2/8/10

Πακιστάν: Κρούσματα χολέρας μετά τις πλημμύρες

Επιτείνεται η ανησυχία που κυριαρχεί στο Πακιστάν για τον κίνδυνο επιδημιών, καθώς έχουν ήδη αναφερθεί τα πρώτα κρούσματα, μεταξύ του πληθυσμού του 1,5 εκατομμυρίων των πλημμυροπαθών μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη βορειοδυτική περιοχή της χώρας, προκαλώντας το θάνατο 1.200 ανθρώπων. Οι αρχές προειδοποιούν για τον υπαρκτό κίνδυνο επέκτασης της χολέρας και της γαστρεντερίτιδας εξαιτίας της έλλειψης πόσιμου νερού, διευκρινίζοντας πως λαμβάνονται μέτρα εκκένωσης περιοχών στην επαρχία Σουάτ, θέατρο πρόσφατης μεγάλης επίθεσης των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων κατά των Ταλιμπάν. "Εκτιμούμε ότι περί τα 100.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους παιδιά, έχουν πληγεί από την χολέρα και ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος", δήλωσε ο Σιέντ Ζαχίρ Αλί Σαχ, υπουργός Υγείας της επαρχίας Χιμπέρ Παχτούνχουα, του βορειοδυτικού Πακιστάν. "Προτεραιότητά μας είναι η μεταφορά πληθυσμών προς πιο ασφαλείς περιοχές και στη συνέχεια η παροχή φροντίδας", προσέθεσε.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις, παρασύροντας χιλιάδες σπίτια και κααστρέφοντας αγροτικές εκτάσεις σε μία από φτωχότερες περιοχές του Πακιστάν, θέατρο βιαιοτήτων των δυνάμεων των ταλιμπάν και οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Ειδικότερα, περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από τις πληµµύρες που πλήττουν το βορειοδυτικό Πακιστάν, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι. Η αμερικανική κυβέρνηση υποσχέθηκε εχθές βοήθεια ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων και την αποστολή ελικοπτέρων, πλοίων και προμηθειών στο Πακιστάν, ενώ βοήθεια ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων υποσχέθηκε και η Κίνα. Το Σάββατο (31/7), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αποδέσμευση 30 εκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια προς το Πακιστάν.

πηγη:cosmo.gr