1/8/10

Χτυπάει 40αρι ο υδράργυρος μέσα στην εβδομάδα!

Στα ύψη αναμένεται να σκαρφαλώσει ο υδράργυρος την εβδομάδα που μας έρχεται με τη θερμοκρασία να αυξάνεται  κατά τουλάχιστον 3 βαθμούς από την κανονική για την εποχή, ενώ θα ξεπεράσει σύμφωνα με την ΕΜΥ, ακόμα και τους 40 βαθμούς!
Ειδικότερα:

Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος γενικά αίθριος, με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 36 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Την Τρίτη η ανοδική πορεία του υδραργύρου θα συνεχιστεί, φθάνοντας τους 38 βαθμούς. Οι άνεμοι δεν θα παρουσιάσουν αξιόλογη μεταβολή, ενώ το απόγευμα μπορεί να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια.
Την Τετάρτη η θερμοκρασία θα ανέβει έως και τους 40 βαθμούς. Στα βόρεια αναμένονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Οι Ιατρικές Υπηρεσίες συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή, ενόψει του καύσωνα, στους ηλικιωμένους, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά.

Γενικές οδηγίες προφύλαξης

Τα ρούχα μας πρέπει να είναι ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα, από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Το καπέλο ή οτιδήποτε άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, για να επιτρέπεται ο καλός αερισμός του κεφαλιού, απαιτείται ακόμα και αν η έξοδός σας θα είναι ώς το κοντινό σας περίπτερο. Προτιμήστε ελαφρά και μικρά γεύματα.

Δώστε έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε όσο γίνεται τις σοκολάτες, τα τηγανητά και γενικά τα λιπαρά. Το νερό και οι χυμοί εννοούνται. Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά• άρα, αν μη τι άλλο, μειώστε τα.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία, παραμένοντας σε σκιερά και όσο γίνεται δροσερά μέρη, αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
Όπου πάτε και ό,τι κάνετε, η χρήση μαύρων ή έστω σκουρόχρωμων γυαλιών απαιτείται για να προστατέψετε τα μάτια σας από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας καλό θα ήταν να κάνετε αρκετά χλιαρά ντους, όπως επίσης να τοποθετούνται στο κεφάλι και στο λαιμό σας υγρά πανιά και πετσέτες.

πηγη:protothema.gr