Τη θέση που δικαιούται και στη διεθνή βιβλιογραφία, αλλά και στην ιστορική πραγματικότητα, αρχίζει να καταλαμβάνει η ευρύτερη περιοχή της Άρτας, με εξέχοντα μνημεία της βυζαντινής και μεσοβυζαντινής περιόδου.
Παρά τις δυσκολίες και τη γραφειοκρατία που διακρίνει ακόμη τη δημόσια διοίκηση, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες ανάδειξης και αναστήλωσης του Κάστρου της Άρτας. Το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα την Άρτα και αρμοδιότητες στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας δίνουν μεγάλη έμφαση στα μνημεία της περιοχής, φιλοδοξώντας σε εύλογο χρονικό διάστημα να αποτελέσουν μία κοινή ομάδα επισκέψιμων χώρων, που θα δημιουργήσουν ένα ενδιαφέρον ιστορικό αλλά και τουριστικό πλέγμα.
Ειδικά το Κάστρο της Άρτας είναι ένα σημαντικό μνημείο για τη βυζαντινή ιστορία της περιοχής, όπως τόνισε η προϊσταμένη της 8ης ΕΒΑ Β. Παπαδοπούλου που έχει αναλάβει και καθήκοντα αντικαταστάτη της προϊσταμένης στη 18η Εφορεία. Το έργο προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει αναστηλωτικές εργασίες, καθαρισμούς και συρραφές ρωγμών για να είναι επισκέψιμο και προσβάσιμο. Κατά τη διάρκεια των εργασιών και από πρόδρομες ανασκαφικές εργασίες επιβεβαιώνεται ότι την περίοδο του Δεσποτάτου της Ηπείρου, ειδικά την περίοδο του Μιχαήλ Β’ Κομνηνού Δούκα έγιναν εκτεταμένες παρεμβάσεις σε αυτό, όπως και μετέπειτα την εποχή της Τουρκοκρατίας από τον Αλή Πασά. Στο κέντρο του Κάστρου της Άρτας δεσπόζουν τα λείψανα ενός μεγάλου οικοδομήματος, που εκτιμάται πως αποτελούσε το κέντρο διοίκησης του Δεσποτάτου, η έδρα του οποίου βρισκόταν στην Άρτα. «Είναι σημαντικό, γιατί κοσμικά κτίρια δεν διασώζονται πολλά από εκείνη την περίοδο, σε αντίθεση με τα θρησκευτικά μνημεία.
Φιλοδοξούμε να γίνουν και διερευνητικές τομές που θα λύσουν και επιπλέον θέματα και απορίες», σημείωσε η κα Παπαδοπούλου, για να αναφερθεί στη συνέχεια στη σύνδεση του συγκεκριμένου έργου και με άλλα που προηγήθηκαν στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ. «Υπάρχουν σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης των κελιών του μοναστηριού της Βλαχέρνας, αλλά και σε ένα σημαντικό μνημείο της βυζαντινής περιόδου στην Κορωνησία. Σε συνδυασμό και με έργα που προηγήθηκαν από το Γ’ ΚΠΣ στην Αγία Θεοδώρα, την Παρηγορίτισσα, τον Άγιο Βασίλειο και αλλού, αποδεικνύεται η έμφαση του Υπουργείου Πολιτισμού στην ανάδειξη των μνημείων της περιοχής. Αν και υπάρχουν γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια, έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια στην εξέλιξη των έργων. Η Άρτα στη διεθνή βιβλιογραφία «παίζει» δυνατά και τον επόμενο χρόνο σε διεθνή έκθεση για τα βυζαντινά μνημεία που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον, η Άρτα θα έχει περίοπτη θέση», τόνισε η κα Παπαδοπούλου.
πηγη:epirusgate.blogspot.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου