24/7/12

Γεννήθηκαν τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά


Οι πρώτοι (επίσημα) γενετικά τροποποιημένοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν δημιουργηθεί.

Η αποκάλυψη ότι 30 υγιή μωρά γεννήθηκαν μετά από μια σειρά πειραμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκάλεσε οργή και συζητήσεις ανά τα έθνη σχετικά με τη δεοντολογία. Μέχρι στιγμής, δύο από τα μωρά έχουν ελεγχθεί και έχουν βρεθεί να ..περιέχουν γονίδια από τρεις «γονείς»!
Δεκαπέντε από τα παιδιά γεννήθηκαν κατά τα τρία τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα ενός πειραματικού προγράμματος του Ινστιτούτου Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Επιστήμης, Science of St Barnabas, στο Νιου Τζέρσεϊ. Τα μωρά γεννήθηκαν από γυναίκες που είχαν προβλήματα σύλληψης. Επιπλέον γονίδια από μια άλλη δότρια εισήχθησαν, πριν αυτά γονιμοποιηθούν, σε μια προσπάθεια να μπορέσουν να συλλάβουν.
Οι γενετικές εξετάσεις των δακτυλικών αποτυπωμάτων σε δύο παιδιά ενός έτους, επιβεβαιώνουν ότι έχουν κληρονομήσει το DNA από τρεις ενήλικες – δύο γυναίκες και έναν άνδρα. Το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν κληρονομήσει τα επιπλέον γονίδια, σημαίνει ότι με τη σειρά τους, είναι σε θέση να τα περάσουν και αυτά στους δικούς τους απογόνους τους!!!
Η αλλοίωση της ανθρώπινης βλαστικής σειράς – σε συνδυασμό με τα μαστορέματα (DNA) των ειδών μας – είναι μια τεχνική που αποφεύγεται από την συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων του κόσμου.
Γενετιστές φοβούνται ότι μια μέρα αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει νέες φυλές των ανθρώπων με επιπλέον, τα επιθυμητά χαρακτηριστικά, όπως αντοχή/δύναμη και υψηλή νοημοσύνη.
Γράφοντας στο περιοδικό Human Reproduction, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γενετιστή πρωτοπόρο καθηγητή Ζακ Κοέν, λένε πως αυτή είναι η πρώτη περίπτωση ανθρώπου με βλαστική γενετική τροποποίηση που έχει ως αποτέλεσμα τα υγιή παιδιά ».
Ορισμένοι ειδικοί επέκριναν δριμύτατα τα πειράματα. Ο Λόρδος Ουίνστον, του Νοσοκομείου Hammersmith, στο Δυτικό Λονδίνο, δήλωσε στο BBC : «Όσον αφορά την υπογονιμότητα , δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η τεχνική αυτή αξίζει. . . Είμαι έκπληκτος ότι έχει πραγματοποιηθεί σε αυτό το στάδιο. Θα έπρεπε να μην επιτρέπεται στη Βρετανία. ”
Ο John Smeaton, διευθυντής της Εταιρείας για την Προστασία των αγέννητων παιδιών, είπε: «Τρέφω τεράστια συμπάθεια για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Αλλά αυτή φαίνεται να είναι μια ακόμη απόδειξη για το γεγονός ότι η όλη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ως μέσο για να συλλάβουν μωρά, οδηγεί σε μωρά που θεωρούνται αντικείμενα σε μια γραμμή παραγωγής… «Είναι ένα ακόμη, πολύ ανησυχητικό βήμα, για να φέρει σε λάθος δρόμο την ανθρωπότητα.”
Ο καθηγητής Κοέν και οι συνεργάτες του διέγνωσαν ότι οι γυναίκες ήταν ”άγονες” επειδή είχαν ελαττώματα στις μικροσκοπικές δομές στα κύτταρα των ωαρίων τους, που ονομάζονται μιτοχόνδρια. Πήραν τα ωάρια από δωρητές και χρησιμοποιώντας μια λεπτή βελόνα, απορρόφησαν μέρος του εσωτερικού υλικού – που περιέχει τα «υγιή» μιτοχόνδρια – και τα τοποθέτησαν στις γυναίκες που επιθυμούσαν να συλλάβουν.
Επειδή τα μιτοχόνδρια περιέχουν γονίδια, τα μωρά που προκύπτουν από την επεξεργασία του DNA, τα έχουν κληρονομήσει και από τις δύο γυναίκες. Αυτά τα γονίδια μπορούν με την σειρά τους να μεταδοθούν κατά το μήκος της ”μητρικής γραμμής” (γραμμής αίματος).
Ένας εκπρόσωπος για την Ανθρώπινη Γονιμοποίηση και Εμβρυολογία (HFEA), που ρυθμίζει την τεχνολογία «υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» στη Βρετανία, δήλωσε ότι δεν θα χορηγήσει άδεια για την τεχνική αυτή, αφού πρόκειται να τροποποιηθεί η βλαστική.
Ο Ζακ Κοέν θεωρείται ένας λαμπρός, αλλά αμφιλεγόμενος επιστήμονας, ο οποίος έχει ξεπεράσει τα όρια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Έχει αναπτύξει μια τεχνική που επιτρέπει στους υπογόνιμους άνδρες να έχουν τα δικά τους παιδιά, με την έγχυση DNA του σπέρματος κατευθείαν στο ωάριο, στο εργαστήριο.
Πέρυσι, ο καθηγητής Cohen δήλωσε ότι η εμπειρία του θα του επιτρέψει να κλωνοποιήσει παιδιά… – μια προοπτική που έλαβε με φρίκη η επιστημονική κοινότητα. «Θα ήταν έργο ενός απογεύματος για έναν από τους μαθητές μου», είπε, προσθέτοντας ότι είχε προσεγγιστεί από ιδιώτες «τουλάχιστον τρεις» που επιθυμούσαν να δημιουργήσουν ένα κλωνοποιημένο παιδί, αλλά απέρριψε τις αιτήσεις τους.