20/12/12

Χριστούγεννα 2012 - Πρωτοχρονιά 2013

Οι σημαντικότερες γιορτές σε 21 δήμους εντός και σε 6 εκτός Αττικής


Σίγουρα στο χριστουγεννιάτικο Λονδίνο νιώθεις πολίτης του κόσμου και το χαίρεσαι, και τα ξενύχτια γύρω από το πλωτό έλατο στο Ρίο ντε Τζανέιρο είναι εμπειρία που έστω για μια φορά χρειάζεται κάποιος να αποκτήσει.

Εμείς όμως που ζούμε στην κανονική ζωή, αυτή που (μάλλον και) φέτος δεν μας επιτρέπει να ξεμυτίσουμε από τα σύνορα ή και την ίδια μας την πόλη, έχουμε σίγουρα πολύ καλύτερα πράγματα να κάνουμε από το να μοιάσουμε στον Εμπενίζερ Σκρουτζ σε διάθεση και πνεύμα.

Σε πείσμα της γενικότερης κατήφειας, υπάρχουν ακόμα κάποιοι αισιόδοξοι που στήνουν χριστουγεννιάτικα χωριά και αφιερώνονται σε κοινωνικούς σκοπούς που δεν χάνουν το νόημά τους μόλις αλλάξει ο χρόνος.

Εντός και εκτός Αττικής οι δήμοι στήνουν μικρές ή μεγαλύτερες γιορτές σε θέατρα, πεζόδρομους και πλατείες, δημιουργούν χριστουγεννιάτικα χωριά, αγιοβασιλιάτικα πάρκα, χώρους παιχνιδιών και πολυθεάματα για όλες τις ηλικίες, με ατμόσφαιρα και μηνύματα που σου θυμίζουν ότι έχεις ακόμα λόγους να συμμετέχεις στη γιορτή.

Χριστούγεννα 2012 - Πρωτοχρονιά 2013

 Η οποία ειδικά φέτος μοιάζει να πλησιάζει περισσότερο από ποτέ στο αρχικό της νόημα, αφού εκτός από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις, οι δήμοι Αττικής παρουσιάζουν μια σειρά από δράσεις αλληλεγγύης με στόχο την ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικά ομάδων. Δείτε τις 27 ομορφότερες από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και όπως τελειώνουν και τα παραμύθια, ετοιμαστείτε να περάσετε κι εσείς καλύτερα.

 
Βόρεια προάστια
Βριλήσσια
 
Χριστούγεννα 2012 - Πρωτοχρονιά 2013
Το ίδιο και περισσότερο χαρούμενα και γιορτινά με άλλες πιο... ευοίωνες εποχές υπόσχεται να είναι τα φετινά Χριστούγεννα ο Δήμος Βριλησσίων. Μουσική, χορός, τραγούδι, θεατρικά δρώμενα, κάλαντα από τη φιλαρμονική του Δήμου και πολλές ακόμα εκδηλώσεις από τα πολιτιστικά του εργαστήρια, θα διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους, υπενθυμίζοντας σε όλους πως οι γιορτές χαράς δεν έχουν όριο ηλικίας. www.vrilissia.gr  
Λυκόβρυση - Πεύκη
 
Χριστούγεννα 2012 - Πρωτοχρονιά 2013
Αφιερωμένο στα παιδιά και στο παιδί που κρύβει ο καθένας μέσα μας το φετινό πρόγραμμα που συνδιοργανώνουν ο Δήμος και ο Εμπορικός Σύλλογος Λυκόβρυσης - Πεύκης. Θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, ζωντανή μουσική με πρωτότυπα μουσικά όργανα, παντομίμα, κουκλοθέατρο, διαδραστικά παιχνίδια, δρώμενα προσκόπων (τοξοβολία, αερομοντελισμός, δημιουργία χριστουγεννιάτικης κάρτας και στολιδιών, πύργος αναρρίχησης, τρισδιάστατο επιτραπέζιο «Το φιδάκι της φύσης»), η Νεράιδα των Παραμυθιών με πλούσια νεραϊδοδώρα, τα Ξωτικά, παιδικό μακιγιάζ των ηρώων των παραμυθιών θα σκορπίσουν μεταξύ άλλων εκπλήξεων το άρωμα Χριστουγέννων ως το τέλος Δεκεμβρίου. www.likovrisipefki.gr  
Μεταμόρφωση
 
Χριστούγεννα 2012 - Πρωτοχρονιά 2013
Ως τις 6 Ιανουαρίου 2013 θα διαρκέσει η εορταστική ατμόσφαιρα στον Δήμο Μεταμόρφωσης. Επίκεντρο η όμορφη Παιχνιδοχώρα στην πλατεία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με καρουσέλ, παιδικό τρενάκι και διάφορα φουσκωτά παιχνίδια. Το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων συμπληρώνουν παιδικές θεατρικές παραστάσεις στο 1ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο (19/12, 19.00 και 21/12, 20.00 αντίστοιχα), το παιδικό εργαστήρι στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου με μουσικοεικαστικό διαδραστικό παιχνίδι, ταξίδι στον «κόσμο της μαριονέτας», κατασκευή του Δέντρου των Ευχών προς στα παιδιά όλου του κόσμου, κάλαντα από την παιδική χορωδία (22/12, 16.00-19.00) και πολλές ακόμη εκδηλώσεις. www.metamorfossi.gr
 
Δυτικά προάστια
Αιγάλεω
 
Τα παιδιά θα είναι σίγουρα οι πιο ευτυχισμένοι δημότες στο Αιγάλεω την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου. Η χριστουγεννιάτικη γιορτή θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα προσφέροντας στα μικρά τη χαρά να συμμετάσχουν στο θεατρικό παιχνίδι που θα παρουσιάσει εθελοντικά η ομάδα «Κατά Φαντασίαν», να φτιάξουν στολίδια για το δέντρο και να φύγουν με την πιο γλυκιά γεύση από τα κεράσματα των τοπικών ζαχαροπλαστείων.

Χριστούγεννα 2012 - Πρωτοχρονιά 2013
 
Ιλιον
Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα κινείται σε γιορτινούς ρυθμούς ο Δήμος Ιλίου με εκδηλώσεις οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν έκθεση αγιογραφίας και ζωγραφικής της Χαράς Ταλάντη (Καλλιτεχνικό Καφενείο έως 21/12), φιλανθρωπικό «Τσάι της αγάπης» σε συνεργασία με το Κέντρο Γυναικών (16/12, Καλλιτεχνικό Καφενείο), και χριστουγεννιάτικο θέατρο δρόμου με ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ και νεράιδα των Χριστουγέννων την τελευταία μέρα του χρόνου στην πλατεία Γεννηματά. www.ilion.gov.gr


 
Κεντρική Αττική
Δ. Αθηναίων
 
Χριστούγεννα 2012 - Πρωτοχρονιά 2013
Είκοσι έξι γειτονιές, 13 κέντρα πολιτισμού, 550 καλλιτέχνες και 2σ00 παιδαγωγοί θα συμμετάσχουν στο απέραντο χριστουγεννιάτικο πάρτι που έστησε φέτος ο Δήμος Αθηναίων. Επίκεντρο άλλη μια φορά η πλατεία Συντάγματος, απ' όπου ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις με τη φωταγώγηση της πόλης, και ακολουθούν οι πλατείες Κλαυθμώνος και Μοναστηρακίου. Κύριοι άξονες των φετινών εορτασμών, που θα διαρκέσουν ως τις 5 Ιανουαρίου 2013, η κοινωνική αλληλεγγύη και η αισιοδοξία.
  • Στο Σύνταγμα πρωταγωνιστούν ήδη τα 16 χριστουγεννιάτικα δέντρα που δημιούργησαν με πρωτοτυπία σπουδαστές του τμήματος Interior Architecture του Κολεγίου ΑΚΤΟ, ένα μεγάλο παγοδρόμιο αλλά και μια διαφορετική διαδραστική εμπειρία: στο χριστουγεννιάτικο Photorama 40, smartphones απαθανατίζουν σε έναν τέλειο κύκλο τις στιγμές μας και με το γρήγορο 3G δίκτυο της WIND δημιουργείται ένα εντυπωσιακό video 360o που ανεβαίνει άμεσα στο youtube και αποστέλλεται στο προσωπικό μας mail. Εδώ θα πραγματοποιηθούν και σημαντικές δράσεις αλληλεγγύης από 18 φορείς, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα.
  • Η πλατεία Κλαυθμώνος θα μεταμορφωθεί σε κέντρο μουσικής, με 20 συγκροτήματα και μουσικές που φτιάχνουν τη διάθεση από τις 21 έως τις 29 Δεκεμβρίου.
  • Στο Μοναστηράκι, ομάδες δρόμου με χορό, μουσική και μπόλικες εκπλήξεις βάζουν στο κλίμα των γιορτών τους περαστικούς από τις 22 έως τις 29 Δεκεμβρίου. Οσο για τον καινούργιο χρόνο, οι Αθηναίοι φέτος τον υποδέχονται στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο, με ζωντανό σάουντρακ από τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου και τους Μπλε σε μια απρόβλεπτη μουσική παράσταση με τη συμμετοχή του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου.
  • Στην πλατεία Συντάγματος το μεγάλο παγοδρόμιο 200 τ.μ. μας περιμένει καθημερινά για δωρεάν βόλτες 11:00-21:00 έως τις 5/1/13. Μαζί και οι Athens Warriors Ice Hockey σε παραστάσεις-έκπληξη.
  • Τα μικρά του Δήμου Αθηναίων θα διασκεδάσουν με ένα ποιοτικό πρόγραμμα παιδικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της πλατείας Συντάγματος αλλά και σε 13 κέντρα πολιτισμού της πόλης.
  • Μουσική, θεατρικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα, κάλαντα, κλόουν, ακροβάτες και ζογκλέρ, εργαστήρια, χορός, ξωτικά, παραμυθάδες και κουκλοθέατρα περιμένουν να δώσουν απλόχερα τη χριστουγεννιάτικη χαρά.
Τηλ.: 210 3475518, 210 3416903, 210 3461589
Χριστούγεννα 2012 - Πρωτοχρονιά 2013
 
Γαλάτσι
 
Ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός «Βασίλης Παπαδιονυσίου» φέρνει φέτος το εορταστικό κλίμα στον Δήμο Γαλατσίου με τρεις προγραμματισμένες εκδηλώσεις: παρουσίαση χριστουγεννιάτικου παιδικού βιβλίου «Ο Τρι το τριγωνάκι» στη Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Κέντρου Καμίνι (17/12, 18:30), έκθεση εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών στη Στοά του Πολιτιστικού Κέντρου Καμίνι (13/12 - 20/1, 10:00-12:00, 17:00-20:00) και τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων στο Κολυμβητήριο του Δημοτικού Αλσους (6/1, 12:00).


 
Νότιος Τομέας
Γλυφάδα
 
Χριστούγεννα 2012 - Πρωτοχρονιά 2013
Στις πλατείες Αγγέλου Μεταξά και Γρηγορίου Λαμπράκη το χωριό του Αϊ-Βασίλη ταξιδεύει τα παιδιά στον παραμυθένιο κόσμο του με ανιματέρ, καρουσέλ, τρενάκι, ταχυδακτυλουργό, βιωματικές δραστηριότητες, τον ηθοποιό Σταύρο Ντάφλο σε ρόλο κλόουν και πολλές ακόμα χριστουγεννιάτικες εκπλήξεις ως τις 7/1, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου στις 11.30 οι πιο... ανθεκτικοί αποχαιρετούν το 2012 με Zumba Party, σε ένα δίωρο γεμάτο χορό και άσκηση για φανατικούς πρωτάρηδες, μικρούς και μεγάλους, γυναίκες και άνδρες, στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Γλυφάδας Ματθαίος Λιούγκας. www.glyfada.gr  
Ελληνικό - Αργυρούπολη
 
Χριστούγεννα 2012 - Πρωτοχρονιά 2013
Με μια σειρά εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους γιορτάζει φέτος ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης. Ανάμεσά τους, «Διαβάζουμε παραμύθια με τη γιαγιά Ρεγγίνα» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αργυρούπολης (16/12, 11.00), Χριστουγεννιάτικες Μαθητικές Συναυλίες στην Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου «Γ. Μιχαλακέας» (18-20-21/12, 18.30) και κουκλοθέατρο «Το ποτάμι που ενώνει» από τον θίασο «Ψευτιά με αυτιά» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού (26/12, 11.00 μ.μ.). Στο τέλος της παράστασης τα παιδιά θα κατασκευάσουν τη δική τους κούκλα μαρότ, ενώ στις 12 το μεσημέρι στον ίδιο χώρο ακολουθεί το διαδραστικό «Ας παίξουμε με την ΑΝΝΑ ΜΠΑΝΑΝΑ», με μουσική, κίνηση, χορό και πολλά παιχνίδια: τα παιδιά γίνονται ζαχαροπλάστες του Αϊ-Βασίλη, βοηθούν τα ξωτικά να δημιουργήσουν απίθανες γιορτινές κατασκευές και διασκεδάζουν με χριστουγεννιάτικο face painting στα προσωπάκια τους.  
Μοσχάτο - Ταύρος
 
Χριστούγεννα 2012 - Πρωτοχρονιά 2013
«Γιορτές στην πόλη μας, με τις δικές της δυνάμεις, γιορτές καρδιάς» προτείνει φέτος ο Δήμος Μοσχάτου - Ταύρου, στολίζεται και προσκαλεί δημότες και επισκέπτες να διασκεδάσουν μαζί τους. Χριστουγεννιάτικες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακά παιχνίδια για τους μικρούς μαθητές, χορευτικές παραστάσεις, χριστουγεννιάτικα happenings κι ένα παγοδρόμιο που προκαλεί για κόντρες και για γέλιο περιμένουν για να μας βάλουν στην εορταστική ατμόσφαιρα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Η είσοδος στο παγοδρόμιο είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά των δημοτικών σχολείων Μοσχάτου-Ταύρου. www.dimosmoschatou-tavrou.gr  
Νέα Σμύρνη
 
Χριστούγεννα 2012 - Πρωτοχρονιά 2013
Το χριστουγεννιάτικο χωριό της Νέας Σμύρνης θα λειτουργήσει με πολλές γιορτινές εκπλήξεις μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2013 στην κεντρική πλατεία της πόλης, από τις 10 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Κλειστό παγοδρόμιο, μεγάλο καρουσέλ αλλά κι ένα μικρότερο για πιο μικρά παιδιά και όμορφα γραφικά σπιτάκια ζωντανεύουν το αγιοβασιλιάτικο σκηνικό. Η γιορτινή διάθεση χτυπάει κόκκινο από 21 έως 31 Δεκεμβρίου, που το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με πολλά παιδικά δρώμενα πρωί και απόγευμα στην πλατεία Καρύλλου και χριστουγεννιάτικη αγορά παιδικού βιβλίου και παιχνιδιού στον Δημοτικό Πολυχώρο «Γαλαξίας».
 
Ανατολική Αττική
Δ. Αχαρνών
 
Χριστούγεννα 2012 - Πρωτοχρονιά 2013
Με κίνητρο την εξωστρέφεια και την κοινωνική προσφορά, το Τμήμα Αρχαιολογίας & Ιστορικής Ερευνας του Δήμου Αχαρνών οργανώνει χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά αλλά και κάθε ενήλικο που θέλει να τις παρακολουθήσει. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του Τμήματος έως τις 28 Δεκεμβρίου, στην Αρχαιολογική Συλλογή και στο Λαογραφικό Μουσείο, και περιλαμβάνουν παραστάσεις θεάτρου σκιών, κουκλοθέατρο, εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές ταινιών, κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών και αφηγήσεις παραμυθιών. Ενδεικτικά, μετά την παράσταση θεάτρου σκιών «Τα μαγικά Χριστούγεννα του Καραγκιόζη», τα παιδιά θα δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στον μπερντέ, θα συζητήσουν για το πνεύμα των Χριστουγέννων, θα τραγουδήσουν τα κάλαντα, θα ζωγραφίσουν χριστουγεννιάτικες εικόνες και θα κατασκευάσουν στολίδια για το δέντρο τους. Και με αφορμή την προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστέρι» του Ευγένιου Τριβιζά, τα παιδιά καλούνται να αγγίξουν το δικό τους αστέρι μέσα από ψυχοκινητικές δραστηριότητες πλημμυρισμένες από κέφι και πολλή μουσική. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Επικοινωνία: 210 2322878  
Παλλήνη
 
Με δύο προγραμματισμένες εκδηλώσεις μεταδίδει τη χαρά των εορτών ο Δήμος Παλλήνης. Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, στις 20:00, πραγματοποιείται τζαζ συναυλία από το τρίο M.O.T.He (music of the heart) στο Πολιτιστικό Κέντρο ΔΕ Γέρακα, ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων η παιδική μπάντα του δήμου θα παίξει τα κάλαντα σε κεντρικά σημεία της Ανθούσας, του Γέρακα και της Παλλήνης.

Χριστούγεννα 2012 - Πρωτοχρονιά 2013
 
Ωρωπός
 
Στήνοντας ένα παζλ εορταστικών εκδηλώσεων σε κάθε περιοχή υποδέχεται ο Δήμος Ωρωπού τα φετινά Χριστούγεννα και υπόσχεται να σκορπίσει κέφι και χαμόγελα. Συμμετέχουν ο απίθανος Μάγος και ο φωτεινός κόσμος του μίνι καρουσέλ, ο Αγιος Βασίλης και τα χρωματιστά ζαχαρωτά που προσφέρει παρέα με την Αγιο-Βασιλίτσα, τα ξωτικά, ο χιονάνθρωπος και οι νεράιδες. Μαζί τους θα διασκεδάσετε με happenings, θεατρικά παιχνίδια, μοντέρνο χορό από τα τμήματα της Κ.Ε.Δ.Ω., face painting, παιχνίδια στα πιο μαγικά φουσκωτά και τον αξιολάτρευτο βοηθό του Μάγου να κερνάει αχνιστό ποπκόρν. Φροντίστε να βρίσκεστε στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή: Μαλακάσα (16/12, 17:30), Μήλεσι (17/12, 17:30), Μαρκόπουλο (18/12/, 17:30), Κάλαμος (19/12, 17:30), Πολυδένδρι (20/12, 17:30), Συκαμινιό (21/12, 17:30), Ωρωπός (22/12, 17:30), Αφίδναι (23/12, 11:00), Αυλώνα (23/12, 18:30) http://oropos.gov.gr

Χριστούγεννα 2012 - Πρωτοχρονιά 2013

 
Δυτική Αττική
Ασπρόπυργος
 
Με το 2ο Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Παζάρι υποδέχεται φέτος τις γιορτές ο Δήμος Ασπρόπυργου και πέραν της διασκέδασης υπάρχει ένας ακόμη ομορφότερος σκοπός: η ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ασπρόπυργου που λειτουργεί από τον περσινό Νοέμβριο και υπολογίζεται πως παρέχει τρόφιμα, απορρυπαντικά και ρουχισμό σε 1.434 άπορα άτομα. Τελευταία μέρα η Κυριακή 16/12, με κεράσματα, απίθανα happenings που θα ευχαριστήσουν τα παιδιά, αλλά και σπιτικά γλυκά, κοσμήματα και κομπολόγια για να κάνετε τα δώρα σας και μαζί την πιο γλυκιά πράξη των γιορτών. Και έχετε τον νου σας γιατί κάθε μία ώρα θα πραγματοποιούνται κληρώσεις με δωράκια!

Χριστούγεννα 2012 - Πρωτοχρονιά 2013
 
Ελευσίνα
 
Ενα ονειρεμένο Χριστουγεννιάτικο Χωριό στήνεται στην Ελευσίνα 21 Δεκεμβρίου - 2 Ιανουαρίου και μας περιμένει καθημερινά από 10:30 έως 21:30. Σπιτάκια λουκουμάδων και ζαχαρωτών, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και ζωγραφικής για μικρά και μεγάλα παιδιά, φουσκωτό, τραμπολίνο καις τοίχος αναρρίχησης στήνουν το σκηνικό της χαράς, και φυσικά ο Αϊ-Βασίλης δεν θα λείπει.

  • Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 17:00-21:30 Καλλιτέχνες και performers εμφανίζονται στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό, παρέλαση κρουστών με τους «Batala Percussions» περιδιαβαίνει την πόλη, συναυλία με τους Omicron Band απογειώνει το κέφι. Συμμετέχει το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. με Χριστουγεννιάτικο Παζάρι.
  • Σαββάτο 22 Δεκεμβρίου 12:00-13:00 Θεατρική παράσταση «Σκουπιδοφάγος». 20:30-21:30 Live χορός swing Συμμετέχει το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. με Χριστουγεννιάτικο Παζάρι.
  • Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 17:00-18:00 Show Μαγικών. 18:00-21:30 Χορωδίες ΚΑΠΗ, σχολείων Ελευσίνας & Μαγούλας και χορευτικό μαθητών Συμμετέχει το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. με Χριστουγεννιάτικο Παζάρι.
  • Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 17:00-18:00 Θεατρική πσαράσταση «Ο λύκος και τα εφτά κατσικάκια». 20:30-21:30 Χορός για όλους με τους «Αll That Dance».
  • Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 17:00-21:30 Τα εργαστήρια, τα παιχνίδια και ο Αγιος Βασίλης σας περιμένουν για ευχές.
  • Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 12:30-13:30 Show Ακροβατικών.
  • Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 19:00-20:00 Χορωδία ΚΑΠΗ. 20:30-21:30 Συναυλία μουσικού συγκροτήματος της πόλης.
  • Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 19:00-20:00 Χορωδία Α' Γυμνασίου Ελευσίνας. 20:30-21:30 Συναυλία swing.
  • Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 12:00-13:00 Θεατρική παράσταση «Το πολύχρωμο παραμύθι». 18:00-19:00 Show Μαγικών 20:30-21:30 Συναυλία «Βut I Fly».
  • Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012 17:00-18:00 Show Ακροβατικών. 18:00-19:00 Xορός για όλους με τους «Αll That Dance». 20:00-21:30 Live χορός swing.
  • Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 13:00-14:00 Show Μαγικών. 17:00-18:00 Θεατρική παράσταση «Οι μουσικοί της Βρέμης». 17:00-18:00 Παρέλαση Κρουστών με τους «Batala Percussions».
  • Τρίτη 01 Ιανουαρίου 17:00-21:30 Τα εργαστήρια, τα παιχνίδια και ο Αγιος Βασίλης σάς περιμένουν για ευχές.
  • Τετάρτη 02 Ιανουαρίου 19:00-20:00 Γιορτή λήξης. Παρέλαση Κρουστών με τους «Batala Percussions». 20:00-21:30 Live χορός swing.
  • Μαγούλα Σαββάτο 22 Δεκεμβρίου 19:00-20:00 Show Μαγικών - Ταχυδακτυλουργών 20:00-21:30 Συναυλία λαϊκού σχήματος.
 
Μάνδρα - Ειδυλλία
 
Με εκδηλώσεις που θα απολαύσουν τα παιδιά υποδέχεται φέτος τις γιορτές ο Δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας. Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012 οι εκδηλώσεις για το άναμμα των χριστουγεννιάτικων δέντρων ολοκληρώνονται με τη φωταγώγηση του έλατου στην κεντρική πλατεία Μάνδρας, στις 7 το απόγευμα. Ακολουθεί η Χριστουγεννιάτικη Τετάρτη (19/12, 17:30 ) στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, με τα «πράσινα» εργαστήρια παιχνιδιών του Αϊ Βασίλη, όπου τα παιδιά θα δημιουργήσουν χριστουγεννιάτικες κατασκευές από οικολογικά και ανακυκλώσιμα υλικά.

  • Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 19:00-20:00 Show Μαγικών - Ταχυδακτυλουργών. 20:00-21:30 Παρέλαση κρουστών με τους «Batala Percussions».
Δ. Φυλής
 
Μια εντυπωσιακή υπαίθρια γιορτή, γεμάτη διασκεδαστικά happenings και χριστουγεννιάτικη διάθεση ετοίμασε φέτος ο Δήμος Φυλής για τους δημότες του και τα παιδιά έχουν την υπόσχεση πως θα είναι οι πρωταγωνιστές.

  • Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 11:00 - 13:00 & 18:00 - 20:00 Αγιος Βασίλης Face painting και πινιάτες Ζογκλέρ και μάγος Πάγκοι δημιουργικής απασχόλησης Κάλαντα με τη Φιλαρμονική Χοροθέατρο ΑΜΥΝΑ Παράσταση Καραγκιόζη.
  • Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 11:00 - 13:00 & 18:00 - 20:00 Αγιος Βασίλης Face painting και πινιάτες Ζογκλέρ και μάγος Πάγκοι δημιουργικής απασχόλησης Ξωτικά και ξυλοπόδαρος Κουκλοθέατρο (12:00 13:00).
Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 11:00 - 13:00 Αγιος Βασίλης Face painting και πινιάτες Μουσικοκινητικά παιχνίδια Πάγκοι δημιουργικής απασχόλησης Ξυλοπόδαρος, ξωτικά και νεράιδα www.fyli.gr

 
Πειραιάς
Νίκαια - Αγ. Ιωάννης Ρέντης
Τρεις εκδηλώσεις ζωντανεύουν κι εδώ το πνεύμα των Χριστουγέννων. Την Κυριακή 16/12 στις 11:00, στο Πνευματικό Κέντρο Ρέντη, τα παιδιά τα υποδέχεται ο χριστουγεννιάτικος Μίκι Μάους, η χιονονεράιδα κάνει μακιγιάζ στις φατσούλες τους και η Αγιοβασιλίτσα προσφέρει μαλλί της γριάς. Το ξωτικό των Χριστουγέννων μοιράζει μπαλονοκατασκευές και ακολουθούν αστεία ταχυδακτυλουργικά, ζογκλερικά, θεατρικό παιχνίδι με δώρα για τους νικητές κ.ά. Στην παρέα και ο ταχυδακτυλουργός Μέρλιν, ενώ η γιορτή θα κλείσει με διαγωνισμό καραόκε και χορού, και πολλά δωράκια που τα ξωτικά φέρνουν από τον Βόρειο Πόλο. Στις 17:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Μάνος Λοΐζος, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με τα εργαστήρια παιδικής ζωγραφικής και αγγειοπλαστικής και τη γιορτή θα κλείσει «Ο Καραγκιόζης σε χριστουγεννιάτικους μπελάδες». Σάββατο και Κυριακή 22, 23 Δεκεμβρίου στις 19:00, το θεατρικό εργαστήρι του δήμου παρουσιάζει την παιδική παράσταση του Γιάννη Καλατζόπουλου «Τα ρούχα του βασιλιά» στο Θέατρο Ιάκωβος Καμπανέλλης. www.polisnikaia.gr
Λόγω των έργων του μετρό φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις επικεντρώνονται στο Πασαλιμάνι, με το παραμυθένιο χριστουγεννιάτικο χωριό του Αϊ-Βασίλη στην πλατεία Κανάρη. Καρουσέλ, παγοδρόμιο, τρενάκι, face painting, ηθοποιοί-διασκεδαστές και θέατρο δρόμου μάς παρασύρουν στο πνεύμα των εορτών, μαζί με τα φωτάκια στο χριστουγεννιάτικο καράβι του δήμου που ανάβουν ήδη. Εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλα διαμερίσματα, όπως οι Σαλπιγκτές και οι μολυβένιοι στρατιώτες στην πλ. Καλαβρύτων (Πηγάδα), ο τεράστιος Πινόκιο στην πλ. Δωδεκανήσου στα Καμίνια, ο Αγιος Βασίλης και οι φίλοι του στον πεζόδρομο του Παλαμηδίου και το μικρό χριστουγεννιάτικο χωριό στο Νέο Φάληρο.

Θεσσαλονίκη  
Μια γιορτινή πόλη μες στην πόλη

Ενα χριστουγεννιάτικο χωριό, όπως το ονειρευόμασταν όταν διαβάζαμε παραμύθια, υπόσχεται φέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε δημότες και επισκέπτες. Μέχρι την Κυριακή 6 Ιανουαρίου, κάθε μέρα, όλη μέρα και σε ολόκληρο τον άξονα της Αριστοτέλους, από το άγαλμα του Βενιζέλου έως την παραλία, σας περιμένει μια γιορτινή πόλη μέσα στην πόλη: το Σπίτι του Αϊ-Βασίλη, η Χιονόμπαλα, το Παγοδρόμιο, το Carousel, η Ρόδα, το Τρενάκι, μουσικά δρώμενα, δημιουργικά εργαστήρια, παιχνίδια, animateurs, ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ και πολλά happenings με γιορτινές εκπλήξεις. Υπολογίστε κι ένα μεγάλο παγοδρόμιο και η ευκαιρία να ξανανιώσετε με τα παιδιά σας ή χωρίς είναι πολύ καλή και είναι αληθινή. www.thessalonikichristmas.gr

Δράμα  
Παραμυθένια Χριστούγεννα

Δεν έχει όριο ηλικίας. Μικρά παιδιά κι όσοι ανυπομονούν να ξανανιώσουν τη δύναμη των ονείρων, όταν πιστεύεις σε αυτά, θα συναντηθούν πάλι στην Ονειρούπολη της Δράμας, μάλλον τη μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη γιορτή που μπορεί κανείς να συμμετάσχει στην Ελλάδα. Για 9η συνεχή χρονιά και από 4/12/12 έως 5/1/13, ο Δημοτικός Κήπος και η πλατεία Ελευθερίας ντύνονται με χρυσόσκονη και μεταμορφώνονται σε χωριό του Αϊ-Βασίλη με καθημερινές εκδηλώσεις και δράσεις που σε γεμίζουν με χαμόγελο. Δωρεάν λούνα παρκ, πειράματα φυσικής, ανάγνωση παραμυθιών, ζωγραφική προσώπου, χειροτεχνία και ζωγραφική, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, ψηφιδωτών και μετεωρολογίας, δωμάτιο ψευδαίσθησης, σπιτάκια νέων τεχνολογιών και κοινωνικής αλληλεγγύης είναι μόνο μερικά από τα δρώμενα που θα γεμίσουν χριστουγεννιάτικη διάθεση την πόλη. Οσο για τους αμετανόητους λάτρεις των θαυμάτων, το σιντριβάνι των ευχών θα βρίσκεται εκεί και φέτος. www.oneiroupoli2012.gr

Αργος  
Απρόβλεπτες εκδηλώσεις

Πολλές και απρόβλεπτες οι φετινές εκδηλώσεις στον Δήμο Αργους: Διαγωνισμός Jingle Bells για την πιο πρωτότυπη διασκευή του Τρίγωνα Κάλαντα στην Παιδική & Νεανική Βιβλιοθήκη (16/12), χριστουγεννιάτικη αγορά αγάπης στο Θεατράκι Πλατείας (22/12), βόλτες με άλογα και εκκίνηση στο Δημαρχείο του Αργους (23/12), λούνα παρκ στην Πλατεία Δημάρχου Κατριλιώτη (26/12), εργαστήρι κόμπων για τον σάκο του Αγιου Βασίλη και αναρρίχηση από το 1ο Σύστημα Προσκόπων στην Πλατεία Αγίου Πέτρου (31/12), θεατρικές παραστάσεις, με χριστουγεννιάτικο θέμα φυσικά, και πολλά ακόμα happenings θα κρατήσουν ψηλά τους γιορτινούς ρυθμούς μέχρι τις 5 Ιανουαρίου.

Τρίκαλα  
Ονειροπολιτεία της Θεσσαλίας

Μια σούπερ γιορτινή ατμόσφαιρα θα ζήσουν όσοι βρεθούν με τα παιδιά τους στα Τρίκαλα. Η Ονειροπολιτεία θα στηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης από τις 19 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου και θα περιλαμβάνει γιγαντιαία φουσκωτά, ένα κάστρο και ένα παιδικό πάρκο για ατέλειωτα παιχνίδια. Μαζί μπαλονοκατασκευές και δωρεάν μπαλόνια, ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργοί, ξυλοπόδαροι, παντομίμες, θέατρο δρόμου, Αγιοι Βασίληδες, ζωγραφική προσώπου και πολλές εκδηλώσεις θα οδηγήσουν έως τη θεαματική αλλαγή του χρόνου. Ενα φαντασμαγορικό αερόστατο διαμέτρου 20 μέτρων και ύψους 22 θα πετάξει στον ουρανό των Τρικάλων, ενώ την επομένη ημέρα, μετά τις 12 το μεσημέρι, θα πετάξει πάνω από ολόκληρο τον νομό για να απολαύσουν όλοι το πρωτοχρονιάτικο θέαμα.

Ναύπλιο  
Το γιορτινό πάρκο της χαράς
Δέκα ξύλινα σπιτάκια περιμένουν δημότες και επισκέπτες στο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο του Ναυπλίου, που στήθηκε φέτος κοντά στο πάρκο του ΟΣΕ. Ανάμεσά τους το «Εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη» για να φτιάξουν στολίδια τα παιδιά, το «Σπιτάκι των Παραμυθιών» για να ταξιδέψουν με παραμύθια ή το «Ζαχαρόσπιτο», για να δοκιμάσουμε και να μάθουμε μικροί-μεγάλοι συνταγές από παραδοσιακά γλυκά της Ελλάδας και του κόσμου, χαρίζουν όμορφες στιγμές βγαλμένες από παραμύθια. Στην έξοδο του Πάρκου, το παγοδρόμιο, ένα μεγάλο καρουζέλ και πολλά ακόμα παιχνίδια από 22/12/2012 έως 6/1/2013. Το Πάρκο του Αϊ-Βασίλη λειτουργεί καθημερινά από 10.30-13.30 και από 16.30-20.30. Τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές από 10.30 έως 20.30 συνεχώς.

Υδρα

Ο Αϊ-Βασίλης στο λιμάνι

Αν τα Χριστούγεννα σας βρουν με νησιωτική διάθεση, ο Δήμος Υδρας έχει φροντίσει να μη χάσετε στο ελάχιστο τη διάθεση της μεγαλύτερης γιορτής του χρόνου. Μεταξύ άλλων, «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» ανεβαίνει από το θέατρο Θυμέλη για παιδιά 6-12 ετών την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, στις 10.30, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», ενώ την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου, στις 19.30, η μουσική παράσταση «Music Diamonds - Αφιέρωμα στις μεγάλες κυρίες του τραγουδιού» θα ενθουσιάσει με γνωστά και πολυαγαπημένα ελληνικά και διεθνή τραγούδια στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη». Και μην ξεχνάτε, την Πρωτοχρονιά ο Αγιος Βασίλης έρχεται όπως κάθε χρόνο στο λιμάνι για να μοιράσει δώρα και χαρά σε όλα τα παιδιά.
Επιμέλεια: Ερση Μηλιαράκη, Φωτογραφίες: Αρχείου Εθνους


 http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23514&subid=2&pubid=63753406