10/4/10

Πλωτοί πυρηνικοί σταθμοί




Πλωτοί πυρηνικοί σταθμοί στη ρωσική περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού, τη Νότια Κορέα, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Αργεντινή και πυρηνικοί αντιδραστήρες μικρής ισχύος θαμμένοι κάτω από το έδαφος στις ΗΠΑ αποτελούν τις νέες ιδέες που εξετάζονται από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, και μέχρι έναν βαθμό ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή!

Γραφική αναπαράσταση του «Ακαντέμικ Λομονόσοφ», του πρώτου πλωτού 
πυρηνικού σταθμού στον κόσμο που θα ναυπηγήσει η Ρωσία μέσα στον επόμενο
 χρόνο
Γραφική αναπαράσταση του «Ακαντέμικ Λομονόσοφ», του πρώτου πλωτού πυρηνικού σταθμού στον κόσμο που θα ναυπηγήσει η Ρωσία μέσα στον επόμενο χρόνο
Πρωτοπόρος σε θέματα πυρηνικής ενέργειας τα τελευταία 50 χρόνια η Ρωσία, μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχει κατασκευάσει το Ακαντέμικ Λομονόσοφ, τον πρώτο πλωτό πυρηνικό σταθμό στον κόσμο. Το Ακαντέμικ Λομονόσοφ θα είναι το πρώτο από τα συνολικά επτά πλοία που η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (Rosatom) έχει παραγγείλει στην εταιρεία Baltic Shipyard και ναυπηγούνται στην Αγία Πετρούπολη.
Οπως έγινε γνωστό, το πλοίο αυτό, όπως και όλα τα άλλα που θα κατασκευαστούν μέχρι το 2015, θα φέρουν δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες τύπου KLT-40 (κατασκευής της ρωσικής εταιρείας OKBM), οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα παραγωγής 70 μεγαβάτ ηλεκτρισμού, αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μιας πόλης 200.000 ανθρώπων.

Η διάρκεια ζωής των πλωτών πυρηνικών σταθμών, οι οποίοι θα λειτουργούν κυρίως στον Αρκτικό Ωκεανό για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των υπεράκτιων εγκαταστάσεων του πετρελαϊκού κολοσσού Gazprom, έχει υπολογιστεί σε 40 χρόνια και, όπως έγινε γνωστό, κάθε 12 χρόνια ολόκληρος ο σταθμός θα μεταφέρεται μέσω θαλάσσης στο ναυπηγείο του για επισκευές και συντήρηση, ενώ οποιαδήποτε απόβλητα θα επεξεργάζονται από την ήδη υπάρχουσα υποδομή της ρωσικής πυρηνικής βιομηχανίας. Οπως έχει ανακοινώσει παλιότερα η Rosatom, περίπου 15 χώρες, μεταξύ αυτών η Κίνα, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Αλγερία, η Ναμίμπια και η Αργεντινή, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τους πλωτούς πυρηνικούς σταθμούς!
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, που έχει δεσμευθεί να γίνει πρωτοπόρος στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η πυρηνική ενέργεια επέστρεψε ως η πιο βιώσιμη λύση και ήδη έχει εξαγγελθεί ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 54 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών μικρής ισχύος, ο καθένας από τους οποίους, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, «θα απαλλάξει την ατμόσφαιρα από 16 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα».
Ηδη τρεις μεγάλες εταιρείες, η Tennessee Valley Authority, η First Energy Corp. και η Oglethorpe Power Corp, έχουν κλείσει συμφωνία με την εταιρεία κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων μέσης και μικρής ισχύος, Babcock & Wilcox, για την αγορά και προώθηση των μονάδων mPower, ενώ έχουν ζητήσει άδεια από τη σχετική υπηρεσία για την εγκατάσταση μονάδων mPower σε αμερικανικό έδαφος έως το 2018.
Καθεμία από αυτές τις μονάδες κοστίζει 750 εκατομμύρια δολάρια, έχει ισχύ 140 μεγαβάτ, ψύχεται με νερό, ενώ στην εγκατάσταση, η οποία είναι υπόγεια, έχει προβλεφθεί η ύπαρξη αποθηκευτικού χώρου για τα απόβλητα που θα παραχθούν κατά τα 60 χρόνια ζωής των αντιδραστήρων.
www.ethnos.gr