25/7/12

Μειώνοντας το αλάτι..μειώνεις τον κίνδυνο καρκίνου


Ένας στους 7 καρκίνους στομάχου θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν οι άνθρωποι τηρούσαν τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες κατανάλωσης αλατιού, λένε οι ειδικοί του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund) στην Βρετανία.


Μειώνοντας τα αλμυρά φαγητά, όπως το μπέικον, το ψωμί, τα αλμυρά δημητριακά κτλ μειώνεται και ο κίνδυνος υποστηρίζουν καθώς το αλάτι εκτός από υψηλή πίεση, καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά μπορεί να προκαλέσει και καρκίνο στομάχου.
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα αλατιού είναι μόλις 6γρ. δηλαδή περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού, οι άνθρωποι όμως, στην Βρετανία σύμφωνα με τις έρευνες καταναλώνουν περισσότερο από 8,6γρ. την ημέρα καθώς δύσκολα υπολογίζεις την ποσότητα του αλατιού που είναι κρυμμένο μέσα στα τρόφιμα.

Οι ειδικοί του Ταμείου υποστηρίζουν ότι από τις περίπου 6.000 περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου που εντοπίζονται κάθε χρόνο στην Βρετανία το 14% εξ αυτών δηλαδή οι 800 περιπτώσεις θα μπορούσε να έχουν αποφευχθεί αν όλοι τηρούσαν τις οδηγίες χαμηλής πρόσληψης αλατιού.

Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας Καρκίνου ζήτησε μάλιστα και μια διαφορετική σήμανση πάνω στα προϊόντα έτσι ώστε να βοηθηθεί το καταναλωτικό κοινό. Κόκκινη σήμανση για όσα έχουν υψηλές ποσότητες αλατιού, πορτοκαλί για μέση ποσότητα και πράσινο για χαμηλή περιεκτικότητα. Η πρόταση βέβαια συναντά αντιστάσεις από τους παρασκευαστές τροφίμων.

Το βρετανικό υπουργείο Υγείας πάντως υποστηρίζει ότι θα μελετήσει τις προτάσεις και τα αποτελέσματα τις μελέτης μαζί με τις επιπλέον έρευνες που γίνονται και από άλλους οργανισμούς πάνω στο ίδιο θέμα προκειμένου να οργανώσουν μια συνολική ενημερωτική καμπάνια για τις βλάβες που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση αλατιού.


Το κρυμμένο αλάτι


Οι τροφές που κρύβουν περισσότερο αλάτι απ’ ότι φανταζόμαστε είναι το ψωμί, τα ψωμάκια του τοστ, τα αλλαντικά, τα τυριά, τα δημητριακά, ακόμη και οι θεωρητικά υγιεινές μπάρες, οι έτοιμες σάλτσες, το κέτσαπ, η μουστάρδα, τα λαχανικά σε κονσέρβα.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι το 65% του αλατιού που καταναλώνουμε καθημερινά προέρχεται από τα προϊόντα που αγοράζουμε στο σούπερ μάρκετ.
Ο πιο σίγουρος τρόπος για να ελέγχουμε την ποσότητα αλατιού που καταναλώνουμε είναι να τρώμε σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό και φυσικά να προτιμάμε φρέσκα λαχανικά.




















πηγη:cosmedic