23/4/10

Μαθηματικές διάνοιες...


Μαθηματικά μυαλά γεννά η Κρήτη, όπως αποδεικνύεται από τις διακρίσεις των μαθητών στους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας. Ετσι, το Ηράκλειο, για πρώτη φορά φέτος, εκπροσωπείται από δύο μαθητές, τον 14χρονο Κώστα Σφακιανάκη και τον 17χρονο Δημήτρη Παγωνάκη, στις εθνικές ολυμπιακές ομάδες, που θα συμμετάσχουν με αξιώσεις σε κορυφαίους μαθηματικούς διαγωνισμούς του εξωτερικού.
Ειδικά φέτος, ο Κώστας Σφακιανάκης από το 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, παρόλο που συμμετείχε για πρώτη φορά στις δοκιμασίες της Μαθηματικής Εταιρίας, κατετάγη 2ος στην εθνική ολυμπιακή μαθηματική ομάδα στην κατηγορία των «μικρών» και ο Δημήτρης Παγωνάκης, κατετάγη 5ος στην αντίστοιχη κατηγορία των «μεγάλων».

Κοινό γνώρισμα και των δύο διακριθέντων μαθητών είναι η μεγάλη αγάπη για τα μαθηματικά και η ενασχόλησή τους μ' αυτά από πολύ μικρή ηλικία.
Ανακαλύπτοντας τους αριθμούς
Ο Κώστας Σφακιανάκης, ένα μετριόφρον παιδί και χαμηλών τόνων, μαθητής της Β' Γυμνασίου σήμερα, από πολύ μικρός διαπίστωσε ότι γοητεύεται από την επιστήμη των αριθμών. Τα βιβλία του Δημοτικού δεν του αρκούσαν και από προσωπική παρόρμηση άρχισε να «μετρά» τις δυνάμεις του στα βιβλία του Γυμνασίου και του Λυκείου των μεγαλύτερων αδελφών του. Οσο για το μυστικό της επιτυχίας, όπως μας λέει ο ίδιος, είναι απλό: «Οποιος έχει ασχοληθεί λίγο παραπάνω με τα Μαθηματικά μπορεί να τα καταφέρει».
Κι αν κάποιος πιστεύει ότι στο επίπεδο αυτό ο 14χρονος Κώστας έφθασε ασχολούμενος αποκλειστικά και μόνο με τα Μαθηματικά, πλανάται. Στον ελεύθερο χρόνο του ακούει παραδοσιακή μουσική και παίζει λύρα, σερφάρει στο Διαδίκτυο, διαβάζει λογοτεχνία και μαθαίνει δύο ξένες γλώσσες.
Παλιός γνώριμος
Οι διακρίσεις της οικογένειας Παγωνάκη στους διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρίας, φαίνεται πως είναι… θεσμός. Μετά τον αδελφό του Μηνά, ο 17χρονος Δημήτρης Παγωνάκης, τελειόφοιτος του 2ου Λυκείου Ηρακλείου και υποψήφιος των πανελλαδικών εξετάσεων, συμμετέχει σε όλες τις φάσεις του διαγωνισμού από τη Β' Γυμνασίου, κερδίζοντας πάντα διακρίσεις. Η επόμενη χρονιά θα τον βρει φοιτητή σε κάποια σχολή Θετικών Επιστημών και δεν αποκλείεται να ακολουθήσει το δρόμο του πατέρα του στο Πολυτεχνείο. Αλλωστε, η αγάπη του πατέρα για τα Μαθηματικά πέρασε… γονιδιακά στα παιδιά του. Οπως λέει, μιλώντας στην «Τ», ο ίδιος ο Δημήτρης, τα μαθηματικά τού άρεσαν πάρα πολύ από μικρός. «Είχα την κλίση στο συγκεκριμένο μάθημα και διάβαζα μαζί με τον πατέρα μου, ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο μου, Μαθηματικά των μεγαλύτερων τάξεων». Οπως επισημαίνει, γοητεύεται περισσότερο από τα θεωρητικά Μαθηματικά αλλά τον ελκύουν γενικότερα οι Θετικές Επιστήμες. Πόσο δύσκολα, όμως, είναι για το Δημήτρη Παγωνάκη τα θέματα των διαγωνισμών της Μαθηματικής Εταιρίας; Ο ίδιος μας λέει: «Το σίγουρο είναι ότι τα θέματα των διαγωνισμών αυτών δεν είναι για όλους τους μαθητές. Αυτός που επιλέγει να συμμετάσχει σε τέτοιες δοκιμασίες θα πρέπει να έχει ασχοληθεί πολύ περισσότερο».
Μάλιστα, λόγω των διακρίσεών του ο Δημήτρης το περασμένο καλοκαίρι συμμετείχε σε ειδικό επιστημονικό πρόγραμμα με υποτροφία σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.
Η βράβευση
Την περασμένη Κυριακή, η Μαθηματική Εταιρία στο Ηράκλειο, βράβευσε σε πανηγυρικό κλίμα και τους 66 μαθητές του νομού, που διακρίθηκαν φέτος στους διαγωνισμούς της. Απονεμήθηκαν 50 έπαινοι, 11 βραβεία και 5 αριστεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του παραρτήματος της ΕΜΕ, Ανδρέα Βαρβεράκη, οι διακρίσεις των παιδιών φέτος ήταν εντυπωσιακές, αφού πέντε μαθητές κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τη δοκιμασία του «Θαλή», του «Ευκλείδη» και του «Αρχιμήδη» και να περάσουν στην προκριματική φάση των 12 σε πανελλαδικό επίπεδο, για τη σύσταση της εθνικής ολυμπιακής ομάδας. Στην τελετή, που έγινε την Κυριακή στην κατάμεστη αίθουσα «Ανδρόγεω» του Δήμου Ηρακλείου, παρευρέθησαν βουλευτές, εκπρόσωποι της νομαρχίας και του Δήμου Ηρακλείου, πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η πανεπιστημιακός, Σουζάνα Παπαδοπούλου, η οποία να σημειωθεί ότι προσφάτως τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με το ετήσιο βραβείο της «Εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας». Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι αισθάνονταν, εκτός από τον κ. Βαρβεράκη, οι μαθηματικοί Γιάννης Κανέλλος και Αρετή Παυλάκου, που διδάσκουν τους μαθητές προχωρημένα μαθηματικά τα Σάββατα, για να συμμετάσχουν στις δοκιμασίες της ΕΜΕ.
www.tolmi.gr