8/12/12

Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού

Επιδείνωση θα παρουσιάσει από σήμερα ο καιρός και από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες, τα χιόνια στα ορεινά και τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

 Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τη νύχτα καταιγίδες πιθανόν ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 3 με 4 και βαθμιαία 5 με 7 και το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις και από το απόγευμα τοπικές βροχές που το βράδυ θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 3 με 5 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
 
Αναλυτική πρόγνωση
 
Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και από το απόγευμα και στα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας. Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τη νύχτα κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 που βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 5 με 7 και το βράδυ στα ανατολικά 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -2 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές ώρες κατά τόπους θα σημειωθεί παγετός.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: τοπικές νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και σταδιακά στα υπόλοιπα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι τοπικά έντονα.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 που γρήγορα θα ενισχυθούν στα 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Τη νύχτα από τα βορειοδυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν πρόσκαιρα.
Θερμοκρασία: από 5 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα όμως από το βράδυ θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα είναι έντονα στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο και πιθανώς στη δυτική Θεσσαλία και την αττική.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 που βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 5 με 7, το βράδυ στα ανατολικά στα 8 και πιθανόν στο κεντρικό Αιγαίο στα 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -2 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
 
Κυκλάδες - Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες τα φαινόμενα τη νύχτα στη δυτική και νοτιά Κρήτη θα είναι κατά τόπους έντονα.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 στρεφόμενοι γρήγορα και από τα δυτικά σε νότιους νοτιοδυτικούς 5 με 7 και το βράδυ στα δυτικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
 
Νησιά ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως το βράδυ. Τη νύχτα θα εκδηλωθούν καταιγίδες.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 στρεφόμενοι βαθμιαία και από τα βόρεια σε νοτιοανατολικούς 5 με 7 και στα βόρεια 8 και τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 3 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Για αύριο Κυριακή προβλέποντα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Χιονιά θα πέσουν στα ορεινά και τα βορειοδυτικά ημιορεινά και από το βράδυ σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας και πρόσκαιρα και σε ημιορεινές της κεντρικής Ελλάδας.
Ύφεση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα δυτικά και το βράδυ τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και πρόσκαιρα στο βορειοανατολικό και πιθανώς το κεντρικό Αιγαίο 9 μποφόρ. Βαθμιαία αρχικά στο Ιόνιο και αργότερα στο βορειοδυτικό Αιγαίο θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση από τα δυτικά.


πηγη:ethnos