Πεκίνο – Αποστολή: Χριστίνα Κοραή
Σημαντικές δεσμεύσεις για την συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας ανέλαβαν ο Πρωθυπουργός και ο Κινέζος ομόλογος του στην συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο.
Ο Α. Σαμαράς έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους στο «σπίτι του λαού» στην πλατεία Τιεν αν Μεν από τον Λι Κετσιάνγκ. Ο Κινέζος Πρωθυπουργός κατά την προσφώνηση του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ελληνικής αντιπροσωπείας τόνισε «Είμαστε παγκόσμιες ναυτιλιακές δυνάμεις και μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς».
Ήταν η πρώτη φορά που από τα πιο επίσημα χείλη, εκφράστηκε το κινεζικό ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. «Οι κινεζικές επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα στους τομείς των υποδομών και θα κάνουμε ότι μπορούμε για τα ελληνικά προϊόντα, έτσι ώστε το 2015 οι εισαγωγές να φτάσουν τα 8 δισ δολάρια».
«Η Ελλάδα κερδίζει το εθνικό στοίχημα για έξοδο από την κρίση»
Επίσης ο κ. Λι Κετσιάνγκ έδειξε μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το λάδι, τα μάρμαρα και τα φάρμακα.
Παράλληλα τέθηκε για μία ακόμη φορά το θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κινεζικές επιχειρήσεις με την γραφειοκρατία.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην αντιφώνηση του σημείωσε πως «με το νέο επενδυτικό νόμο προβλέπονται διαδικασίες fast tracκ» και πρόσθεσε «είμαστε εδώ να τα βλέπουμε όλα βήμα – βήμα για να διευκολύνουμε την συνεργασία μεταξύ των χωρών».
Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι τώρα «το σημαντικό είναι να κάνουμε το follow up των όσων συζητήσαμε» και ο Κινέζος ομόλογος του απάντησε «αυτό ακριβώς επιθυμούμε και εμείς».
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση να παραχωρείται άδεια παραμονής 5ετούς διάρκειας σε όσους κινέζους επιχειρηματίες επενδύσουν σε ακίνητα άνω των 250 χιλ. ευρώ.
Η κινεζική αντιπροσωπεία επεσήμανε την στήριξη της στην ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του Κυπριακού ενώ έθεσαν και το θέμα των σχέσεων με την Ε.Ε. Μάλιστα ζήτησαν από τον Α. Σαμαρά κατά την διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 2014 να προσπαθήσει προκειμένου να υπάρξει εμβάθυνση των σχέσεων της Κίνας με την Ε.Ε.
Τέλος στο τραπέζι των συναντήσεων έπεσε και το θέμα της βίζας για την διευκόλυνση των κινέζων τουριστών. Χαρακτήρισαν ως θετικό βήμα την δημιουργία «visa center» που λειτουργεί ήδη στο Πεκίνο και ζήτησαν την δημιουργία κι άλλων
ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ υπογράφηκε σειρά συμφωνιών και πρωτοκόλλων.
Συγκεκριμένα:
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του Ελληνικού Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων και τη δυναμική συμμετοχή σε αυτό κινεζικών εταιρειών. Το ενδιαφέρον ενός κορυφαίου χρηματοπιστωτικού οργανισμού, όπως η China Development Bank, είναι ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των Κινέζων στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece Στέφανος Ησαΐας υπέγραψε Συμφωνητικό Συνεργασίας του Invest in Greece, με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς προτεραιότητας, όπως, τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και στη χρηματοδότηση επενδύσεων. Η China Development Bank θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και κατόπιν αξιολόγησης, θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους. Η China Development Bank καλωσορίζει θερμά την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία του Institute for Growth, με σκοπό την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εξετάζοντας θετικά τη συμμετοχή της σε αυτή τη διεθνή συνεργασία.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei, από το οποίο προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρεία τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά ερευνητικά κέντρα και ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες. Επιπλέον, η εταιρεία Huawei είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και να παράσχει εκπαίδευση και θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους.
Ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία ZTE, προκειμένου να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της ZTE στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η εταιρεία είναι εκ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως. Έχει πελατειακή βάση με περισσότερους από 500 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παγκοσμίως και έχει παρουσία σε 140 και πλέον χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Πηγη:real.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου