25/8/10

Τα καλά της ηλιοθεραπείας…

Η ηλιοθεραπεία τις επιτρεπόμενες ώρες σύμφωνα με νέα έρευνα μπορεί να αναδείξει τη βιταμίνη D που λαμβάνει ο οργανισμός μας. Σύμφωνα με δημοσίευση η βιταμίνη D συντίθεται μόνον όταν το δέρμα μας εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, είναι μια πραγματικά χρυσή ασπίδα για ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η σκλήρυνση κατά πλάκας.


Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, τον κλινικό νευρολόγο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Τζορτζ Εμπερς, η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων που προστατεύουν τον οργανισμό μας από λοιμώξεις, γρίπη, τροφικές δηλητηριάσεις, ακόμη και καρκίνο. Χωρίς τη «βιταμίνη της λιακάδας» τα λευκά αιμοσφαίρια παραμένουν σε... χειμερία νάρκη και δεν εκτελούν το σημαντικό καθήκον θωράκισης του ανθρώπινου οργανισμού από τις ασθένειες.

«Ανακαλύψαμε ότι ένας εκπληκτικά μεγάλος αριθμός γονίδιων ελέγχονται από τη βιταμίνη αυτή» λέει ο δρ Εμπερς, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «η D φαίνεται πως αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα στον μηχανισμό θωράκισης του οργανισμού μας απέναντι σε πολλές ασθένειες».

Την ανακάλυψη των βρετανών επιστημόνων επιβεβαιώνει και μια πρόσφατη έρευνα δανών γιατρών, οι οποίοι διεξήγαγαν εργαστηριακές έρευνες που έδειξαν ότι η βιταμίνη D ενεργοποιεί τα ανενεργά λευκά αιμοσφαίρια ώστε να μετατραπούν σε κύτταρα που εξολοθρεύουν τις λοιμώξεις. «Αν τα λευκά αιμοσφαίρια δεν μπορούν να βρουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D στο αίμα δεν κινητοποιούνται καν» λέει ο επικεφαλής αυτής της έρευνας δρ Κάρστεν Γκέισλερ.

Η κύρια πηγή για τη σύνθεση της βιταμίνης D είναι το φως του ηλίου. Ανευρίσκεται, αλλά σε μικρές ποσότητες, σε κάποιες τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια και τα αβγά.

Δεν είναι τυχαίο που οι σκανδιναβικές χώρες και τα κράτη του Βορείου Ημισφαιρίου όπου οι άνθρωποι ζουν υπό το καθεστώς μειωμένης ως και ανύπαρκτης ηλιοφάνειας για ορισμένους μήνες του χρόνου, φροντίζουν εδώ και αρκετές δεκαετίες να εμπλουτίζουν τα τρόφιμα τους με βιταμίνη D, ενώ οι κάτοικοί τους λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνη D. Στις σκανδιναβικές χώρες χορηγείται βιταμίνη D σε όλα τα βρέφη, από την πρώτη στιγμή. Οι κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν επίσης και τη διάθεση του ατόμου, γεγονός που δικαιολογεί και τα αυξημένα κρούσματα κατάθλιψης σε βόρειες χώρες όπως η Φινλανδία και η Νορβηγία.

Στη Σουηδία, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι ψυχολόγοι και ψυχίατροι χρησιμοποιούν την ηλιακή ακτινοβολία ως θεραπεία ενάντια στην κατάθλιψη

Αντιδράσεις: