20/8/10

Και νέο θύμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ένα ακόμη άτομο έχασε χτες τη ζωή του από τον ιό του Δυτικού Νείλου ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών από τη λοίμωξη σε 8. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ συνολικά έχουν προσβληθεί από τον ιό 92 άτομα εκ των οποίων τα 15 διαγνώστηκαν χτες.

Σημειώνεται ότι έως σήμερα το πρωί από τους ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, 44 είχαν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο και 37 νοσηλεύονταν ακόμη, από τους οποίους οι 8 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τρεις από τους ασθενείς δεν έχουν νοσηλευθεί σε νοσοκομείο.

Ο «ιός του Δυτικού Νείλου» μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιού και στη βαριά του μορφή προκαλεί εγκεφαλίτιδα στον ασθενή.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή κάποιο άλλο πρόβλημα, ωστόσο ένα μικρό ποσοστό εμφανίζει σοβαρή κλινική νόσο, που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Ο χρόνος επώασης της λοίμωξης είναι συνήθως δύο έως 14 ημέρες, καθώς τόσο είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το τσίμπημα του κουνουπιού μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
 protothema.gr