17/6/11

Φεστιβάλ Ναυπλίου: 20 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς

Ο Δήμος Ναυπλίου παρουσιάζει το «20o μουσικό φεστιβάλ Ναυπλίου» που θα πραγματοποιηθεί από τις  17 έως τις 26 Ιουνίου 2011.



20 Χρόνια Φεστιβάλ Ναυπλίου

Μία γεύση από ανατολή προτείνει το Φεστιβάλ Ναυπλίου, που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς. Στα χρόνια αυτά, το Φεστιβάλ Ναυπλίου έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο συνεπής και επιτυχημένος θεματικούς θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, έχει φιλοξενήσει μερικά από τα λαμπρότερα ονόματα από σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασσικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλλίτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών, ενώ του έχουν αφιερωθεί πλήθος άρθρων τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή Τύπο και έχει σταθερή παρουσία στις αναλυτικές παρουσιάσεις των καλοκαιρινών φεστιβάλ όλου του κόσμου.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έχουν εμφανιστεί πάνω από 240 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ανάμεσα τους μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα του κόσμου, καθώς και 22 Κουαρτέτα, 18 Συμφωνικές και Ορχήστρες Δωματίου, και πλήθος πρωτοεμφανιζόμενων νέων καλλιτεχνών.

Οι συναυλίες του, που πραγματοποιούνται με συμβολικό εισιτήριο, στα μαγευτικά μνημεία και πλατείες της πόλης, έχουν προσελκύσει περισσότερους από 180.000 επισκέπτες, τόσο από την τοπική κοινωνία που το αγάπησε και το στήριξε από την πρώτη χρόνια, αλλά και από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ έχει σταθερούς φίλους που δίνουν το παρόν κάθε χρόνο, επιβεβαιώνοντας την πολιτιστική αξία του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ Φέτος

Καλλιτέχνες του κλασικού ρεπερτορίου από όλο τον κόσμο, ανανεώνουν και φέτος το ραντεβού τους υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ, Γιάννη Βακαρέλη, που μαζί με τον Δήμο Ναυπλίου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και τη διοργανώτρια εταιρεία συναυλιών Φόρμιγξ, φέρνουν το Ναύπλιο στο επίκεντρο του καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει την Παρασκευή 17 Ιουνίου με ένα ρεσιτάλ των αναγνωρισμένων ως καλλιτεχνών της χρονιάς από το έγκριτο περιοδικό BBC Music, αδελφών Ferhan & Ferzan Oender για πιάνο τέσσερα χέρια, σε έργα Stravinsky, Liszt & Say.

Το Σάββατο 18 Ιουνίου ακολουθεί το κουαρτέτο εγχόρδων Borusan, με την σύμπραξη του Γιάννη Βακαρέλη, σε έργα Ravel & Schumann.

Το Σαββατοκύριακο θα κλείσει την Κυριακή 19 Ιουνίου με τους Περιστρεφόμενους Δερβίσιδες.

Οι φίλοι του φεστιβάλ θα έχουν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν την Παραδοσιακή Ορχήστρα του Δήμου της Κωνσταντινούπολης σε παραδοσιακή τούρκικη μουσική, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Ναυπλίου «Κ. ΝΟΝΗΣ», την Τρίτη 21 και ένα ρεσιτάλ της πιο διάσημης ίσως Τουρκάλας πιανίστα, Gulsin Onay, σε έργα Haydn, Schubert, Saygun και Liszt, την Τετάρτη 22 Ιουνίου.

Οι εκδηλώσεις του τελευταίου Σαββατοκύριακου ξεκινούν με μια βραδιά με παραμύθια από Ανατολή και Δύση, Βορρά και Νότο με αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό και μουσική από τον Χάρη Λαμπράκη σε σόλο νέι, την Παρασκευή 24 Ιουνίου. Ακολουθεί το Κουιντέτο πνευστών της Σμύρνης με τον Θανάση Αποστολόπουλο στο πιάνο, σε έργα Baran, Piazzola, Say& Poulenc το Σάββατο 25 και ολοκληρώνονται την Κυριακή 26, με την σύμπραξη του Κουιντέτο Πνευστών της Σμύρνης και των - Helen Jewett, βιολί - Γιάννος Μαργαζιώτης, βιολί - Αγγέλα Γιαννάκη, βιόλα, - Άγγελος Λιακάκης, τσέλο - Βασίλης Παπαβασιλείου, κοντραμπάσο, σε έργα Mozart και Beethoven.

Το Φεστιβάλ πλαισιώνεται από έκθεση ζωγραφικής, με θέμα «Δύο Φίλες» από τις Σοφία Καλογεροπούλου και την Hatice Kumbaracı Gürsöz, 17-26 Ιουνίου, καθώς και διάλεξη για την αρχιτεκτονική του Topkapi και τη σχέση του με τα παλάτια των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων από τον Dr İlber Ortaylı, Διευθυντή του μνημείου.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Γιάννης Βακαρέλης
Διοργάνωση: Εταιρεία Συναυλιών Φόρμιγξ

Info

Τοποθεσία Ναύπλιο
Ημερομηνία 17 – 26 Ιουνίου 2011

Πηγή: culturenow.gr