7/4/10

Παραγωγή ρεύματος στη Σαχάρα




Ηλιακά κάτοπτρα σε ένα μικρό κομμάτι της Σαχάρας αρκούν για να τροφοδοτήσουν με ηλεκτρισμό ολόκληρη την ενεργοβόρα Ευρώπη. Αυτό ανακοίνωσε πρόσφατα στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών ο δρ Αντονι Πατ του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αφρική.

Ο κ. Πατ παρουσίασε τις τεχνικές λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και τις εκτιμήσεις κόστους, τονίζοντας ότι αυτό που κυρίως απαιτείται για την υλοποίηση της ριζικής στροφής στην ενεργειακή παραγωγή είναι συντονισμένη δράση και πολιτική βούληση.

Ο σερ Νίκολας Στερν, ο βρετανός οικονομολόγος που επί σειρά ετών προειδοποιεί για τις τρομερές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, παρότρυνε τους επιστήμονες να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της πολιτικής βούλησης παρουσιάζοντας τα συμπεράσματά τους με πιο ξεκάθαρο τρόπο.

«Πρέπει να πείτε στον κόσμο με μεγάλη σαφήνεια και καθαρότητα τι συνέπειες θα είχε η άνοδος της θερμοκρασίας κατά τέσσερις, πέντε, έξι ή επτά βαθμούς Κελσίου» είπε ο Στερν στο συνέδριο 2.000 επιστημόνων. «Δισεκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστεί να μεταναστεύσουν και θα ξεσπάσουν εντονότατες συγκρούσεις».

Ακόμη και αν σταματούσε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα πάνω στη Γη, οι ρύποι που έχουν ήδη συσσωρευθεί στην ατμόσφαιρα από την αρχή της βιομηχανικής εποχής οδηγούν σε άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Αν μάλιστα δεν ληφθούν ριζικά μέτρα περιορισμού των ρύπων, η άνοδος μπορεί να φθάσει τους πέντε βαθμούς μέσα στον επόμενο αιώνα.

«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι θα ήταν πολύ κακή ιδέα να φθάσουμε σε άνοδο της θερμοκρασίας έστω και κοντά στους πέντε βαθμούς. Δεν μιλάμε για απειροελάχιστες πιθανότητες, μιλάμε για πολύ μεγάλες πιθανότητες σαρωτικής καταστροφής». Στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης οι κλιματολόγοι προειδοποίησαν ότι οι προβλέψεις του 2007 περί ανόδου της στάθμης των θαλασσών ήταν υπερβολικά συντηρητικές. Προ διετίας οι προβλέψεις ανέφεραν ότι το λιγότερο που μπορεί να ανέβει η στάθμη των θαλασσών στο τέλος του αιώνα είναι 18 εκατοστά. Τώρα θεωρούν ότι το ηπιότερο δυνατό σενάριο περιλαμβάνει άνοδο μισού μέτρου.

«Αυτό σημαίνει ότι αν οι εκπομπές ρύπων δεν μειωθούν γρήγορα και σημαντικά, ακόμη και το καλύτερο σενάριο θα συνεπάγεται σοβαρότατες συνέπειες για τις περιοχές χαμηλού υψομέτρου στις οποίες ζει το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού» ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν του συνεδρίου. Σε ό,τι αφορά την πρόταση για εγκατάσταση ηλιακών κατόπτρων στη Σαχάρα, ο δρ Πατ είπε ότι τόσο η τεχνολογία των κατόπτρων όσο και της μεταφοράς ηλεκτρισμού σε μεγάλες αποστάσεις έχουν εξελιχθεί σε τέτοιον βαθμό που καθιστούν το έργο απόλυτα ρεαλιστικό. Τα τελικά συμπεράσματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για το Κλίμα, του Ινστιτούτου Ερευνας για το Κλίμα του Πότσνταμ και του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αφρική θα παρουσιαστούν ως τα τέλη του 2009.

Το σύστημα δεν θα χρησιμοποιεί τα παραδοσιακά φωτοβολταϊκά συστήματα, αλλά τα νέου τύπου συστήματα που συγκεντρώνουν ηλιακή ενέργεια με κάτοπτρα, τα οποία εν συνεχεία λιώνουν αλάτι ή φέρνουν νερό σε κατάσταση βρασμού, θέτοντας σε κίνηση ατμοστροβίλους παραγωγής ενέργειας. «Ο ήλιος εκεί είναι πολύ δυνατός και πολύ αξιόπιστος. Αρχίζουν να συντάσσονται όλο και περισσότερες εκτιμήσεις για το κόστος τόσο της αιολικής όσο και της συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας στη Βόρεια Αφρική» είπε ο επιστήμονας. Για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου χρειάζεται να καλυφθεί με κάτοπτρα τμήμα της Σαχάρας όσο μια μικρή χώρα. Προκειμένου να αρχίσουν οι ιδιωτικές επενδύσεις στο έργο αυτό απαιτείται συνολική δημόσια επένδυση από τα ευρωπαϊκά κράτη της τάξεως των 50 δισ. ευρώ.