται αντιστρόφως ανάλογες με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας εντός Ελλάδας. Και φυσικά, ακόμη κι όταν βρεθεί μια θέση, η ελληνική λογική επιτάσσει την ιδέα ότι… σου κάνουν χάρη, και μπορούν να απαιτήσουν οποιαδήποτε θυσία για έναν μισθό τριψήφιου αριθμού. Το δίλημμα που τίθεται για πολλούς είναι σαφές: Να τα βάψουν μαύρα (και να υπομείνουν την ελληνική πραγματικότητα) ή να ρίξουν… μαύρη πέτρα (και να βγουν στην αναζήτηση εργασιακής αξιοπρέπειας αλλού);
Να μείνω ή να φύγω;

«Γιατί να φύγω»: Για τις ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες, που δεν θεωρούν αυτονόητες τις υπερωρίες «για την ψυχή των προγόνων μας», για τους χαμηλούς δείκτες ανεργίας (το 2010 η Ολλανδία και η Αυστρία «σκόραραν» 4,2%) που καθιστούν την εύρεση δουλειάς θέμα μηνών, για τους αξιοπρεπείς, αν όχι υψηλότατους μισθούς με αξιοκρατικά κριτήρια, και γιατί, στο τέλος-τέλος, στο εξωτερικό υπολογίζονται τα πτυχία και οι δεξιότητές σας, για τα οποία κοπιάσατε και πληρώσατε (την «δωρεάν» παιδεία) για να τα αποκτήσετε στην Ελλάδα. Αυτά τουλάχιστον υποστήριξαν οι δέκα νέοι που πέρασαν τα σύνορα και μας μίλησαν για την εμπειρία τους σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life, και δεν έχουμε λόγο να τους αμφισβητήσουμε -ή να μην νιώσουμε έστω και ένα μικρό ψήγμα ζήλιας.
«Γιατί να μείνω»: Η άλλη πλευρά εκφράζει την επιφύλαξή της στην «οικονομική μετανάστευση», θεωρώντας την «πολυτέλεια για καλομαθημένους» όπως αναφέρθηκε σε σχόλιο του σχετικού δημοσιεύματος. Το κυριότερο είναι πως αυτό το κύμα φυγής στερεί την Ελλάδα από το δυνατότερο χαρτί της, την νέα γενιά και έτσι επιδεινώνεται περισσότερο η κατάσταση. Άλλωστε, εκτός του ότι πάντα είναι «πληγή» το να εγκαταλείπεις τον τόπο σου, τους φίλους, την οικογένειά σου, είναι ακόμη χειρότερο το να το κάνεις επειδή σε ανάγκασε η ανικανότητα διαχείρισης κάποιων άλλων –στην περίπτωσή μας των ελληνικών κυβερνήσεων.
Παίρνοντας την απόφαση

Προτού αρχίσετε το φρεσκάρισμα των ξένων γλωσσών που διαθέτει το βιογραφικό σας, θα πρέπει να έχετε ψάξει πρώτα όλα τα πιθανά ενδεχόμενα εργασίας στον κλάδο σας εντός Ελλάδος. Σύμφωνοι, τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται πλέον καμία πρόσληψη. Μην αφήνετε το κλίμα της περιόδου να σας προκαταβάλλει αρνητικά και να πάρετε μια τέτοια απόφαση χωρίς να έχετε ιδία πείρα.
Αφού έχετε ψάξει αρκετά και είστε βέβαιοι ότι τα οικονομικά σας δεν αντέχουν επιπλέον μάταιη αναμονή για απαντητικά emails σε αποστολή βιογραφικών σας, συζητήστε την απόφασή σας με τους κοντινούς σας ανθρώπους και λάβετε υπόψη σας την γνώμη και τις συμβουλές τους.
Σειρά έχει το να αποφασίσετε σε ποια χώρα θα χτίσετε την νέα σας ζωή. Τον πρώτο λόγο σε αυτό το σημείο έχει η γλωσσική σας επάρκεια στην μητρική της κάθε χώρας. Αν μιλάτε για παράδειγμα γαλλικά, οι πιθανοί Παριζιάνοι εργοδότες σας θα εκτιμήσουν το να έχετε γράψει το βιογραφικό σας στην γλώσσα τους και όχι στα αγγλικά. Φυσικά, μία έρευνα για τους τομείς στους οποίους παρουσιάζει ανάπτυξη η κάθε χώρα, και αν αυτοί συμπίπτουν με το πεδίο γνώσεών σας θα ήταν πολύτιμη.
Πώς να βρείτε δουλειά στο εξωτερικό

Η πιο ασφαλής επιλογή είναι να ψάξετε από το σπίτι σας, από την άνεση του υπολογιστή σας στην Ελλάδα, καθώς οι διαθέσιμες πηγές έρευνας για την αγορά εργασίας σας δίνουν ένα καλό διαδικτυακό εφόδιο, χωρίς να χρειαστεί να τα θυσιάσετε όλα και να ψάξετε από το μηδέν σαν «πρωτάρηδες» σε μία ξένη χώρα.
*EURES
Πρώτο βήμα, το προτεινόμενο από τον ΟΑΕΔ site της EURES. Πρόκειται για την επίσημη ευρωπαϊκή πύλη της Κομισιόν για την πληροφόρηση των πολιτών για την εργασιακή διαθεσιμότητα στην Γηραιά Ήπειρο. Αυτή την στιγμή, υπάρχουν διαθέσιμες περίπου 6.000 «αγγελίες» θέσεων εργασίας από 31 χώρες δημοσιευμένες στις σελίδες της πύλης. Η εύχρηστη μηχανή αναζήτησης διαθέτει πολλές επαγγελματικές υποκατηγορίες για να βρείτε ακριβώς τον τομέα ενδιαφέροντός σας και οι αγγελίες είναι ακριβέστατες, παρέχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (προσόντα, αμοιβή, διάρκεια σύμβασης, στοιχεία επικοινωνίας κλπ).
Επιπλέον, το δίκτυο της EURES διαθέτει 850 συμβούλους σε όλη την Ευρώπη, που μπορούν να σας καθοδηγήσουν δωρεάν τηλεφωνικώς (στους αριθμούς που μπορείτε να βρείτε εδώ) και να σας κατατοπίσουν για τα δικαιώματα και τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνετε σε κάθε χώρα. Στο ίδιο site θα βρείτε πολλές χρήσιμες πληροφορίες, όπως συνδέσμους στις Εθνικές Υπηρεσίας Απασχόλησης κάθε κράτους και δυνατότητα να «ανεβάσετε» το βιογραφικό σας ώστε να είναι διαθέσιμο στην βάση δεδομένων.
*EurActiv
Εστιασμένο στον τομέα των ευρωπαϊκών θεμάτων, το EurActiv Jobs συγκεντρώνει όλες τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας που προσφέρουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Αυτό σημαίνει πως εδώ μπορείτε να κάνετε αίτηση για εργασία σε ιδρύματα όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διεθνείς οργανισμούς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και think tanks. Η γκάμα θέσεων περιλαμβάνει τις ειδικότητες του management, των νομικών, των οικονομικών και των κοινωνικών επιστημών, γραμματειακά πόστα, επικοινωνιολόγους, ειδικευμένους στις διεθνείς σχέσεις και όποια άλλη ειδικότητα μπορεί να εργαστεί σε αυτά τα ιδρύματα. Στο site ανακοινώνονται οι προκηρύξεις καθώς και η διορία που έχετε να κάνετε αίτηση ενδιαφέροντος.
*EPSO
Άλλη μια πύλη που θα κάνει την είσοδό σας στον ευρωπαϊκό χώρο εργασίας ευκολότερη, το EPSO σας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσετε τον προσωπικό σας φάκελο στο δίκτυο και να δηλώνετε συμμετοχή στους επίσημους διαγωνισμούς των ευρωπαϊκών θεσμών οι οποίοι ζητούν προσωπικό ή δίνουν υποτροφίες, internships κλπ. Τα τελευταία χρόνια, 8.400 άτομα έχουν βρει μέσα από αυτό το πρόγραμμα μια θέση εργασίας στις χώρες-μέλη της Ε.Ε.
*Eurojobs.com
Από τα πιο πλήρη sites εργασίας που συναντήσαμε στο διαδίκτυο, το EuroJobs αφενός προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν και αφετέρου συγκεντρώνει κενές θέσεις από κάθε πιθανή γωνία της Ευρώπης (και όχι μόνο) για κάθε ειδικότητα. Επιλέξτε την χώρα, τον τομέα και τις λέξεις-κλειδιά για την εργασία που αναζητάτε και δικτυωθείτε με τους εργοδότες μέσα από μερικά κλικ.
*i-Agora
Εδώ θα βρείτε διαθέσιμες αγγελίες ταξινομημένες εύχρηστα, είτε για την Ευρώπη, είτε για άλλες περιοχές του πλανήτη. Το i-Agora διαθέτει και premium έκδοση για περισσότερες θέσεις εργασίας έναντι κάποιας συνδρομής.
*IT jobs
Για τον σταθερά ανερχόμενο και περιζήτητο κλάδο της πληροφορικής και των ψηφιακών συστημάτων, υπάρχει εξειδικευμένος ιστότοπος, όπου μπορείτε να ανεβάσετε το βιογραφικό σας και να «ξεφυλλίσετε» τις διαθέσιμες αγγελίες, που την στιγμή της έρευνάς έφταναν τις 10.000.
*Η περίπτωση του Virtual Job Fair
Σε προκαθορισμένη μέρα και ώρα, συνδέεστε στο διαδίκτυο, πηγαίνετε από ψηφιακό πάγκο σε ψηφιακό πάγκο και συνομιλείτε με τον πιθανό εργοδότη σας μέσω live chat. Αυτό είναι το Virtual Job Fair, ένα «παζάρι» δηλαδή απασχόλησης, που γίνεται από την άνεση του σπιτιού σας, χωρίς να έχετε το άγχος της συμβατικής συνέντευξης. Την τακτική αυτή ακολουθούν αρκετές μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού, χωρίς όμως αυτό να γίνεται σε τακτική βάση. Επομένως, η καλύτερη επιλογή σας είναι να κάνετε πού και πού ένα google search με τους όρους virtual ή online job fair και να μένετε ενημερωμένοι.
*Μερικές συμβουλές δικτύωσης
Χρησιμοποιήστε τα προφίλ σας σε site κοινωνικής δικτύωσης για να αυξήσετε τον κύκλο σας και τις πιθανότητες να εντοπίσετε έτσι μια καλή θέση εργασίας. Μπορείτε επιπλέον να επικοινωνείτε με φίλους ή γνωστούς σας που διαμένουν στο εξωτερικό, ώστε να σας ενημερώνουν «εκ των έσω» πώς λειτουργεί η αγορά εργασίας σε εκείνη την χώρα. Σημαντικό εργαλεία στην ίδια υπόθεση είναι το LinkedIn. Παρ’ ότι το λιγότερο δημοφιλές από τα «μοντέρνα» κοινωνικά δίκτυα, η λογική του βασίζεται στην δικτύωση εταιριών με τους υπαλλήλους τους και την δημοσίευση πιθανών κενών θέσεων στην εργασιακή τους οικογένεια.












in2life.gr