16/5/13

Ποιες αποδείξεις μειώνουν το φόρο

Γράφει ο Στέλιος Κράλογλου




 Οι εννέα ειδών αποδείξεις που μπορούν να περιορίσουν ή ακόμη και να μηδενίσουν τον φόρο εισοδήματος περιέχονται σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Τα έξοδα για γιατρούς, οι δαπάνες για ενοίκιο, οι τόκοι στεγαστικών δανείων, τα νοσήλια, τα ασφάλιστρα, τα δίδακτρα και το ενοίκιο κύριας κατοικίας αποτελούν «όπλα» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι φορολογούμενοι για να μειώσουν κατά 10% τη φορολογική επιβάρυνσή τους.

Αυτές οι φοροελαφρυνσεις θα ισχύσουν φέτος για τελευταία φορά, καθώς από το 2014 θα προβλέπεται έκπτωση φόρου μόνο για ιατρικές δαπάνες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο, οι παρακάτω κατηγορίες δαπανών μειώνουν κατά 10% τον φόρο εισοδήματος:

1. Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Το ποσό της μείωσης φόρου που προκύπτει από τις δαπάνες αυτές δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.

2. Οι εισφορές που καταβλήθηκαν σε ασφαλιστικά ταμεία.

3. Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν ως δωρεές ή χορηγίες στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους ιερούς ναούς, τις ιερές μονές του Αγίου Ορους, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία. Σε κάθε περίπτωση, η έκπτωση των δωρεών και των χορηγιών θα γίνεται εφόσον τα ποσά αυτά υπερβαίνουν συνολικά τα 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των χρηματικών δωρεών και χορηγιών, στο οποίο υπολογίζεται η έκπτωση, δεν μπορεί να υπερβεί το 10% του ετησίου εισοδήματος που προκύπτει βάσει τεκμηρίων.

4. Οι καταβληθέντες εντός του προηγουμένου έτους τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσό δανείου έως 200.000 ευρώ και σε κατοικία έως 120τ.μ.

5. Τα ασφάλιστρα που καταβλήθηκαν για ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθένειας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 120 ευρώ για τον άγαμο και τα 240 ευρώ για τους έγγαμους. Το ποσό της δαπάνης για ασφάλιστρα μειώνει τον φόρο μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη).

6. Η διατροφή που κατέβαλε ο ένας σύζυγος στον άλλο. Το ποσό που αφαιρείται από τον φόρο εισοδήματος του καταβάλλοντος τη διατροφή δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.

7. Τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν σε φροντιστήρια μαθημάτων ή σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Για κάθε μέλος της οικογένειας, για το οποίο καταβλήθηκαν δίδακτρα, το ανώτατο ποσό έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

8. Τα ενοίκια κύριας κατοικίας. Το ποσό της ετήσιας δαπάνης ενοικίων κύριας κατοικίας, επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση, δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ, συνεπώς η συνολική μείωση φόρου που προκύπτει από τη δαπάνη αυτή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 100 ευρώ (10% x 1.000 ευρώ)!

9. Τα ενοίκια που πληρώθηκαν για τη στέγαση προστατευόμενων τέκνων, τα οποία σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής της οικογένειας. Για τη δαπάνη αυτή ισχύει ό,τι ακριβώς προβλέπεται και για τα ενοίκια κύριας κατοικίας.

Τι να προσέξετε για τις αποδείξεις ενοικίων

Η μείωση φόρου για τα ενοίκια αναγνωρίζεται μόνο όταν ο φορολογούμενος αναγράφει στις οικείες ενδείξεις της ετήσιας αρχικής (εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης) δήλωσης φόρου εισοδήματος τον ΑΦΜ του εκμισθωτή. Αν πρόκειται για εκμισθωτές που δεν κατοικούν ούτε διαμένουν στην Ελλάδα, μπορεί να αναγράφεται ο ΑΦΜ του πληρεξουσίου ή του νόμιμου εκπροσώπου τους. Για τους ανήλικους εκμισθωτές, που δεν έχουν ΑΦΜ, πρέπει αναγράφεται ο ΑΦΜ του προσώπου που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου. Οσοι παίρνουν στεγαστικό επίδομα, ανεξαρτήτως του ύψους του, δεν δικαιούνται την έκπτωση αυτή. Ομοίως, δεν δικαιούνται αυτήν τη μείωση οι φορολογούμενοι, όταν οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, ή τα τέκνα που τους βαρύνουν έχουν πλήρη κυριότητα ή κατοχή (επικαρπία, δικαίωμα οίκησης) εξ ολοκλήρου σε οικία με επιφάνεια τουλάχιστον ίση με εκείνη της μισθωμένης κύριας κατοικίας, η οποία βρίσκεται στον ίδιο νομό με τη μισθωμένη.

Ενα παράδειγμα για άγαμο φορολογούμενο

Αγαμος φορολογούμενος που θα δηλώσει στην Εφορία ετήσιο εισόδημα 20.000 από μισθωτές υπηρεσίες (για το 2012) θα πρέπει να πληρώσει κανονικά 2.920 ευρώ για φόρο εισοδήματος.
Ομως:

ñ εάν δηλώσει δαπάνη ενοικίου (έως 1.000 ευρώ) γλυτώνει 100 ευρώ φόρο,

ñ εάν έχει πραγματοποιήσει ιατρικές και νοσοκομειακές δαπάνες 7.000 ευρώ γλυτώνει άλλα 700 ευρώ

ñ εάν πλήρωσε για τόκους στεγαστικού δανείου 1.200 ευρώ γλυτώνει άλλα 120 ευρώ

Ετσι, αντί για 2.920 ευρώ, θα πληρώσει 2.000 ευρώ φόρο εισοδήματος.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 5.000 ευρώ στη φετινή φορολογική δήλωση, ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει μαζέψει αποδείξεις σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματός του για το έτος 2012.
 






πηγη:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ